Aria, Blania i reszta paczki :-)

Galeria z ogólnym dostępem. Można się tu pochwalić swoją pociechą!

Moderator: Apcik

Postprzez Bernerin » 2007-05-18, 15:43

Rozetki sa bardzo ladne. A na te dla weteranow moze pozwola Ci "pozyczyc" glowe dziadka Blani? ;-)
Bernerin

Ostrzeżeń: 0
psy: Kiss i Ronja (CKCS)

Postprzez Wanda » 2007-05-18, 15:50

Wanda - Trzymaj kciuki za Forumową Ekipę na Słowackiej Klubówce 19 maja 2007.

O co chodzi? Ja zawsze trzymam kciuki za polską ekipę gdziekolwiek jedzie i ktokolwiek jedzie, wiadomo. Nie zawsze to ogłaszam. :!:
Wanda

psy: Beta(*),Dracoh(*),Basma,Ginnger,Hocus,Denzel,Lara
Hodowla: Szczęście Ty Moje

Postprzez inbloom » 2007-05-18, 16:01

Aniu Gd, a co to za odzew w moją stronę?

przepraszm Agata, że tutaj ale będąc w Waszej galerii dotarło, że Ania Gd czegoś ode mnie "oczekuje"...
inbloom

psy: Bosman(*) Chaber (*) Felu

Postprzez Bernerin » 2007-05-18, 16:06

Dziewczyny, Ania "oczekuje" tego od nas wszystkich :-D Podpis zmienia sie zaleznie kto go czyta, np. Wanda zawsze bedzie widziec Wande, Inbloom widzi Inbloom, a niezalogowany gosc widzi "Gosc - trzymaj kciuki..... itd.
Ania, gratulacje - Ty to masz pomysly :lol:
Bernerin

Postprzez inbloom » 2007-05-18, 16:10

Bernerin napisał(a):Dziewczyny, Ania "oczekuje" tego od nas wszystkich :-D Podpis zmienia sie zaleznie kto go czyta, np. Wanda zawsze bedzie widziec Wande, Inbloom widzi Inbloom, a niezalogowany gosc widzi "Gosc - trzymaj kciuki..... itd.
Ania, gratulacje - Ty to masz pomysly :lol:

:shock: :shock: :shock:
ciekawe czy Ania Gd też to widzi...
:shock: :shock: :shock:
inbloom

psy: Bosman(*) Chaber (*) Felu

Postprzez Roxanka » 2007-05-18, 20:19

Kciuki mocno zaciśnięte. Powodzenia!!
Roxanka

psy: TUNDRA Maltabar [']

Postprzez Ania Gd » 2007-05-18, 20:40

TAK
Ania Gd też to widzi :mrgreen:
"Ania Gd - Trzymaj kciuki za Forumową Ekipę na Słowackiej Klubówce 19 maja 2007"
Ania Gd

Postprzez Agata » 2007-05-19, 11:12

To tak samo, jak kiedyś Wszyscy mnie pytali, czemu podaję w podpisie akurat ich IP i dostawcę internetu, z przypiskiem, że nie jest się anonimowym ;-)

W ostatni weekend, na międzynarodowej wystawie w Kutnej Horze, nasza młodsza siostra, Carolina Santana Gwellian zdobyła V1CAJC (w stawce 10-ciu suczek) :-) :-)

Obrazek

A poszukiwacze niech sobie zerkną tutaj (Jitka szuka mu specjalnego domu, gdzie będzie wystawiany) : http://www.santanagwellian.cz/novinky.htm ;-)
Agata

Postprzez Bernerin » 2007-05-19, 11:34

Gratulacje dla mlodszej siostry! Ale przy tak pieknych starszych siostrach, to nie ma innego wyjscia - trzeba sie starac isc w ich slady :-D

Uwaga, Agata, teraz odezwie sie ignorant ;-) : czy ten piesek nie jest troche za piegowaty na przyszlego reproduktora czy championa?

P.S. Gdyby chodzilo o jego braciszka bt, to bylaby niezla pokusa ;-)
Bernerin

Postprzez Agata » 2007-05-19, 11:50

On nie ma braciszka BT ;-) To siostrzyczka, Didlia ;-)

Asia nie jest. Oczywiście, że najbardziej porządana jest czysta biel, bez piegów ale wszystkie kwestie umaszczenia są całkowicie drugorządne. To tak, jakby powiedzieć, że białe lekko wystające poza kąciki warg, uniemożliwi psu bycie reproduktorem, czy championem ;-) Parę przykładów, naprawdę prześlicznych psów, piegowatych:

Ulana (w zasadzie identyczny rodowod, jak u naszej Blani, córka siostry Ituri i Louisa) - kończy interchampionat (jest Ch Polski, Zw Klubu Polski, Ch Czech, Kl Cz Czech, Zw Klubu Czech, Ch Słowacji, Kl Ch Słowacji)
Obrazek

Czy Azalea Ave Ceasar (Int Ch, Multi Ch)
Obrazek

Także jeśli będzie ładnie zbudowny, będzie miał śliczną główkę (na to się zanosi) to piegi mu w niczym nie przeszkodzą ;-) Choć oczywiście jest to jakies utrudnienie dla niego na starcie.
Agata

Postprzez Bernerin » 2007-05-19, 11:58

Agata napisał(a):On nie ma braciszka BT ;-) To siostrzyczka, Didlia ;-)

Aha... Myslalam, ze imiona sa wg kolejnosci na zdjeciu
DANTE - DRUPI - DACIA - DILIA Santana Gwellian
Obrazek

Agata napisał(a):Asia nie jest. Oczywiście, że najbardziej porządana jest czysta biel, bez piegów ale wszystkie kwestie umaszczenia są całkowicie drugorządne. To tak, jakby powiedzieć, że białe lekko wystające poza kąciki warg, uniemożliwi psu bycie reproduktorem, czy championem ;-)

No fakt, ale na zdjeciach widzi sie przede wszystkim umaszczenie. Budowe, a zwlaszcza ruch, najlepiej ocenia sie na zywo :-/
A propos ruchu - w jakim wieku u cavisiow najwczesniej mozna ocenic, ze maluch bedzie mial ladny ruch?
Bernerin

Postprzez Agata » 2007-05-19, 12:09

Jitka zawsze wypisuje imiona w kol alfabetycznej ale na fotce ta czarna podpalanka to Dilia :-)

Bernerin napisał(a):
No fakt, ale na zdjeciach widzi sie przede wszystkim umaszczenie. Budowe, a zwlaszcza ruch, najlepiej ocenia sie na zywo :-/

Asia ale sędziowie po zdjęciach nie oceniają. Pytałaś, czy mu to nie przeszkodzi w zostaniu reproduktorem, czy championem w przyszłości, no to odpowiedziałam, ze same piegi mają drugorzędne znaczenie[img]http://smilies.sofrayt.com/^/aiw/good.gif[/img]

A propos ruchu - w jakim wieku u cavisiow najwczesniej mozna ocenic, ze maluch bedzie mial ladny ruch?

Mi się wydaje, że tego nie da się ocenić przed zakończeniem wzrostu, bo na przyszły ruch składa się wiele czynników, decydujących się w okresie rozwoju kośćca i masy mięśniowej. No ale nawet u 7-8 tygodniowego malucha (podobno szczególnie szczenięta 6-ścio tygodniowe sa zbliżone budową do swojej docelowej postury) można ocenić pewne rzeczy, które będa miały wpływ na ruch, jak kątowanie, osadzenie ogona, linię górną, ustawienie przednich kończyn.
Agata

Postprzez Bernerin » 2007-05-19, 12:21

Agata napisał(a):Asia ale sędziowie po zdjęciach nie oceniają. Pytałaś, czy mu to nie przeszkodzi w zostaniu reproduktorem, czy championem w przyszłości, no to odpowiedziałam, ze same piegi mają drugorzędne znaczenie

Chcialam tylko powiedziec, ze bardzo trudno byloby mi decydowac sie na szczeniaczka (wszystko jedno jakiej rasy) wylacznie po zdjeciu i rodowodzie. Chyba ze mialabym bardzo duze zaufanie do hodowcy i moglabym sie calkowicie zdac na jego opinie i... dobra wole.

Agata napisał(a):Mi się wydaje, że tego nie da się ocenić przed zakończeniem wzrostu, bo na przyszły ruch składa się wiele czynników, decydujących się w okresie rozwoju kośćca i masy mięśniowej. No ale nawet u 7-8 tygodniowego malucha (podobno szczególnie szczenięta 6-ścio tygodniowe sa zbliżone budową do swojej docelowej postury) można ocenić pewne rzeczy, które będa miały wpływ na ruch, jak kątowanie, osadzenie ogona, linię górną, ustawienie przednich kończyn.

No wlasnie tak myslalam, ale mialam nadzieje, ze moze sa jakies szczegoly u szczeniaka, ktore duzo mowia o przyszlym rozwoju ;-)
Bernerin

Postprzez Kasia » 2007-05-19, 12:45

uff przebrnełam! Blania jest cud miód i orzeszki i chociazbyś tu wstawiła zdjecia zwycięzcy świata to Blania dla mnie i tak bedzie naj - ta jej główeczka, minka psiny intensywanie myślącej, slicznełateczki i kapcioszki robią z niej cavalierową księżniczkę...

Asia ja też wolę "nie - piegowate" pieski - wtedy wyraz buźki jest bardziej ekspresyjny...tak samo wolę kiedy cavik jest mniej płaszczowy ALE - łat kolorowych jednak musi być wiecej niż bieli...

koncert zyczeń normalnie....

Agata - jeszcze TYDZIEŃ!
Kasia

Postprzez Agata » 2007-05-19, 13:21

Pewnie Asia, że tak, bardzo słusznie...chociaż czasem warto zaryzykować :-)
Ja tak zrobiłam z Blanią. Myślę, że Jitka by ją sobie zostawiła, gdyby nie to, że ją "zarezerwowałam" i wysłałam szyyybko zaliczkę, jak Blania była małym glutkiem, o którym ciężko było cokolwiek poza tym, że ma fajny rodowód, pięknych rodziców, powiedzieć :-) Ja nie kupowałam z założeniem psa wybitnie wystawowego.
Pewnie, że super, że trafiła mi się taka Blania ale moim priorytetem była suczka z dobrym rodowodem i wyglądem nie przynoszącym wstydu w przyszłości. Najważniejsze było dla mnie to, że podobali mi się wizualnie przodkowie, że duża część z nich ma przebadane serca. Gdybym tego nie zrobiła od razu jak się Blania pojawiła na świecie, to wiem, że Blańka mieszkała by dzisiaj w Czechach, z Jitką, a ja bym jej nie miała. Rzut na taśmę normalnie....i bardzo się ciesze, że to zrobiłam. Czasem trzeba zaryzykowac, bo naprawdę piękne zwierzęta hodowcy sobie z reguły zatrzymują. Jak rodzi się "mała gwiazdka" to nikt jej nie odda. Do dzisiaj się uśmiecham jak sobie wspomnę przerażenie Jitki kiedy nam Blanię oddawała i prośby co minutę, żebyśmy tylko na pewno wystawiali, że nas o to bardzo prosi ;-) :-) Mam nadzieję, że się nie zawiodła :-D

Kasia, dokładnie, jeszcze tylko 7 dni :lol: A Blanca nie chce biegać z podniesioną głową :evil: ;-)
Agata

Postprzez Ania Gd » 2007-05-19, 15:27

Bernerin napisał(a):w jakim wieku u cavisiow najwczesniej mozna ocenic, ze maluch bedzie mial ladny ruch?

Asia
przyznaję, że nie mam zielonego pojęcia jak to jest u Cavisi
ale u moich Papillonek od samego początku młodsza Tiffanie
w mojej ocenie miała znacznie lepszy ruch niż Sunshine;
a Sunshine jest lepsza eksterierowo.
No ale moje zdanie się nie liczy.
Ważne ja je ocenią sędziowie.

Myślę Asia, że dobry hodowca się na tym pozna.
Ania Gd

Postprzez Bernerin » 2007-05-19, 16:16

Agata napisał(a):Ja nie kupowałam z założeniem psa wybitnie wystawowego.
Pewnie, że super, że trafiła mi się taka Blania ale moim priorytetem była suczka z dobrym rodowodem i wyglądem nie przynoszącym wstydu w przyszłości. Najważniejsze było dla mnie to, że podobali mi się wizualnie przodkowie, że duża część z nich ma przebadane serca.

No i to jest chyba wlasciwe podejscie do sprawy... Jak sie czlowiek za bardzo nastawia, to czesto nic z tego nie wychodzi :-( Problem w tym, ze przy zakupie pieska trzeba jeszcze patrzec na przydomek, bo super ladny, zdrowy pies z nieznanym przydomkiem moze zostac reproduktorem, a nawet championem, ale kryc i tak bedzie niewiele ;-)
Trzeba miec jednak duzo szczescia, tak jak np. Ty z Blania. Mysle, ze gdybys jakiemus przecietnemu hodowcy cavalierow powiedziala, ze Blania pochodzi z Bonitos Companeros czy z Magic Charm, to nikt by tego nie podal w watpliwosc ;-)

Ania Gd napisał(a):Myślę Asia, że dobry hodowca się na tym pozna.

Tak, to na pewno, ale czy zechce mi sprzedac takiego obiecujacego szczeniaka, czy raczej podsunie mi jego nieco gorszego braciszka? To jest wlasnie pytanie... :-/
Bernerin

Postprzez Agata » 2007-05-19, 18:32

Asia ale to fenomenalne psy rozsławiają "świeże" przydomki. Założę się z Tobą, że jeśli będziesz miała przepięknego psa, z dobrym rodowodem, z początkującej, ambitnej hodowli to pies będzie krył, a przydomek stanie się znany. W takiej hodowli masz najwieksze szanse na pięknego psa, dlatego ja taką wybrałam :-)
Agata

Postprzez Bernerin » 2007-05-19, 21:15

Widze, ze przede mna jeszcze dluuuuuuuuuuuga droga ;-)
Bernerin

Postprzez Agata » 2007-05-20, 02:23

Blania muzyczna ;-)

Obrazek
Agata

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Galeria psiaków