Moderator: Apcik
Bernerin napisał(a):Dziewczyny, Ania "oczekuje" tego od nas wszystkichPodpis zmienia sie zaleznie kto go czyta, np. Wanda zawsze bedzie widziec Wande, Inbloom widzi Inbloom, a niezalogowany gosc widzi "Gosc - trzymaj kciuki..... itd.
Ania, gratulacje - Ty to masz pomysly
Agata napisał(a):On nie ma braciszka BTTo siostrzyczka, Didlia
![]()
Agata napisał(a):Asia nie jest. Oczywiście, że najbardziej porządana jest czysta biel, bez piegów ale wszystkie kwestie umaszczenia są całkowicie drugorządne. To tak, jakby powiedzieć, że białe lekko wystające poza kąciki warg, uniemożliwi psu bycie reproduktorem, czy championem![]()
Bernerin napisał(a):
No fakt, ale na zdjeciach widzi sie przede wszystkim umaszczenie. Budowe, a zwlaszcza ruch, najlepiej ocenia sie na zywo![]()
A propos ruchu - w jakim wieku u cavisiow najwczesniej mozna ocenic, ze maluch bedzie mial ladny ruch?
Agata napisał(a):Asia ale sędziowie po zdjęciach nie oceniają. Pytałaś, czy mu to nie przeszkodzi w zostaniu reproduktorem, czy championem w przyszłości, no to odpowiedziałam, ze same piegi mają drugorzędne znaczenie
Agata napisał(a):Mi się wydaje, że tego nie da się ocenić przed zakończeniem wzrostu, bo na przyszły ruch składa się wiele czynników, decydujących się w okresie rozwoju kośćca i masy mięśniowej. No ale nawet u 7-8 tygodniowego malucha (podobno szczególnie szczenięta 6-ścio tygodniowe sa zbliżone budową do swojej docelowej postury) można ocenić pewne rzeczy, które będa miały wpływ na ruch, jak kątowanie, osadzenie ogona, linię górną, ustawienie przednich kończyn.
Bernerin napisał(a):w jakim wieku u cavisiow najwczesniej mozna ocenic, ze maluch bedzie mial ladny ruch?
Agata napisał(a):Ja nie kupowałam z założeniem psa wybitnie wystawowego.
Pewnie, że super, że trafiła mi się taka Blania ale moim priorytetem była suczka z dobrym rodowodem i wyglądem nie przynoszącym wstydu w przyszłości. Najważniejsze było dla mnie to, że podobali mi się wizualnie przodkowie, że duża część z nich ma przebadane serca.
Ania Gd napisał(a):Myślę Asia, że dobry hodowca się na tym pozna.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości