Chila, Luna i Feride

Galeria z ogólnym dostępem. Można się tu pochwalić swoją pociechą!

Moderator: Apcik

Re: Chila, Luna i Feride

Postprzez Daria + Chila i Luna » 2010-08-09, 10:19

i urok "WIELKOŚCI"
heheheh ma 9 miesiecy coś koło 75 cm w kłebie ( tak na oko, bez mierzenia) 40 kg wagi, i widać, że masy sporo jeszcze nabieże bo jak sie ją gfłaska to kręgosłup wystaje i zeberka w ruchu widać :roll:
ale oświadczam, że psa nie głodze :->
ona ma wagi mniej jak chila a je jak 2 bernenczyki :lol:

a najbardziej podoba mi sie to, że Luna może przejść pod Feride w tali, bez schylania sie :lol: przechodzi pod nia jak pod mostkiem, i w zabawie wykożystuje to, mieszając w glowie Ferce:)
Daria + Chila i Luna

Ostrzeżeń: 0

Postprzez Apcik » 2010-08-09, 20:37

superr dziewczyny ;-) nie boj sie ja tez 'głodzę' psa :mrgreen: i jeszcze mnie nie zamkneli :-P
a jak tam zapalenie Feride... :?: czuje sie już 'mala' lepiej :?:
Apcik
Moderator Działu

psy: Cezary

Postprzez Daria + Chila i Luna » 2010-08-09, 21:45

niestety z zapaleniem dalej nie fajnie, caly czas leczymy, teraz bede do wroclawia jechac ze zdjeciami, :-(
Daria + Chila i Luna

Postprzez Cefreud » 2010-08-14, 09:01

z takim Kangalem na spacerze to się musisz nasłuchać.Te kolorowe to widać że rasowe,a to pewnie ze schroniska wzięte :-)
Powodzenia w leczeniu
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez Daria + Chila i Luna » 2010-08-15, 15:00

Cefreud napisał(a):z takim Kangalem na spacerze to się musisz nasłuchać.

ojj nasłuchuje się, nasłuchuje, przeważnie są to 3 teksty:
od dorosłych::::
O, kur... jakie wielki pies :->
Ja PIERD..... JAKIE WIELKI PIES
:-/ :roll:

trzeci tekst dotyczy dzieci i jest to :
o jacie, jaki wielki/olbrzymi pies :lol:

a kazdy pyta mnie o rase, za kunda raczej nie jest brana, pytaja pewnie rasowy, a jakie ma nogi dlugie, jaką figure ma, jaki wyżeżbiony, pewnie na sterydach bo miesnie widac,

a raz dziecko mnie spytalo czy mala ma cos ze lwa, bo jak chodzi to jej kosći jak u lwa chodzą( po dopytaniu wiem, że chodzi o łopatki, które rzeczywiście pracuja jak u lwa, i stawianie łap w spacerku bardzo podobne:)

raz też jedna starsza pani stwierdziła, że taki jak na starożytnych malowidłach jaskiniowych, albo ceramice ;-)
Daria + Chila i Luna

Postprzez Daria + Chila i Luna » 2010-08-22, 21:55

Do tej pięknej obroży wreszcie Feride dorosła :hyper:
Obrazek
z moją siostrą...
Obrazek
Obrazek

ze mną :-> ja przy niej już całkiem kurdupelek jestem :-> a "maleństwo" jeszcze rośnie....
na wzrost już nie powinna urosną, może 1-2 cm, ale wagowo to jeszcze jakies 10-20 kilo może nawet jej przybyć, bo na razie to anoreksja,
a je tyle co dwa bernole razem:)
Obrazek
Obrazek
z moją mamą
Obrazek
Dogdancing........
Obrazek
Obrazek
ten sam kolor włosów;)
Obrazek
można by pomyśleć, że to dziecko z psem, a to dorosły ze SZCZENIAKIEM :)
Obrazek
A tu moje kolorowe:) z poobiedniej sjesty:)
Luna:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Chila:
Obrazek
Obrazek
Feride oczywiście też sobie sjeste robi.
Obrazek
Chila bardzo lubi złoty trunek:shy:
Obrazek
Obrazek
i jeszcze kolorowe:)
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 2010-08-24, 11:01 przez Daria + Chila i Luna, łącznie edytowano 2 razy
Daria + Chila i Luna

Postprzez beta » 2010-08-23, 09:18

Ha ha niezły ten Twój szczeniaczek :lol: a kolorowe jak zawsze piękne :mrgreen:
beta

psy: Karmel (Aveq z Cichej Górki)(**), Maks

Postprzez Daria + Chila i Luna » 2010-08-23, 21:50

Widać tu świetnie jakie są bernole cierpliwe :lol: swoją drogą tu jeszcze mało tu ją feride zaczepia, jak Feride mała była to Luna była biedna :-> to było koncem stycznia- poczatkiem lutego feride miała 3- 3i pół miesiąca.
a Luna miała tu 1,5 roku, wiec sama powinna być trzpiotką i wariatem, ale tu musze przyznać ze zaskakiwała mnie cierpliwością do takiego ADHD :roll: sama jeszcze generalnie szczeniakiem była.

Tu na filmiku 5 MIESIECZNY KANGALIK ;-) trza przyznać, żę robi wrażenie jak ktoś nie zna mojej Frytki-pieszczoszki:) bo teraz to pieszczocha, ale jak obcy sam podchodzi to ojojoj :roll: tabliczek mam juz kila z każdej strony na ogrodzeniu i siatkę będę musiała podnosić. heheh ale jak my kogoś wprowadzimy to na kolanka do miziania pcha sie jak bernol:)

Pyskacz mały z Feride. tu odszczekiwała mi się bo ją pogoniłam ze sofy( był deszczowy marzec a sofa biała :->

a tu juz z mają, feridemiała 7 miesiecy:)

jak już frytka podrosła to luna już nie dawała jej forów, teraz juz sie angażuje w zabawe:)
Daria + Chila i Luna

Postprzez Daria + Chila i Luna » 2010-09-06, 20:24

no i trochę fotek
obrazek
Obrazek został zmniejszony.
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
Daria + Chila i Luna

Postprzez Alice » 2010-09-06, 21:23

Chila i Luna na portrecie - cudne ozorki :-D A przy Feride, choć jeszcze szczuplutkiej, to berneńczyk jakiś malutki się wydaje :mrgreen:
Alice

psy: Tori von Romanshof

Postprzez anula » 2010-09-06, 21:39

Ach żebym mogła zrealizować wszystkie swoje kynologiczne marzenia :roll: to miałabym, oprócz berneńczyka i landka, jeszcze kangala i wilczarza i pirenejczyka i... :lol:
anula

Hodowla: Astrolabium

Postprzez Majszczur » 2010-09-06, 22:06

Dopiero na filmiku uświadomiłam sobie jakie to szczenię rzeczywiście jest "malutkie" ;-) :lol:
Fotki tego nie oddają. W porównaniu z kangalem bern to w zasadznie... "ozdóbka" ;-) :mrgreen:
Majszczur

psy: BPP: BERTA (*)... GRANDA (Princess Lovely Lady)

Postprzez Daria + Chila i Luna » 2010-09-07, 07:15

anula napisał(a):Ach żebym mogła zrealizować wszystkie swoje kynologiczne marzenia :roll: to miałabym, oprócz berneńczyka i landka, jeszcze kangala i wilczarza i pirenejczyka i... :lol:

a ja miała bym jeszcze mastifa hiszpańskiego i bloodhounda!! i blondynke charta afgańskiego i ..... dokładnie ta ikonka :lol: :roll:

choć przyznam, że sterysy przy kangalu nie małe, kiedyś nagram wam filmik jak frytka zachowuje sie przy jedzeniu :evil: bernole jedza od niej jakis 20 m, a frytka je na smyczy :oops: kangal jest kochanym psem, jest pieszczochem, ale przedewszyskim psem stróżującym i potrafi pokazać swoje oblicze:) ja też miałam z nią długie wymiany poglądów na to, że ja mogę jej z jedzeniem robić co chcę mi się udało, co do psów to były próby nauczenia ich razem, ale niestety spoczeły na niczym, próby były niczym oswajanie lisa z małegoksięcia
25m, 24m, 23m, 22m,21m,............15m, 14m,...... i doszliśmy nawet do 1m, ale jeden dzien był dobry drugi nie,
o dziwo frytka nie broni karmy jak np ją rozsypie w trawi, jeśli nie bedzie w misce:) a do tego wredota mała dojada co bernole nie zjedzą.
no i jak na choryzoncie wróg sie pojawi, ojj możnasię przestraszyć ;-) dźwięki takie wydaję, chyba aż z pod żąłądka :lol:
Daria + Chila i Luna

Postprzez anula » 2010-09-07, 08:33

Dlatego mam landseera nie kangala. :mrgreen:
anula

Postprzez Hekate » 2010-09-07, 10:57

Daria + Chila i Luna napisał(a):a ja miała bym jeszcze ... blondynke charta afgańskiego

afgany są śliczne, z tym powiewającym futrem, ale czesania masakra, włos miękki więc się plącze, włosisk pełno :lol:
a, i jak wyczytałam w ostatnim MP na charty trzeba mieć pozwolenie :shock:
Hekate

Postprzez Daria + Chila i Luna » 2010-09-07, 17:59

Hekate napisał(a):
Daria + Chila i Luna napisał(a):a ja miała bym jeszcze ... blondynke charta afgańskiego

afgany są śliczne, z tym powiewającym futrem, ale czesania masakra, włos miękki więc się plącze, włosisk pełno :lol:
a, i jak wyczytałam w ostatnim MP na charty trzeba mieć pozwolenie :shock:

na kangale też ;-)
hekate pozwolenie to formalność w naszym popapranym kraju! idziesz do urzedu wypełniasz wniosek, płacisz 82zł( zaleznie od urzedu) czekasz 2-4 tygodnie i odbierasz! i ot cały obowiązek!
w urzedzie mi mowili, że ktos przyjedzie sprawdzic ogrodzenie itp. czyli tzw warunki bytowe psa, ale nikt nawet dupci nie ruszył zza bórka. dostałam tak o!
Daria + Chila i Luna

Postprzez nika » 2010-09-07, 18:03

A czemu na charty trzeba mieć pozwolenie? bo polują, czy są agresywne?
nika

psy: Katia (BPP), Lena (BPP), Pluto (mix), Hela (mix)

Postprzez Daria + Chila i Luna » 2010-09-07, 18:07

Decydując się na charta irlandzkiego wilczarza mało kto zdaje sobie sprawę, że bezpośrednio z zakupem związane są formalności prawne. Rzadko który hodowca informuje nabywcę szczenięcia, że zgodnie z art.10 Prawa Łowieckiego ( „Posiadanie i hodowanie lub utrzymywanie chartów rasowych lub ich mieszańców wymaga zezwolenia starosty.” , źródło http://www.lowiecki.pl/prawo/prawo_2ust2.php ) nabywając przedstawiciela charta irlandzkiego wilczarza lub jego mieszańca musi sobie wyrobić pozwolenie na charta.

Pozwolenie na charta wydaje Wydział Środowiska i Rolnictwa w Urzędzie Miejskim i właśnie tam składamy swoje podanie o jego wydanie.

W wydziale Środowiska i Rolnictwa składamy następujące dokumenty :
- kopię wypisu z księgi rodowodowej / kopię metryki
- w przypadku mieszańców oświadczenie właściciela
- świadectwo weterynarza o ogólnym stanie zdrowia psa
- podanie z prośbą o zezwolenie na charta

Teoria, a praktyka.

W teorii może nas czekać "wizytacja" mająca na celu sprawdzenie czy spełniamy odpowiednie wymogi, aby trzymać charta.
W praktyce - zazwyczaj nikt nas nie odwiedza i po prostu po pewnym czasie odbieramy wydane pozwolenie.
Daria + Chila i Luna

Postprzez nika » 2010-09-07, 18:09

A urzędnicy mają co robić :-( Dzięki za wyjaśnienie :-)
nika

psy: Katia (BPP), Lena (BPP), Pluto (mix), Hela (mix)

Postprzez anula » 2010-09-07, 21:04

ale dlaczego trzeba mieć pozwolenie, one są na liście psów agresywnych? nie miałam pojęcia :roll:
anula

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Galeria psiaków