GRANDA i... jej banda ;)

Galeria z ogólnym dostępem. Można się tu pochwalić swoją pociechą!

Moderator: Apcik

Re: GRANDA i... jej banda ;)

Postprzez marzena » 2011-04-03, 01:37

Kurcze, niesamowite :-D To znaczy nie kurczę jest niesamowite, tylko ten dwupaczek jest niezwykły, i jaki skumplowany! :shock: :mrgreen:
U nas co jakiś czas też mamy w domu "mysię", tylko całkiem nieoswojoną, przyniesioną z dworu przez naszą Kiziunię. Po zimowej przerwie dziś właśnie była pierwsza dostawa... Ale nie będzie krwiożerczego finału, o nie! Kiziunia przynosi myszkę, puszcza ją w domu wolno, mamy juz opracowaną procedurę na tę okoliczność - przykrywamy słoikiem myszkę, pod spód dajemy gazetę i "całość" wynosimy do ogródka, tam myszka wychodzi na wolność. Czasami nie udaje sie od razu "odłowić" myszki i dopiero po kilku dniach znajdujemy ją w jakimś pomieszczeniu :mrgreen: Dalej procedura przebiega tak samo. Psy przyglądają się łowieniu myszki przez pańciostwo ze zdumieniem wypisanym na pyszczkach, a czasami wychodzą ostentacyjnie na dwór, żeby nie oglądać naszej walki z żywiołem :lol: Muszę powiedzieć, że dziś, po tej długiej pauzie, nie wychodziło mi za bardzo złapanie myszki, ale po godzinie z okładem :lol: malutki futrzaczek był już na wolności :mrgreen:
Trochę chyba odbiegłam od tematu :oops: A temat jest wciąż taki sam - niesamowity dwupak :mrgreen:
marzena

Ostrzeżeń: 0

Postprzez Romked » 2011-04-03, 18:59

Kamil napisał(a):Kiedyś Grandzie zabawa się znudzi, albo któryś z kotów ją podbuntuje, zazgrzyta zębami i ... będzie po szczurku :lol: :mrgreen:

U nas, sznaucer zwany w okolicy mordercą kurczaków (8 na koncie) idąc ze mną może otrzeć się o kurę i nic. To samo bernule, kura, kot nie istnieją. Jednak z innym domownikiem na spacerku lub gdy delikwent wpadnie na nasz teren to biada mu i szybko znika za płotem.
Podziwiać opanowanie Grandy i oddanie przyjacielowi. :-D
Romked

psy: Tetyda, Asteria, Nodik
Hodowla: Canis Magnus

Postprzez Majszczur » 2011-04-08, 18:23

Jest coś w tym co pisze Romked, przy mnie Granda się pilnuje, czasem wystarczy porozumiewawcza wymiana spojrzeń i wie, że nie wolno gonić gołębia czy tego kota, który prowokacyjnie przebiegł nam przed nosem. Bez tego poszła by za zwierzyną jak ogar w las ;-) Każda zabawa psa ze szczurcią jest pod kontrolą, nie odważyłabym się zostawić ich samych sobie.

Moja Pani warknęła wczoraj pod nosem, że "koniec tego dobrego" :-? :?:
A potem powiedziała, że to nie może tak być, że pies reaguje dopiero na drugie zawołanie, a na pierwsze ma uszy pełne miodu! I że nie potrafi iść po ludzku (po ludzku phi! :roll: ) przy nodze. No i że porażka z tym "stój-zostań". Eeee tam, zaraz porażka. Jak mówi to stoję, ale jak widzę jej plecy kiedy się oddala to idę. No bo niby co mam robić?! W końcu jestem pasterska - jak mi się trzoda rozłazi to lezę za nią. A ona do mnie "stój-zostań" :-? Oślica jedna nie Pani. Nie czytała chyba wzorca rasy, a stoi jak wół - że bern zawsze tam gdzie jego pan :idea: A jak widzę dobrego kumpla, to niby co, mam się nie lprzywitać tylko "stój-zostań" :roll: toż to elementarny brak kultury.
Ale Pani powiedziała "koniec tego dobrego" i... idę do szkoły 8-)

Pani mówi, że stara dupa jestem i nadaję się chyba tylko na uniwersytet trzeciego wieku, cokolwiek to znaczy, brzmi strasznie.
A tak naprawdę to Pani się na mnie chyba troszkę obraziła, bo...

... szliśmy sobie wczoraj po Maję do szkoły. Dzień jak co dzień, relaksik: szłam ja-Grandzina, Szczeniak Pani-Kacperek z motorkiem w pupie, Pańcia z zakupami (w tym 25 jaj gradacji XXL z ekofarmy) łapy do ziemi jak gibbon i hulajnoga. Normalnie paranoja, Pańcia aportuje tą hulajnogę za każdym razem z chałupy do szkoły, bo jak jest hulajnoga to Maja się nie ciągnie za nami jak psi ogon :roll: Mnie to nie przeszkadza że się wlecze, przynajmniej poczytam sobie newsy na wszystkich słupach, ale Pani się wpienia, że tempo jak na pogrzebie. Więc hulajnoga chodzi z nami.

No więc idziemy, ja z hulajnogą po lewej stronie, a Kacper i zakupy po prawej stronie Pańci. No i właśnie z tej prawej pojawił się mój kumpel Mag alias Magister. Magister to briard, jego pani ma teraz rękę w gipsie, dawno się nie widzieliśmy, no i... go nie utrzymała - tak się za mną stęsknił :-D Myślę sobie gorsza nie będę i wyskoczyłam mu w ramiona jak z procy. Z lewej na prawą. Pani tylko wrzasnęła "Granda debilu!", a ja przecież Stoplandia jestem nie jakieś Debilu :roll: Pańcia wrzasnęła i zawirowała jak bączek. Ale słuchajcie, ja to nawet nie wiedziałam, że ona ma tyle gracji. Rrrranyyyy, jak ona zawirowała, jakiego ona pirueta wykręciła :shock: normalnie tylko hulajnoga furkotała w powietrzu. I Kacper.
A ona nie runęła, połapała towar w locie, i Kacpra, i hulajnogę, i 20 jajek gradacji XXL z ekofarmy też...

... no i powiedziała "koniec tego dobrego"...

Tak więc tornister spakowany, kanapki na drugie śniadanie też i jutro o 11:00 zaczynamy! Avanti!
A dzisiaj przećwiczyłyśmy parę rzeczy na sucho, żeby nie wypaść na całkiem zielone 8-)

Jedno już wiem - trzeba pokonać wiele bram, żeby dotrzeć do TAJEMNEJ WIEDZY i POSŁUSZENSTWA !

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pańcia powiedziała, że teraz dopiero poczuję co to znaczy dorobić się garba od roboty, ale ja tam się nie boję :-D Obrazek
Ostatnio edytowano 2011-04-08, 23:10 przez Majszczur, łącznie edytowano 3 razy
Majszczur

psy: BPP: BERTA (*)... GRANDA (Princess Lovely Lady)

Postprzez anitka12224 » 2011-04-08, 18:26

Do Mordki jej pasuje Ten plecak :lol: ślicznie :-D
anitka12224

psy: BPP- CARMEN spod Góry Ślęży ANKO i AYA Carmbern
Hodowla: CARMBERN FCI

Postprzez Kamil » 2011-04-08, 18:54

http://i703.photobucket.com/albums/ww37 ... C09623.jpg Po uśmiechu wnioskuję, że Granda cieszy się z pójścia do szkoły :-D

Majszczur napisał(a):... (w tym 25 jaj gradacji XXL z ekofarmy)...

Majszczur napisał(a):i 20 jajek gradacji XXL z ekofarmy też

A co się stało z tymi 5 jajkami ? :-D
Kamil

psy: Jantar i Atos

Postprzez Wiola&Nero » 2011-04-08, 19:01

Powodzenia :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Wiola&Nero

psy: Nike(*), Gina i Nero-BPP

Postprzez Justynka » 2011-04-08, 19:06

Super filmik :-) niesamowite jakie zrównoważone charaktery mają bernusie, a Granda jest świetna ;-)
Niezły test..dwójka dzieci, siata zakupów ( z jajkami :mrgreen: ) i energiczny, młody pies...a na horyzoncie psi kumpel :mrgreen: Hardcore :mrgreen: Dobrze, że jaja przetrwały ;-) Ja pewnie nie miałabym co zbierać :lol:

A tak poza tym życzymy powodzenia na kursie:-) na pewno dacie radę :-) pilna uczennica już spakowana do szkoły, pewnie się nie może doczekać :mrgreen:
Justynka

psy: Pako

Postprzez PaniBisiowa » 2011-04-08, 21:13

Majszczur napisał(a): Pani tylko wrzasnęła "Granda debilu!", a ja przecież Stoplandia jestem nie jakieś Debilu :roll:

Przy tym zdaniu poległam :lol: :lol: Granda i Biszkopt Debilu :lol: :lol: Iiiiiiahahahaha Płaczę ze śmiechu :lol: Biedne jajka - tyle stresu :mrgreen:
Cudnie wygląda z plecaczkiem :-D Muszę wypróbować ten patent ;-)
Powodzenia w czasie prania mózgu :-D
PaniBisiowa

psy: Biszkopt (ORLANDO Stoplandia)

Postprzez Wydra » 2011-04-08, 22:45

Nie stać mnie nawet na jakikolwiek komentarz :mrgreen: :lol: :lol: :lol: :lol:
Wydra

Postprzez ruudzielec » 2011-04-09, 09:30

oplułam monitor :lol: ale wierze, że Wam nie było do śmiechu (zwłaszcza jajcom ;-) ) uczennica świetna i ten promienny uśmiech. Z niecierpliwością czekam na relacje ze szkoły :-) Samych piątek życzę Grandzi i odznaki wzorowego ucznia :))
ruudzielec

psy: Viper

Postprzez mon04 » 2011-04-11, 01:07

Ja również domagam się odpowiedzi,co się stało z 5 jajami :!: :roll: Granda śliczna,pomysłów jej nie brakuje :-) A tornister pierwsza klasa,i jak jej z nim do twarzy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Pańcia czy aby Ty dasz radę na szkoleniu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
mon04

psy: Agis[*],Hunter,Gabi,Arwena,Abrahms i Cannon:)
Hodowla: Wzgórze Agisa

Postprzez Apcik » 2011-04-11, 07:43

:lol: :lol: i tyle jestem w stanie powiedzieć :mrgreen: :mrgreen:
Apcik
Moderator Działu

psy: Cezary

Postprzez HaniaHa » 2011-04-11, 09:49

Hehhehehe super!! Ale się uśmiałam!!! :lol:
HaniaHa

psy: DSPP - Grand Dager Żorska Prima FCI

Postprzez KasiaT » 2011-04-11, 09:51

Super historia :lol: :lol: :lol: :lol: Az mi oczy zaszły łzami ze śmiechu :mrgreen: Życzę powodzenia na szkoleniu ;-)
KasiaT

psy: Nefra-Kropelka i Obelix-Leszczyna

Postprzez Majszczur » 2011-04-11, 19:01

marzena napisał(a):U nas co jakiś czas też mamy w domu "mysię", tylko całkiem nieoswojoną, przyniesioną z dworu przez naszą Kiziunię (...) przykrywamy słoikiem myszkę, pod spód dajemy gazetę i "całość" wynosimy do ogródka, tam myszka wychodzi na wolność
:mrgreen: z domu rodzinnego pamiętam podobne sceny, tylko my łapaliśmy mysie na filiżankę (filiżanka do góry dnem oparta na stojącej na sztorc 50groszówce - ciekawska mysz trąca monetę, ta się przewraca i filiżanka przykrywa mysię) potem analogicznie jak u Was, gazetka/kartonik i mysię (wraz z monetą) za płot do sąsiada. Potrafiłam tak w imię ochrony mysiego życia kursować kilkakrotnie w ciągu tygodnia, a moja śp. Babcia mruczała tylko pod nosem: "No tak, tak, humanitaryzm :roll: myszy i tak do nas wracają, a Pachleski* się bogaci" :lol: :lol: :lol:
*) Pachleski - sąsiad zza płota :lol:

Kamil napisał(a): A co się stało z tymi 5 jajkami ? :-D
:mrgreen: zapewniam, że nic się nie zmarnowało... widziałeś jak Grandzie lśni sierść? 8-) ... :lol: :lol: :lol:

mon04 napisał(a):Pańcia czy aby Ty dasz radę na szkoleniu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
No właśnie :-? nie wiem jak dam radę przeżyć skoro po dwóch dniach ćwiczeń ledwo powłóczę nogami, leczę zakwasy i na dodatek się zasmarkałam po pachy :roll: dwa dni pod rząd po dwie godziny żołnierskiej musztry w tym biegi (!) w lodowatym przenikliwym wietrze :evil:
Gdyby nie to, że duma mnie rozpiera bo Granda okazała się wzorową uczennicą to chyba nic by mnie nie zagoniło na kolejne ćwiczenia.
W grupie mamy: berneńczyka, doga argentyńskiego, ON-ka, dwa cavisie, dwa mieszańce i buldożka francuskiego :mrgreen:

Granda zaskoczyła mnie intensywnością skupienia uwagi na mnie :shock: Jest po prostu cudna. Wpatrzona we mnie jak w świąteczną wędzonkę. Przyznam miałam pietra, że towarzystwo innych psów będzie ją rozpraszało. A tu niespodzianka - błyskawicznie przestawia się na tryb PRACA :-D Nie doceniałam mojej suczy mówiąc o niej "ciepłe kluchy" :oops: To miłe, ale pani trenerka pamiętała Bertę ze szkolenia sprzed 7 lat!
Najbardziej dopinguje nas jak słyszymy uwagi trenerki "noooo berneńczyk pięknie" albo "no jak ona się patrzy" albo przy wykonywaniu konkretnej komendy - "berneńczyk - formalność" :mrgreen: :))
Niestety nie mam zdjęć, bo... nie ma nam kto robić ;-)

Ale żeby nie było tak bufonowato, że my taki duet idealny, dałyśmy jeden popis.
Stoimy w szeregu, wszystkie psy siedzą przy lewej nodze przewodnika i czekają w napięciu co nastąpi.
I teraz wyobraźcie sobie najazd kamerą: owczarek (siedzi) pan stoi, caviś I (siedzi) pani stoi, caviś II (siedzi) pan stoi, dog (siedzi) pani stoi, berneńczyk... berneńczyk pełen luzik, leży w nieskrępowaniej pozycji ginekologicznej rozwartej kołami na boki, łeb odrzucony na bok, jęzor całkiem wypadł i leży obok psa na trawie, a sam pies śmieje się od ucha do ucha i "draaaap mnie draaaap po brzuuuusiuuuu!" :oops: ... :mrgreen: :lol: :lol: :lol:

Normalnie kocham tą durnotę do szaleństwa - od białego pędzla aż po perkaty nochal :-P
Majszczur

psy: BPP: BERTA (*)... GRANDA (Princess Lovely Lady)

Postprzez Wydra » 2011-04-11, 19:27

:lol: :lol: :lol:
Wydra

Postprzez annasm » 2011-04-11, 20:15

Uczcie się uczcie pilnie... :mrgreen:
annasm
Administrator

psy: CHUCK Tanais(*), WINNIE(*) I COOPERS CHOICE

Postprzez meggy » 2011-04-11, 20:39

SUPERRRRRRRRRRRRR :-D
Powodzenia.........,ale z niej bedzie kujon :lol:
meggy

Hodowla: FCI " Majowy Skarbiec "

Postprzez Kinga & Panda » 2011-04-11, 20:45

I jak tu się nie śmiać :-D :lol:
Kinga & Panda

psy: Panda, Dżeki

Postprzez Leszczyna » 2011-04-12, 08:10

No kochana Grandzinko to mam nadzieję że zobaczymy się w Krzętowie :-D Z Hebana prawdziwy gentelman się robi i jaki pojętny 8-) Na wakacjach z psem będziemy błyszczeć :mrgreen:
Leszczyna

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Galeria psiaków