Appenzeller sennenhund

Wszystko na temat hodowli oraz dyskusje na temat ras.

Moderator: annasm

Re: Appenzeller sennenhund

Postprzez Olcia » 2011-10-21, 10:19

Sierra napisał(a):W miejscach gdzie dużo się dzieje, o dziwo odnajduje się lepiej. Na deptakach, bazarach, plażach daje się głaskać, merda ogonem, podchodzi. A np. na spacerach, na pustej ulicy jak spotka człowieka, od razu się stroszy, warczy i WUF'uje.

Nie wiem, jak z u innych małych szwajcarów, ale Negra ma tak samo. Tzn. na ulicy nie zwraca uwagi na tłum. Ale np. na łące jak zauważy obcego, to takim podbiega do niego z charakterystycznymi, zajęczo-sarnimi wyskokami w górę i obszczekuje. Sytuacje jeden na jeden nie należą do ulubionych.
Olcia

Ostrzeżeń: 0
psy: entlebucherka Negra

Postprzez Mateusz_:) » 2011-10-21, 19:49

Nasz Alwi jednak ma nieco inne zachowanie jesli zobaczy kogos na swojej posesji to oczywiscie ze zrobi WUF :) WUF i podobnie jak Harley albo akceptuje albo nie przewaznie akceptuje przestaje WUF-wac i zajmuje sie swoimi sprawami ... a jesli zobaczy kogos na łące lub jakiegos innego pieska to racze jest przestraszony i trzyma sie blisko domu dzis przypadkiem mial spotkanie z owczarkiem niemieckim wiał do domu jak dziki nawet nie sluchal naszczescie owczarek nie mial zlych zamiarow tylko chcial zapoznac sie z sasiadem i prkatycznie odpuscil jak nasz Alwi wial do domku :) zobaczymy jak podrosnie czy sytuacja sie zmieni :)
A jesli jest na spacerze raczej spokojnie idzie i spaceruje nie szczeka i nie wyrywa sie :)

pozdrowienia dla calej rodziny Alwiego i wszystkich forumowiczow :)
Mateusz_:)

psy: ALWARO

Postprzez AnulaS » 2011-10-27, 15:28

Hej!

Oczywiście Harley to Harley, przepraszam - miałam sprawdzic imię przed wyslaniem posta, ale zapomniałam. :oops: Jest naprawdę przesłodką pralinką :)

Chętnie dołączyłabym zdjęcia, ale chyba są za duże, ponieważ nie chcą się załączyć.

Ale Alwi ma fajnie, że ma tyle terenu do oblecenia i pilnowania. Dla niego to musi byc raj.
My planujemy budę dla psa, ale dopiero na wiosnę. Będzie w niej siedział, gdy my będziemy w pracy (przynajmniej tak sobie wyobrażam). Póki co, walczymy z załatwianiem się w domu. Jeżeli w porę zauważymy, że pies stoi przy drzwiach wyjściowych i go wypuścimy na dwór, wszystko jest ok. Natomiast, jeżeli nie zdążymy na czas go wypuścić, mamy problem. Leevi generalnie prawie w ogóle nie szczeka(dziwne jak na Apka), więc nie raczy powiadomić werbalnie, że ma ochotę wyjść za potrzebą. Mam nadzieję, że to się zmieni.
Dzisiaj rano podniósł nogę do sikania. Wchodzi chyba więc w następny etap dorosłości...

Pozdrowionka!!
AnulaS

psy: Appenzeller Leevi

Postprzez Mateusz_:) » 2011-10-27, 20:35

jutro wstawimy nowe zdjecia Alwiego :)
wydaje nam sie ze juz sporo przybral na wadze :)

Postprzez Agnieszka » 2011-10-27, 20:41

Mateusz_:) napisał(a):jutro wstawimy nowe zdjecia Alwiego :)
wydaje nam sie ze juz sporo przybral na wadze :)

:radocha2:
Agnieszka

psy: www.czandoria.pl

Postprzez Sierra » 2011-10-28, 12:41

O proszę! A Harley jest bardzo "wyszczekany" i można od niego usłyszeć całą gamę dźwięków. Czasem jego szczek bywa uciążliwy (gdy nakręca się w zabawie) ale nie mamy serca go uciszać, taki jest wygadany :-D

Wręcz można z nim czasem prowadzić dialogi (jak jest rozbawiony), może nie tak jak z Huskimi, ale mniej więcej w tym stylu :lol:
Sierra

psy: Harley

Postprzez Mateusz_:) » 2011-10-28, 22:36

dzis niestety Alwi nie mial ochoty na sesje zdjeciowa :) :-D

obrazek
Obrazek został zmniejszony.

Postprzez Mateusz_:) » 2011-11-01, 21:16

obrazek

Postprzez Mateusz_:) » 2011-11-01, 21:24

obrazek

Postprzez Sierra » 2011-11-03, 12:18

Alwaro rośnie w oczach! :-D

My za to gubimy zęby na potęgę... cały przód wymieniony, więc teraz idą kły/kiełki a out. I mamy kolejny zryw "żucia" wszystkiego ;-) Dlatego nazywamy aktualnie Harleya: "Tap Krakadl" ;-) :lol:
Sierra

Postprzez Mateusz_:) » 2011-11-04, 18:58

Dzis nasz Alwi wykapał sie w rzece :) bylismy na spacerze i zobaczyl cos przy brzegu nie zastanawiajac sie wskoczyl do wody :) radosny byl jak nigdy :) pozniej kapiel niestety w piasku i wielka radosc :) no i skonczylo sie na kapieli w wannie :) mamy pytanie nasz Alwi ostatnio nie bardzo ma ochote na sucha karme woli chodzic glodny niz ma ja zjejsc dajemu mu inne jedzonko ale nie wiemy dlaczego ma taka niechec do swojego jedzonka ?

Postprzez Iguana » 2011-11-07, 22:43

Witam jestem nowa na waszym forum ale również jestem szczęśliwą posiadaczką appenzellera z hodowli Czandoria od wspaniałej Pani Agnieszki.

Amir bo tak wabi się nasz piesek ma w tej chwili prawie 5 miesięcy i 18 kg, wspaniale wygląda i jest cudnym wesołym psiakiem do tego śmiesznym w swoim psim zachowaniu.
Potrafi podstawowe komendy, niegdy nie mieliśmy problemu z chodzeniem na smyczy, bez też nie było problemu, ciagle nas pilnuje i przychodzi gdy zawołamy. Zero zniszczeń nawet gdy jest sam w domu nie warjuje, tylko śpi.
Ma niekiedy odchyły od normy tak to nazwę ale nie był by szczeniakiem gdyby nie pobroił czasem.
Kuba który ma sześć lat uwielbia go bo ma najwspanialszego prawdziwego przyjaciela.
Nie da się go nie kochać i mam nadzieję że ten maluch czuje podobnie :-)

Proszę bez kolorków w całej treści postu - mod.
Iguana

psy: Amir-apenzzeller
Hodowla: czandoria

Postprzez AnulaS » 2011-11-08, 09:06

Hej,

Tak więc rodzinka miotu z Czandorii, rok ur. 16.06.2011 powieksza się :-D . Tak trzymać!
A propos jedzenia, my mamy odwrotne doświadczenia. Leevi jest strasznym żarłokiem. Za każdym razem rzuca się łapczywie na jedzenie, tak jakby nie jadł z tydzień (jest odrobaczony). Nie ma poczucia sytości. Gdyby mógł, jadłby do upadłego. Dajemy mu więc chyba troche za duże porcje, bowiem mam wrażenie, że staje się psem przy kości. Muszę w końcu zacząć z nim biegać ... ;-) .
Leevi ma zdecydowanie dominujący charakter. Mąż jest niekwestionowanym liderem stada, natomiast nasz 8-letni synek jest traktowany przez psa jako równorzędny partner,którego czasami stara się nawet zdominować. Musimy nad tym faktem popracować. Poza tym ciągle warczy w szkółce na 'nowe' psy. Wczoraj poznaliśmy na tresurze kuzynkę - suczkę, bernenkę, mniej więcej w jego wieku i też pierwszy kontakt polegał na warczeniu. Ach te maniery ....
Poza tym jest cudny, bystry, szybko się uczy. Mimo zmiany zębów, też nie robi w domu żadnych szkód , no może zmasakrował parę przytulanek Synka i kilka jego swetrów, ale przecież Matti to człowiek, którym nie musi się przejmować ...
Chętnie umieściłabym zdjęcia, ale mimo przestudiowania tematu na forum jak wklejać/ załączać obrazki nadal mam problemy. Będę próbować dalej. Miłego dnia!
AnulaS

Postprzez Iguana » 2011-11-08, 09:52

Mój syn z Amirem tu trzymiesięcznym.
obrazek
obrazek
Iguana

Postprzez Iguana » 2011-11-08, 10:29

A to dzisiejszy prawie 5 miesięczny Amir <tak>
obrazek
obrazek
obrazek
Iguana

Postprzez AnulaS » 2011-11-08, 10:42

Leevi - ok. 3,5 miesiąca
obrazek

obrazek

Udało się! Zastosowałam inna przeglądarkę. Wkrótce zaprezentuję aktualne fotki psiaka.
AnulaS

Postprzez Sierra » 2011-11-08, 13:43

Kurcze, Harley też jest wszystkożerny. Czasami jest to bardzo uciążliwe, bo nie tylko "sprząta" w domu, ale i na spacerach. Jedyne, co mnie pociesza, to fakt, że nauczył się nie uciekać "z pełną buzią" a zawołany przybiega i się chwali. Wówczas za smaczka "zostawia" to co je i leci biegać dalej. Ale ile mnie to nerwów kosztowało, to tylko ja wiem, bo nawet nie będę wypisywać co zdażyło mi sie z tej jego paszczy wyciągąc... ;> Ma też to swoje plusy, bo zaczął dostawać algi do kolacji (preparat Algolith, szalenie nieciekawy zapach :lol: ) i wchłania to bez zastanowienia. ;-)

I też mieliśmy wrażenie, że przybiera na wadze za szybko, więc obcięliśmy mu jedzenie o te kilka g dziennie i na razie mamy spokój.

Też się cieszę, że rodzina nam się powiększa tutaj na forum, bo może wreszcie rozkręcimy na dobre appenzellerowy wątek. Mało nas, więc myślę, że warto otrzymywać bieżący kontakt. <skromny>

Iguana witaj, i bardzo się cieszę że do nas dołączyliście. Powiem Ci w tajemnicy, że Amir był moich faworytem z czarnuszków (po wizycie w Czandorii), więc podwójnie się cieszę, że tutaj jesteście :-D

EDIT: Harley w wieku czterech miesięcy :-D
Obrazek
Resztę zdjęć (aby tutaj nie zaśmiecać) wrzuciłam do naszej galerii -> viewtopic.php?f=28&t=8627 gdzie oczywiście serdecznie zapraszam! :-)
Sierra

Postprzez asia78 » 2011-11-08, 14:36

Dopiero się urodziły, a to już 5 m-cy!
asia78

psy: Appenzellerka Amanda

Postprzez Iguana » 2011-11-08, 18:22

To chyba normalne że młode psy wszystko wmiatają, a najfajniej uciekac ze zdobyczą. My już z tego powodu zaliczylismy klinikę były wymioty i luźny stolec (woda) skończyło się na zastrzykach dostałam szybka szkołę robienia zastrzyków. Teraz widzę ż im mniej reaguje tym go mniej interesują inne rzeczy woli zabawę swoimi zabawkami.
Iguana

Postprzez Mateusz_:) » 2011-11-08, 21:53

Śliczne rodzenstwo ma Alwi :)
muszą sie kiedys wszyscy razem spotkac :) hihi najlepiej w Szwajcarii :) albo naszej Czandorii :)
nasz Alwi ma 15.5kg ale dużo biega ma do pilnowania sporą działkę :) do tego czeste spacery nad rzekę i wieczorem spi jak zabity ... :)
Alwaro rowniez jest odrobaczony weterynarz nawet mowil ze male pieski lepiej odrobaczac co miesiac
a zabki gubimy jeden za drugim :) ale chyba juz powoli mamy wymienione ...

Mamy pytanie ile rodzenstwa ma Alwi ?

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Appenzeller i Entlebucher