Wyniki RTG stawów

Moderator: Anirysova

Postprzez Ania Gd » 2007-09-03, 00:07

Ewelina napisała:
... prawo hodowlane .....
..... nomenklatura radiologiczna ....

a zrobiliście z tego ... prawo radiologiczne ... :shock:
Ania Gd

Ostrzeżeń: 0

Re: E.Ś.

Postprzez Agata » 2007-09-03, 00:17

E.Ś. napisał(a):
Dlatego zgodnie z prawem/wymogami RADIOLOGICZNYMI pies z wynikiem "B" powinien być jeszcze raz prześwietlony po pewnym czasie z decyzją na "A" lub "C".

O ten fragment Ania chodzi.
Agata

Postprzez Ania Gd » 2007-09-03, 09:58

A to OK. Przeoczyłam.
Ania Gd

E.Ś.

Postprzez E.Ś. » 2007-09-03, 10:29

a gdzie tu jest napisane , że zabrania się rozmnażania psa/suki z "c" ?
E.Ś.

Postprzez meggy » 2007-09-03, 10:47

E.Ś. napisał(a):
bea napisał(a):
...w skandynawi ( Norwegi, Szwecji) bern z dysplazją C nie może być rozmnażany. Do hodowli są dopuszczane psy z dysplazją A i B ( ale przy wyniku B powinno się powtórzyć badanie po 6 miesiącach i postawić diagnoze na A lub C- a tak wogóle w Polsce też to obowiązuje tylko nikt tego nie przestrzega )...

Ewelinko z powyzszego tekstu tak zrozumialam!!!
Ja dopiero raczkuje w hodowli psow .Ben ma jak wiesz jeden staw (c) ,niechcac popelnic jakiegos glupstwa staram sie zdobyc jak najwiecej informacji.Oczywiscie chcialabym by zostawil po sobie potomstwo ale tylko w przypadku gdy bedzie to zgodne z obowiazujacymi zasadami i ustaleniami. Szanuje zdanie doswiadczonych i rozsadnych hodowcow( t/j np BEA
i wielu innych )z tad moja dociekliwosc. :-> :-> :->
meggy

Hodowla: FCI " Majowy Skarbiec "

E.Ś.

Postprzez E.Ś. » 2007-09-03, 10:57

Ale się porobiło...
Nie będe się tłumaczyć z moich postów, kto nie zrozumiał to jego "peszek" 8-)

Pytanie do "Meggy" : gdzie ja napisałam , że nie można rozmnażać psów z "C", czy "B" ?

Moje zródła to roczny kurs radiologiczny ( 2h - teorii, 2h-praktyki na tydzień) i zaliczone 3 kongresy radiologiczne ( ukonczone certyfikatem rok temu- wykładowcy spoza granic Polski). Dla spragnionych wiedzy MEDYCZNEJ zapraszam na mojego maila.

Co do sprawy Atosa , "Meggy" jeżeli nie znasz faktów to nie wypowiadaj się w tej sparawie.
Dlaczego pokryłam Aspi Tonso ? Bo był to eksterierowo idealny partner dla Aspi. A dlaczego Tonzo ma "B" ? Być może z braku niewiedzy, a może niedawno był prześwietlany jako młody repro ... ale to sprawa właściciela reproduktora .
E.Ś.

E.Ś.

Postprzez E.Ś. » 2007-09-03, 11:08

jeszcze jedno- moje wcześniejsze wypowiedzi były czysto medyczne, jako lek.wet., a nie jako hodowca, bo to robi dużą różnicę.

Za radą Irka konczę moje wypowiedzi, a spragnionych wiedzy zapraszam na mojego maila.
Pozdrawiam.
E.Ś.

Postprzez Tasmanska » 2007-09-03, 11:09

Ewelina nic się nie porobiło:).
Ja również nigdy nie słyszałam o tym o czym mówisz..... ale jest to dla mnie jak najbardziej logiczne.
Często jest tak, że psy są prześwietlane w bardzo młodym wieku, kiedy niestety nie wszystko jeszcze do siebie pasuje ponieważ pies się jeszcze rozwija. Bardzo często wtedy właściciele słyszą niby dysplazji nie ma ale nie wszystko jest tak jak trzeba i mamy "B" a np : po pół roku kiedy pies się całkowicie rozwinie stawy są idealne.
Jednak gdyby to "B" było wstępem do rozwijającej się choroby stawów to po pół roku mamy C.
Nie możemy zapominać, że berneńczyki to psy długo rozwiające się i jak dla mnie powinno się je prześwietlać w wieku 2 lat (sama tak robię), lub w wieku 18 miesięcy z powtórką po pół roku.
Tasmanska

Hodowla: Tasmańska Elitte

Postprzez meggy » 2007-09-03, 11:10

No coz inforacja o Atosie ,ktora dostalam bardzo mnie ucieszyla - ale jesli cie to w jakis sposob "dotyka" - nic wiecej nie powiem.
meggy

Hodowla: FCI " Majowy Skarbiec "

Postprzez Barbapapa » 2007-09-03, 11:40

a ja przypominam efekty zdjęć i opinii uprawnionychprzez ZK (i znanych niektórych z nadużyć) lekarzy; Chivas miał ( w kolejności czasu) A, E, B ( w kierunku A) C/D, B i obecnie nie wiem, w przyszłym roku robię kolejne RTG. Dodam że opinie "uprawnionych" są nieco inne od zdań ortopedów. Jest to efektem obrazu RTG jaki opisują; jedni z mniejszego obazu dla ZK, drudzy z większego dla stanu zdrowia.
Dla zaineresowanych posiadam wszystkie zdjęcia i odpowiednio do tego opisy uprawnionych i ortopedów.
Barbapapa

psy: Wobler(DSPP,Dublin(7/11/14);Znak Zodiaku(*14/8/10)
Hodowla: Barbapapa-psy

Postprzez Bernerin » 2007-09-03, 13:10

Problem jest bardzo zlozony, bo w calym procesie "przeswietlenie na dysplazje" sa conajmniej trzy zrodla bledow lub przeklaman:
1) umiejetnosc zrobienia zdjecia
2) umiejetnosc odczytania zdjecia
3) wydanie niezawislego "wyroku"

Wystarczy, ze w jednym z punktow cos jest nie tak i juz caly wynik mozna wyrzucic do kosza. A to ze "uprawnieni" nie sa ortopedami, wola o pomste do nieba :evil:
Bernerin

psy: Kiss i Ronja (CKCS)

Postprzez bea » 2007-09-03, 14:41

No trochę mnie zmurowalo,poczułam sie postawiona do kąta,ze nie zrozumialam :-| .Ewe lina,bardzo szanuje Ciebie,Twoja wiedze i ogólna zyczliwość,ktorej sama osobiscie mialam okazje doznać .Gdy prosze,bys wytłumaczyła ,o czym piszesz,nie znaczy,ze mam złe zmiary i chce udowodnic brak Twojej wiedzy w jakiś obszarze :-P Z góry zakładam,ze wiesz o czymś o czym ja i zapewnie duza część nie wie.Nie chodzi tu o zadne TŁUMACZENIA SIĘ (slowo pisane ,bywa zawodne stąd w mich wczesniejszych postach prośba o wzajemna wyrozumiałość) ,Kurcze jezeli mozesz podziel sie na forum troche swoja wiedzą w tym temacie, przeciez nie bedziemy do Ciebie odzielnie meilować, do tego mamy forum. Nikt z z rozmówców nie słyszal o takich wymogach,ja specjalnie maglowałam w tym celu znanych mi radiologów,Ty byłas na kongresach,kursach itp .Gdybys wcześniej napisała na takim ,a takim kursie,prof. ich przedstawił koniecznośc powtórnych badan itd,to chyba jednak nie byłoby nic w tym :-) złego.Wiem,ze To,ze jestes nie tylko hodowca,ale i wetem,powoduje,troche komplikacji,bo w końcu normalne sa oczekiwania lekarza,ze potencjalni pacjenci bedą mu ufac ,Tu zreszta tkwi pułapka,,bo jezeli cos zostanie przez Ciebie niejasno powiedziane to moze to oznaczć dla kogos podwójnego pecha, :-? ,dy zle zrozumiana informacja od,cenionego hodowcy i weta w jednej osobie rozsieje sie swobodnie .Mozliwe wiec, ze nieswiadomie podciagam Tobie poprzeczke ,prosząc o wieksza precyzję wypowiedzi, ale nie wynika to absolutnie z braku szacunku.Zawsze ,przedstawiałm Cie Ewlino innym jako osobe niezwykle mądra,-mozesz zawiesic rozmowy na forum,bo co tam bedziesz narazała sie na głupie dyskusje(kazdy z nas poniekad na to sie naraza,ale nikt prócz Ciebie nie jest wetem)mozesz jednak pójśc za moją prośba o wzajemą wyrozumiałość. :-> i oświecić ciut forumowe grono.Jest szansa,bysmy jako stowarzyszenie klub wprowadzili dla swoich członków większe obostrzenia,choć ja widze przede wszystkim koniecznośc tego ,by najpierw badania w kierunku dysplazji spełniały pozytywnie 3 wymagania opisane przez Joasie ,bo bez tego w ogóle mówimy o gruszkach na wierzbie(a to dotyczy przypadku Benka Meggy,gdzie na razie wobec,zle wykonanego od str.technicznej zdjęcia wynik jest po prostu nieznany,a cały klopot polega,ze ma go juz wbitego do rodowodu)
bea

E.Ś.

Postprzez E.Ś. » 2007-09-03, 15:30

Bea dzięki za ciepłe słowa, ale zrozum moją reakcję na posty wcześniejsze.
Nikogo nie obraziłam, nic złego nie napisałam, a reakcja niektórych formuowiczów jest po prostu śmieszna... :-/
Żenada :-/
Nie dało się zapytać -"Halo, a skąd o tym wiesz..." Z miłą chęcią podzieliła się o tym co wiem, a i nie jednego bym się dowiedziała jeszcze od Was.

Ale po co mamy tu pisać o swoich spostrzerzeniach i uwagach jeżeli, będziemy atakowani ?

To już nie pierwsza taka sytuacja...
E.Ś.

Postprzez bea » 2007-09-03, 16:27

Po co mam pisać..,jeżeli bedziemy atakowani"Po jedno Ewelina ,byśmy wszyscy mogli dac sobie szansę,byśmy mogli wzajemnie sie czegos nauczyć od siebie ,wyrozumiałośc pisze to trzeci raz jest konieczna, szczególnie ,gdy poruszne sa tak drażliwe tematy,a nasze psy są tak bliskimi sercu istotami,.Jestem przekonana,ze Meggy chlapneła ,to czego naprawde nie mysli,ale staram sie Ją zrozumięc,cała sprawa dotyczy jej ukochanego misia,Nie dziwie sie jej emocjom. Jeżeli nauczymy sie byc uwaznymi na druga osobe,jezeli postaramy sie wybaczac sobie błedy,(a przeciez kazdemu moze zdarzyć sie cos głupiego powiedzięc,zaczynając ode mnie) zrobimy milowy krok.Razem łatwiej rozwiazywac rózne problemy,wspólna wiedza jest wielkim skarbem.Licze na wielkoduszność,na tej dyskusji zgromadziły sie wspaniałe osoby,jezeli mimo tego nie bedziemy potrafili sie dogadac i przejść nad urazami,trudno bedzie nam dalej prowadzic jakiekolwiek szczere rozmowy. :->Jednak jetem pełna nadziei.
bea

Postprzez Dżiani » 2007-09-03, 20:47

E.Ś. napisał(a):Za radą Irka konczę moje wypowiedzi, a spragnionych wiedzy zapraszam na mojego maila.
Pozdrawiam.

Ewelina nie rób sobie jaj, bo dobrze wiesz co miałem na myśli.
Dżiani

psy: h. ARESIBO FCI

Postprzez Ewa z Dżoszem » 2007-09-03, 21:50

meggy napisał(a):Ozdrowienia sie jednak zdarzaja :-> :-> Atos omojtysmutku-mial w 2005 (C)
a w 2006 (A) :mrgreen:

Bez komentarza
Ostatnio edytowano 2007-09-05, 08:34 przez Ewa z Dżoszem, łącznie edytowano 1 raz
Ewa z Dżoszem

Postprzez bea » 2007-09-03, 22:10

O matko dziewczyny, :-( teraz ,rechotanie na tapecie,)Ewcia przeczytaj całośc dyskusji,a nie tylko wyjatek w którym Meggy wspomina Twego misia :-?
bea

Postprzez Agata » 2007-09-03, 23:00

Co się dzieje....atmosfera podejrzliwości i posądzania wszystkich o złe intencje udziela się narodowi chyba ;-)

Już wszystkim pewnie do reszty teraz się narażę ale z kolei w tym poście Gosi ani cienia złośliwości też nie dostrzegłam, a raczej "szczerzenie się" z powodu przykładu, który pokazuje, że w dobra stronę staw też może pójść (ktoś wczesniej pisał, że będzie się pogarszał) ;-)
Agata

Postprzez bea » 2007-09-04, 09:19

Właśnie,własnie ,to samo miałam na mysli Agatko :-)
bea

Postprzez Wanda » 2007-09-06, 12:29

To i ja podzielę się dobra wiadomością z Wami, wczoraj byłam na prześwietleniu z Basmą u profesora Nowickiego w Olsztynie. Basma jest wolna od dysplazji biodrowej i łokciowej ( HD-A,ED-0/0).
:mrgreen:
Wanda

psy: Beta(*),Dracoh(*),Basma,Ginnger,Hocus,Denzel,Lara
Hodowla: Szczęście Ty Moje

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do - Normy badań