Nawykowe zwichniecie rzepki kolanowej

Moderator: Anirysova

Nawykowe zwichniecie rzepki kolanowej

Postprzez kreska » 2012-02-26, 17:52

Jest zaliczane do chorób dziedzicznych :-> i jest czesto przyczyna zerwania wiezadel stawu kolanowego:(
Zwichniecie rzepki to - najprościej rzecz ujmując - sytuacja, w której rzepka kolanowa jest niedorozwinięta, zbyt mała lub nie wchodząca we właściwe miejsce i nie blokująca stawu kolanowego.
Przyczyną, oprócz wrodzonego niedorozwoju kości, słabych wiązadeł i rozluźnienia ścięgien, może być także uraz mechaniczny, ale u psów zdarza się to stosunkowo rzadko.
Stopień schorzenia bywa zróżnicowany -od niewielkiego niedorozwoj-może być nawet niedostrzegalny , po stan ciężki, właściwie uniemożliwiający psu poruszanie się, gdyż przemieszczenie rzepki utrudnia rozprostowanie kolana i wywołuje silny ból.
Wyróżniamy trzy etiologicznie różne rodzaje zwichnięcia rzepki :
1. Nieprawidłowe położenie guzowatości kości piszczelowej, którą wyczuwa się nie pośrodku, a przesuniętą przyśrodkowo. Więzadło pośrodkowe rzepki ściąga w ten sposób rzepkę na stronę przyśrodkową.
Wada ta ma charakter wrodzony i dziedziczny, występuje najczęściej obustronnie u ras małych, a szczególnie u pinczerów karłowatych i maltańczyków.
2. Niedorozwój przyśrodkowego grzebienia rzepkowego kości udowej powoduje przemieszczanie się rzepki na stronę przyśrodkową.
Wada ta również ma charakter dziedziczny.
3. Pourazowe zwichnięcia - to już jest bolączka wszystkich psów, kotów, koni, ludzi i pozostałych żywych istot.

Badanie rentgenowskie po ukończeniu przez psa dwóch lat pozwala wykryć najmniejsze ślady niedorozwoju rzepek i zagłębienia kości, w której rzepka się porusza, nawet te niezauważalne przy badaniu paltacyjnym.

W wielu krajach i w licznych klubach istnieje obowiązek badania zwierząt hodowlanych pod katem prawidłowego rozwoju rzepek kolanowych i zwierzęta budzące najmniejsze wątpliwości są usuwane z hodowli (tak jest np. w USA, co w ciągu 8 zmniejszyło liczbę zwierząt dotkniętych schorzeniami rzepek o prawie 50%) W Polsce nie ma dotychczas obowiązku prześwietlania stawów kolanowych w kierunku zwichnięcia rzepek.
Ale z mojej krotkiej analizy hodowli zagranicznych wynika ze te badania sa coraz czesciej przeprowadzane u bernenczykow :->

Ponizej jeden z lepiej opisanych przypadku Flat Coated Retriever, ktore znalazlam w necie w jezyku polskim ;-)
http://rysiek.files.wordpress.com/2009/10/2006-2007.pdf

pozdr
Ostatnio edytowano 2012-02-26, 20:14 przez kreska, łącznie edytowano 1 raz
kreska

Ostrzeżeń: 0
psy: Fibi,Bibi,Balu,Lila,Lilawati, Solo i Łatka(*)
Hodowla: SOULBERN

Re: Zwichniecie rzepki kolanowej

Postprzez MB » 2012-02-26, 20:00

Pozwolę sobie na małe uściślenie, dziedzicznym jest: nawykowe zwichnięcie rzepki.
Najczęściej dotyczy ono małych ras. Wykonanie badania, w tym kierunku, w młodym wieku pozwala rozróżnić go od zwichnięcia na tle urazowym, które dziedzicznym nie jest.
Rozróżnia się 4 stopnie zwichnięcia, i w zależności od tego stosuje się różne metody zabiegów chirurgicznych (opisane na stronie http://www.abvet.cz/pl/novinky/22-upraw ... ia-rzepki/ )
U psów ras dużych zwichnięcie często występuje łącznie z deformacją kości udowej.
W efekcie zwichnięcie rzepek prowadzi do zmian w innych stawach, np. biodrowych.
Psy ze zwichniętymi rzepkami przyjmują charakterystyczną postawę kończyn – pięty zwrócone na zewnątrz, palce do wewnątrz (odwrotnie jak w postaci krowiej).

Boczne zwichnięcie rzepek miał nasz forumowy Eddi.
MB

psy: Wania,Konrad,Fia, Solo['] Paiko['] Sasza[']

Re: Nawykowe zwichniecie rzepki kolanowej

Postprzez kreska » 2012-02-26, 20:16

MB uzupelnilam tytul o slowo Nawykowe ;-) bo o ten typ mi chodzilo w kontekscie badan i dziedziczenia <tak>
Wykonanie badania, w tym kierunku, w młodym wieku pozwala rozróżnić go od zwichnięcia na tle urazowym, które dziedzicznym nie jest.

mozesz mi podac jakies polskie lub anglo jezyczne zrodla(oprocz abvetu) ktore wskazuja ze nalezy przeswietlac w mlodym wieku?bo ja wszedzie znalazlam informacje ze po okresie pelnego rozwoju, stad pojawia sie wiek 2 lat :->

pozdr
kreska

psy: Fibi,Bibi,Balu,Lila,Lilawati, Solo i Łatka(*)
Hodowla: SOULBERN

Postprzez MB » 2012-02-26, 20:31

kreska napisał(a):MB uzupelnilam tytul o slowo Nawykowe ;-) bo o ten typ mi chodzilo w kontekscie badan i dziedziczenia <tak>
Wykonanie badania, w tym kierunku, w młodym wieku pozwala rozróżnić go od zwichnięcia na tle urazowym, które dziedzicznym nie jest.

mozesz mi podac jakies polskie lub anglo jezyczne zrodla(oprocz abvetu) ktore wskazuja ze nalezy przeswietlac w mlodym wieku?bo ja wszedzie znalazlam informacje ze po okresie pelnego rozwoju, stad pojawia sie wiek 2 lat :->

pozdr

A wszędzie znalazłaś, tzn. gdzie? chętnie poczytam gdyby Ci się chciało wstawić linki :-)
Jak mi coś wpadnie źródłowego w ręce na ten temat to podrzucę info.
To co napisałam, jest informacją od lekarza, który jest specjalistą uprawnionym do oficjalnej oceny rzepek, w tym kierunku. Myślę, że coś tam na ten temat wie.
Tak na logikę po co czekać do pełnego rozwoju, przecież to nie jest analogiczna sytuacja, jak np. ze stawami biodrowymi. Jeśli rzepki wyskakują, to to się nie naprawi po okresie wzrostu, bruzda sama się nie pogłębi, deformacja nie naprostuje. A może jest inaczej ? może się nie znam, nie upieram się.
MB

Postprzez Cefreud » 2012-02-26, 21:25

opis przypadku psa ze zwichniętą rzepką

http://rysiek.files.wordpress.com/2009/10/2006-2007.pdf

tu co prawda firma farmaceutyczna ale piszą o konieczności wykonania badań rtg nawet u paro tygodniowych maluchów:

http://cortaflex.pl/index.php?page=10&news=25
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez Barbapapa » 2012-02-27, 12:48

U Siembiedy robiłam uzwierzaków w okolicy skończonych 18 mcy, który to uznał za odpowiedni moment. Teraz będę robiła Rtg stawów, w tym kolan Santtu ( 20-01 skończył 18mcy) u prof. Nowickiego- też uznał za odpowiedni wiek.
Barbapapa

psy: Wobler(DSPP,Dublin(7/11/14);Znak Zodiaku(*14/8/10)
Hodowla: Barbapapa-psy

Postprzez MB » 2012-08-25, 16:44

Nasz Konradek jest właśnie po serii badań, w tym również w kierunku nawykowego zwichnięcia rzepek, z wynikiem 0/0, oczywiście potwierdzone stosownym certyfikatem :-)
Przypomniał mi się ten wątek i chciałabym jeszcze dopisać, że ocena ułożenia rzepek, to głównie ortopedyczne badanie manualne, zdjęcie Rtg jest badaniem dodatkowym.
Nie można ocenić rzepek tylko na podstawie zdjęć (tak jak jest to możliwe z oceną zdjęć w kierunku dysplazji).
MB

Postprzez marieanne » 2012-08-25, 16:54

A u kogo robiliście badania? ;>
marieanne
Moderator Działu

psy: BPP x3: Bohun, Zuzia i Bromba :)
Hodowla: Śledzikujący Bern FCI

Postprzez Barbel » 2012-08-25, 17:00

Tam, gdzie zawsze ;-)
Barbel
Moderator

psy: Barnaba (*),

Postprzez marieanne » 2012-08-25, 17:06

Dobra - czyli gdzie? :mrgreen:
Nie wiem gdzie jest "tam gdzie zawsze" :-(
marieanne
Moderator Działu

Postprzez Barbel » 2012-08-25, 17:18

W abvecie ;-)
Barbel
Moderator

psy: Barnaba (*),

Postprzez marieanne » 2012-08-25, 17:39

A. To tak czułam przez skórę :mrgreen:
Dziękować <tak>
marieanne
Moderator Działu

Powrót do - Choroby układu kostnego i aparatu ruchowego (stawy)