Witam wszystkich serdecznie.

Jeżeli dopiero dołączyliście do grona Użytkowników naszego Forum zapraszamy do krótkiej autoprezentacji.

Moderatorzy: saganka2, Barbel

Witam wszystkich serdecznie.

Postprzez Asiulka » 2012-08-20, 15:12

Witam mam na imię Joanna i pochodzę z Warszawy, jestem bardzo szczęśliwa że do Was trafiłam.Za 4 tyg.będę jeszcze bardziej happy ponieważ przyjedzie moja kochana kuleczka ma dopiero 2 tyg.i jest przy swojej mamusi :) Nie śpie po nocach i czytam Wasze perypetie porady i oczywiście ogladam galerie, czas mi się bardzo ślimaczy i nie wiem co ze sobą zrobić już bym chciał mić ja przy sobie.Mam nadzieje, że będę mogła liczyć na Wasze porady?Pozdrawiam Was serdecznie <buzki>
Asiulka

Ostrzeżeń: 0
psy: Unia (Alpejska Kraina Szczęścia)

Re: Witam wszystkich serdecznie.

Postprzez aga.s » 2012-08-20, 15:53

Witamy serdecznie <tak>
Napisz coś więcej o swojej kuleczce ,z jakiej hodowli pochodzi i kim są jej rodzice .
Tu na pewno znajdziesz odpowiedz na wszystkie nurtujące Cię pytania <okok>
aga.s

psy: Indiana Jones , Basanti i Gabana BPP
Hodowla: Melle Dulcior

Postprzez asiaqu » 2012-08-20, 15:57

witaj serdecznie ;-) moja imienniczko
asiaqu

psy: Bogna,Ashantii,Labelle,Huba Buba ,Ferrari,Junior ,
Hodowla: Pamajo-Canis Familiaris

Postprzez Wanda » 2012-08-20, 16:07

Witamy, oj chyba musisz poczekać jeszcze 6 tygodni skoro kuleczka ma dopiero 2 tygodnie, ale nie martw się opłaci się to czekanie bo bernusie są najwspanialsze na świecie :)
Wanda

psy: Beta(*),Dracoh(*),Basma,Ginnger,Hocus,Denzel,Lara
Hodowla: Szczęście Ty Moje

Postprzez Justynka » 2012-08-20, 18:26

Witaj ;)
czekanie jest naprawdę straszne i dłuży się niemiłosiernie, ale warto czekać ;) berneńczyki są cudowną rasą :-)
jednak żaden prawdziwy hodowca nie powinien wydać do domu pieska wcześniej niż po ukończeniu 8 tyg . a już na pewno nie 6 tyg.
to forum to skarbinca wiedzy, szczególnie dla mało doświadczonych <tak> jak masz jakieś wątpliwości śmiało pytaj
napisz coś więcej o sobie i swoim szkrabie, zdradź proszę co to za hodowla i rodzice ;)
Justynka

psy: Pako

Postprzez m_u » 2012-08-20, 23:02

Witaj ;-) Czekanie jest męczące, ja muszę poczekać jeszcze rok ;-) Gratuluję nowego członka rodziny ;-)
m_u

psy: cavalier Dante, wkrótce będzie berneńczyk

Postprzez katty » 2012-08-20, 23:16

Witam serdecznie Cię na forum. Gratuluje wyboru tak wspaniałej rasy jak Berneński pies pasterski. Są to cudowne psy ,ale myśę ,że na temat tej rasy już wiele się dowiedziałaś. Oczekiwanie na szczeniaka jest niestety męczące,ale warto poczekać na wspaniałego przyjaciela . Teraz masz czas na przygotowanie się do opieki szczeniakiem. Skąd ja to znam :mrgreen: ... ? ( też nie mogłam spać po nocach zanim kupiłam moją sunię :lol: ) Proponowałabym odebrać szczeniaczka w wieku 8 tygodni , bo wcześniej nie odbierałabym szczeniaka.
katty

psy: Katty (BPP)

Postprzez Asiulka » 2012-08-20, 23:35

Muszę sprostować, to oczekiwanie podświadomie sobie troszke ukruciłam tak muszę jeszcze 6 tyg.czekać .Hmm coś o sobie a więc tak jak już wcześniej wspomniałam mieszkam w Warszawie a dokładniej na Białołęce, mam 2 dzieci 8 i 4 lata.Od dłuższego czasu myśleliśmy o jakimś psiaku, ale jakoś nie wprowadziliśmy tego w życie, całkiem niedawno znajomy zapytał sie czy byśmy chcieli szczeniaka.Po zobaczeniu i po czytaniu o tej rasie troszeczke stwierdziłam, że muszę taką kulke mieć.Nie jest z żadnej hodowli poprostu chcial aby suczka doświadczyła macieżyństwa tatuś szczeniaczków metryczke ma, szczerze mówiąc mi nie zależy na tym aby pies był z hodowli najważniejsze jest, żeby pies był zdrowy.
Asiulka

Postprzez Szam » 2012-08-21, 07:53

To poczytaj o chorobach trapiących berneńczyki i czym się kończy kupowanie psa bez rodowodu.

Podziwiam ludzi, którzy są na tyle odważni, żeby kupić taką chorowitą rasę bez wiadomości o pochodzeniu (to co handlarz psow bez rodowodu powie mozna wlozyc miedzy bajki), dlugosci zycia przodkow, chorob fizycznych i psychicznych, bez badan rodzicow. Bardzo szybko zaoszczedzone pozornie pieniadze mozna zostawic u weterynarza....

A jak czytalas o rasie to doczytalas ze zyja na dzien dzisiejszy 6-7lat, w wiekszosci przypadkow umieraja na nowotwory? A oprocz tego maja inne choroby? Ze linieja bez opamietania, niszcza w domu, nie nadaja sie do trzymania na zewnatrz? Ze utrzymanie miesieczne (karma) dla psa to koszt ok. 250zl + witaminy, srodki na kleszcze to dodatkowa 100zl, ze jezeli choruje koszty sa b.wysokie ze wzgledu na wielkosc psa?

Jak Ci zalezy na zdrowym psie kup go ze sprawdzonej linii z dobrej hodowli a nie niewiadomego pochodzenia.

Tutaj mozesz poogladac takie suczki i ich potomstwo bez rodowodow:
http://pasterze.com.pl/
http://psia-mac.pl/
Ostatnio edytowano 2012-08-21, 10:21 przez Szam, łącznie edytowano 1 raz
Szam

psy: Jamajka, Lulu, Hummer, Gina & aussiki

Postprzez kreska » 2012-08-21, 08:46

Witaj Asiulka,
skoro chcesz do nas dołaczyć to zapoznaj się z naszymi zasadami , ktore są na pierwszej stronie ..

Nasze zasady
Społeczność Portalu i Forum Wielbicieli Szwajcarskich Psów Pasterskich wyznaje zasadę szacunku do życia i naszych braci mniejszych, czyli zwierząt. W związku z tym, nie traktujemy ich jako przedmioty, ale naszych Przyjaciół, którym winniśmy pomoc, miłość i szacunek! Świadomie i z wyboru popieramy akcję Rasowy=Rodowodowy, jesteśmy przeciwni pseudo hodowlom i masowemu rozmnażaniu zwierząt. Czynnie uczestniczymy w pomocy bezdomnym psom, którym staramy się zapewnić lepszy byt.

<okok>

pozdr
kreska

psy: Fibi,Bibi,Balu,Lila,Lilawati, Solo i Łatka(*)
Hodowla: SOULBERN

Postprzez Frances_B » 2012-08-21, 09:57

W zeszłym roku kupiliśmy suczkę BPP dokładnie w taki sam sposób jak Wy. Suka tych państwa miała raz zasmakować bycia mamą ("bo to zdrowo dla suczki"). Państwo mieli 2 pieski z metrykami. Teraz nasza Giga cierpi na łapki, odezwały się geny... My z kolei wydaliśmy już małą fortunę na lekarzy, suplementy itp... Powiem tylko, że za te pieniądze moglibyśmy mieć 2 psy z metryczkami. Drugi raz tego błędu nie popełnię.

Kochamy naszą Gigusię, jednak przez nieodpowiedzialność tych ludzi (i naszą) został powołany na świat piesek, który do końca życia będzie miał problemy z poruszaniem.

Dodam jeszcze, że mama Gigi miała mieć tylko ten jeden miot i zostać wysterylizowana. Państwo już planują następny (bo było duże zainteresowanie szczeniaczkami...) mimo, że doskonale wiedzą o problemach jakie mamy z Gigą... Podobno żaden inny szczeniak nie ma takich przypadłości i całe szczęście, jednak w następnym może być inaczej <nerwus>

Myślę, że "bardziej kalkuluje się " kupno psa z prawdziwej hodowli i wyłożenie trochę większej ilości gotówki, niż kupno psa z pseudo i ponoszenie kosztów leczenia. Pozdr.
Frances_B

psy: Giga

Postprzez marieanne » 2012-08-21, 10:10

Asiu, nie decyduj się na psiaka z pseudo (bo niestety, to właśnie jest pseudohodowla).
Tu na forum możesz znaleźć informacje o aktualnych miotach - poszukaj.
Dowiedz się jak najwięcej o samej hodowli, rodzicach, przodkach, jeśli możesz to odwiedź hodowcę - nie podejmuj decyzji "ot tak", bo znajomy zaproponował i jest pod ręką. Jeśli faktycznie chcesz berneńczyka, to znajdź go z głową...

Dobrze to przemyśl, bo pies to decyzja na długie lata.

I wiesz, ja miałam psa z pseudo... mimo, że był kochany i w życiu bym go nie oddała, to całe życie ponosił konsekwencje tego, w jak nieprzemyślany sposób został powołany na świat. Ja już nigdy takiego błędu nie popełnie... a wiesz, tu na forum jest sporo takich historii - może spróbuj uczyć się na błędach innych, żebyś sama się nie sparzyła...?
marieanne
Moderator Działu

psy: BPP x3: Bohun, Zuzia i Bromba :)
Hodowla: Śledzikujący Bern FCI

Postprzez Asiulka » 2012-08-21, 11:04

Ja wszystko rozumiem,ale mój znajomy nie jest "pseudo"hodowcą nie chce zarobić ani na tych szczeniakach,ani nie dopuszcza suczki co cieczkę,to są jej pierwsze szczeniaki i więcej nie będzie zdrowie psychiczne też jest ważne a suka która nie miała ani razu szczeniaków może mieć takie zaburzenia.Czytałam też nie wiem ile jest w tym prawdy,że psy z hodowli są narażone na choroby bo ważniejsza jest ilość łatek itd.niż zdrowie i niosące choroby może się mylę,ale czy można zakazać suce macierzyństwa i dobrego samopoczucia bo nie ma papierka to tak jak by się zabroniło kobiecie mieć dziecko bo nie jest z wyższych sfer.A co do tego co napisał/a Szam wyliczanie kosztów,jedzenia jest inne u psa z rodowodem i bez, chyba nie.Choroba jest bardzo podstępna i może zaatakować każdego psa nawet te z rodowodem jeśli Twojego psa "odpukać" spotka jakaś poważniejsza choroba to do kogo będziesz mieć pretensje do hodowcy czy do kogoś innego? Jeśli kogoś uraziłam to przepraszam, ale ja jestem taką osobą,która musi się sama przekonać.
Asiulka

Postprzez marieanne » 2012-08-21, 11:31

Asiulka napisał(a):Ja wszystko rozumiem,ale mój znajomy nie jest "pseudo"hodowcą nie chce zarobić ani na tych szczeniakach,ani nie dopuszcza suczki co cieczkę,to są jej pierwsze szczeniaki i więcej nie będzie

No niestety, dla mnie jest pseudohodowcą. Każdy kto rozmnaża psy bez uprawnien hodowlanych, badan i przemyślenia nim jest - w kazdym razie dla mnie. I nie ma tu znaczenia liczba miotów.
Poza tym - skoro nie chce kasy za szczeniaki to niezły samarytanin z niego. Wiesz ile kosztuje utrzymanie suki w ciąży, badania, a potem odchowanie szczeniaków? No chyba, że się "tnie koszty".....
Asiulka napisał(a):zdrowie psychiczne też jest ważne a suka która nie miała ani razu szczeniaków może mieć takie zaburzenia.

To jest BZDURA! Kiedy wreszcie ludzie przestaną jak mantrę powtarzać, że suka POWINNA mieć szczeniaki choć raz? To jest kompletny idiotyzm i nie ma żadnych badań naukowych które by taką tezę potwierdzały.
Za to jest to częsty argument w ustach pseudohodowców.

Asiulka napisał(a):Czytałam też nie wiem ile jest w tym prawdy,że psy z hodowli są narażone na choroby bo ważniejsza jest ilość łatek itd.niż zdrowie i niosące choroby może się mylę

A to juz zależy jaką wybierzesz hodowlę. Jasne, są hodowle które krzyżują psy bez większego przemyślenia - ale jest też sporo takich, które zanim sukę pokryją, to 100 razy dane krycie przemyślą. A co do chorób - możesz sobie dane skojarzenie posprawdzać w internetowych bazachi zobaczyć, na co chorowali przodkowie, na co zmarli, w jakim wieku, na co byli przebadani. A tej możliwości w przypadku psa "od znajomego" nie masz. No cóż, większosć społeczeństwa w bardziej przemyślany sposób kupuje samochód - a tu przecież mowa o żywej istocie.....
Asiulka napisał(a):ale czy można zakazać suce macierzyństwa i dobrego samopoczucia bo nie ma papierka to tak jak by się zabroniło kobiecie mieć dziecko bo nie jest z wyższych sfer.

Wiesz, ale chyba kazda normalna potencjalna matka, gdy wie, że może byc obciążona chorobą genetyczną/jest chora (to samo z potencjalnym ojcem) 1000 razy się zastanowi zanim spłodzi dziecko, które może również być chore. No chyba, że ja w jakimś innym świecie żyje.
Asiulka napisał(a):Jeśli kogoś uraziłam to przepraszam, ale ja jestem taką osobą,która musi się sama przekonać.

Wiesz, tylko najbardziej przekona się o tym idiotycznie powołany na świat nie daj Boże chory szczeniak.
Bo to ten pies będzie fizycznie cierpiał, a nie Ty.
I nie mów, że te szczeniaki są już na świecie - ok, są, ale może gdyby znajomy miał trudności ze znalezieniem im nowych domów, to następnym razem zastanowiłby się 100 razy, zanim zrobiłby taką glupotę.

Wybacz, jeśli za ostro, ale szlag mnie trafia jak ludzie w sposób świadomy kupują psa z pseudo.
marieanne
Moderator Działu

Postprzez Frances_B » 2012-08-21, 11:37

U ludzi od których mam gigę też miał być tylko jeden miot... no cóż. Nie zgodzę się z tym, że jak suka nie będzie miała szczeniaków to będzie jakaś zaburzona...Mam w domu 9 letnią labradorkę, której zrobiłam nawet kiedyś prawa hodowlane, ale nigdy nie miała szczeniaków. Zachowuje się tak jak inne suki w jej wieku, które rodziły. Psy nie są ludźmi, nie "decydują" się świadomie na dzieci "bo chcą". Tu moim zdaniem gra instynkt.

Co do chorób, jeżeli kupisz psa z legalnej, dobrej hodowli, ryzyko zachorowania (choćby na najpopularniejszą dysplazję) jest zredukowane (choć nie do zera) przez fakt robienia rodzicom zdjęć RTG. Badana jest też (o ile się nie mylę) psychika. Eliminowane są osobniki strachliwe i agresywne.
Zrobiliśmy w zeszłym roku ten sam błąd, który Ty chcesz zrobić. Szkoda by było, gdybyś go powtórzyła.
To, skąd mamy psa nie umniejsza w żadnym stopniu naszej miłości do niego. Mimo wszystko nasz kolejny pies będzie starannie wybrany i z legalnej hodowli. Tego między innymi nauczyłam się na tym wspaniałym forum ;-)
Frances_B

psy: Giga

Postprzez Zuzanda » 2012-08-21, 11:49

Asiulka napisał(a):,ale czy można zakazać suce macierzyństwa i dobrego samopoczucia bo nie ma papierka to tak jak by się zabroniło kobiecie mieć dziecko bo nie jest z wyższych sfer.

A czy kobiety bezdzietne maja problemy psychiczne :shock: :shock:
Mam wiele znajomych ,przyjaciółek ba nawet w rodzinie bez dzieci i jakoś nie widzę odchyleń psychicznych :sciana:

U siebie też nie zauważylam jakiś zbawiennych wpływów na psychikę mojej trójki dzieci <uoee>
Zuzanda

psy: Laponia ,Tomek(*) ,Bleki
Hodowla: Black Velvet

Postprzez marieanne » 2012-08-21, 11:51

Zuzanda napisał(a):
Asiulka napisał(a):,ale czy można zakazać suce macierzyństwa i dobrego samopoczucia bo nie ma papierka to tak jak by się zabroniło kobiecie mieć dziecko bo nie jest z wyższych sfer.

A czy kobiety bezdzietne maja problemy psychiczne :shock: :shock:
Mam wiele znajomych ,przyjaciółek ba nawet w rodzinie bez dzieci i jakoś nie widzę odchyleń psychicznych :sciana:

U siebie też nie zauważylam jakiś zbawiennych wpływów na psychikę mojej trójki dzieci <uoee>

Ja też dzieci nie posiadam, nie zamierzam mieć i oprócz totalnego zeszwajcarzenia jestem zdrowa psychicznie :mrgreen:
marieanne
Moderator Działu

Postprzez kreska » 2012-08-21, 12:00

ale mój znajomy nie jest "pseudo"hodowcą

Jesli nie ma zarejestrowanej hodowli to jest pseudo, ale widac masz wieksze zaufanie do niego bo jest twoim znajomym, na dalszy plan schodzi wiedza i doswiadczenie i ja wszystko jestem wstanie zrozumiec tylko nie podejscia "suka musi miec raz mlode zeby jej bylo lepiej, dla zdrowotnosci" :-> jesli juz Twoj znajomy tak bardzo dba o swoja sunie to powinien ja wysterylizowac, zdrowiej i powinno wyjsc taniej jesli twierdzisz ze nie sprzedaje szczeniakow <okok> czy tez zamierzasz rozmnozyc swoja sunie w przyszlosci dla jej lepszego samopoczucia?
Jeśli kogoś uraziłam to przepraszam, ale ja jestem taką osobą,która musi się sama przekonać.

Jezeli kogos urazilas to tylko rase ,ktora sobie wybralas jako towarzysza i szkoda że zamiast otworzyc sie na wiedze i doswiadczenie innych wolisz eksperymentowac :->
Pytanie na ktore nie oczekuje odpowiedzi... Czy na wlasnych dzieciach tez eksperymentujesz czy raczej korzystasz ze sprawdzonych specjalistow i wiedzy czerpanej z poradnikow?
Mam tylko nadzieje ze wiek w jakim odbierasz szczonka jest rzeczywiscie tylko pomylka... ;>
pozdr

ps
jesli od momentu kiedy urodzilas dzieci nie mieliscie psa to zrob najpierw im testy na alergie , zeby sie nie okazalo ze jak szczonek urosnie to bedziesz zmuszona zamieścic ogloszenie "oddam w dobre rece z powody alergii dzieci" <tak>
kreska

psy: Fibi,Bibi,Balu,Lila,Lilawati, Solo i Łatka(*)
Hodowla: SOULBERN

Postprzez Gosia1812 » 2012-08-21, 12:18

Asiulka powinnaś zaufać wieloletnim użytkownikom tego forum. Wielu z nich ma duże doświadczenie hodowlane. Wiele z nich straciło swoje psy, które odeszły po ciężkich chorobach. Nawet w najleprzych hodowlach zdarzają się szczeniaki, które choruja i odchodzą. Ale dobra Hodowla dba o regularna badania swoich psów/suk, tak aby minimalizować ryzyko pojawienia się chorób u ich potomstwa. Tu nikt nie chce się wymadrzać. My chcemy abyś zrozumiała, że twoja decyzja może mieć przykre konsekwencje między innymi i dla ciebie.

Ja nie mam bernynczyka, ale sunię DSPP. Moja sunia nie miała i nie będzie miała szczeniąt - została wysterylizowana. Oczywiście została kupiona w Hodowli , ma papiery i jestem dumna że ją kupiłam z Hodowli.
Po sterylizacji, nie zauważyłąm żadnych dziwnych zmian w jej zachowaniu.

Proszę abyś raz jeszcze przemyślała wybór psiaka i zyczę trafnych decyzji.

Gosia z Kajką
Gosia1812

psy: DSPP Kajka
Hodowla: Z Chełmskiego Grodu

Postprzez baksak » 2012-08-21, 12:46

Asiulko, nie sądzę, żebyś wzięła poważnie to, co zostało już napisane - trudno <bezrady2>
Pozwól jednak, że poradzę ci, żebyś skontaktowała się z jakąś psią szkołą, taką która stosuje wyłącznie metody pozytywne i zapisała psiaczka do psiego przedszkola <tak>
Jakoś nie sądzę, żeby znajomy miał pojęcie o tym jak wychowywać szczeniaczki, a dzięki psiemu przedszkolu chociaż częściowo nadrobisz braki socjalizacji
:sciana:
baksak

psy: Expert [*] i Gerda (Majowy Skarbiec)

Następna strona

Powrót do Przedstawiamy się!