Witam wszystkich serdecznie.

Jeżeli dopiero dołączyliście do grona Użytkowników naszego Forum zapraszamy do krótkiej autoprezentacji.

Moderatorzy: saganka2, Barbel

Re: Witam wszystkich serdecznie.

Postprzez Ella » 2012-08-21, 12:52

Asiulko,witam cię serdecznie . Wiem,że twoja decyzja wynika tylko i wyłącznie z nieświadomości, a nie ze złej woli.
Szkoda,że wcześniej zanim podjęłaś decyzję o nabyciu tego szczeniaczka,nie poczytałaś choćby tego forum-myślę,że gdybyś dokładnie poznała temat rozmnażania psów,chorób genetycznych itd...., miałabyś świadomość,że to my,ludzie mamy w dużej mierze wpływ na psie życie.
Czy zastanawiałaś się kiedyś,dlaczego niektórzy hodowcy(niestety nie wszyscy)zadają sobie tyle trudu i szukają reproduktorów dla swoich suk często na drugim końcu Polski lub za granicą,co jest kłopotliwe i naraża ich na dodatkowe koszty (??)-to są właśnie ci prawdziwi miłośnicy psów,ludzie,którym zależy na zdrowiu szczeniąt danej rasy.
Trudno nazwać miłośnikiem psów kogoś,kto świadomie decyduje o macierzyństwie swojej suki,nie mając pewności co do jej genów(i genów ojca szczeniąt)
Moim poprzednim psem była przekochana bokserka-Pepsi.
Kupiłam ją w domowej pseudohodowli(to nie była masowa produkcja szczeniąt-pani po prostu dopuściła swoją suczkę,widzieliśmy i matkę i ojca szczeniąt)-było to 11 lat temu,więc i moja świadomość była inna niż teraz.Sunia bardzo nas kochała z wzajemnością i dożyła z nami 10 lat.Jednak pieniądze wydane na ustawiczne wizyty u weterynarzy zdecydowanie przewyższyły cenę rasowego szczeniaka z najlepszej hodowli(a może nawet 2,3 szczeniaków,nie liczyliśmy dokładnie).Kłopoty zdrowotne zaczęły się od początku jej pobytu u nas:alergia pokarmowa,zaburzenia żołądkowo -jelitowe z byle powodu i bez powodu,brak apetytu,zaburzenia hormonalne,ropomacicze w 5 r.ż.(kiedy ledwo uszła z życiem),niewydolność trzustki,niewydolność nerek.Poza tym jej psychika też pozostawiała wiele do życzenia-była sunią nerwową,często agresywną wobec ludzi i wobec innych psów(choć dbaliśmy o jej socjalizację właściwie).
Dlatego zakup kolejnego psa przemyśleliśmy już bardzo dokładnie.
Asiulko,nie wiem co zrobisz-w końcu ta psinka jest już na świecie,ale musisz wiedzieć,że ten kto wspiera takie właśnie pseudohodowle ,niestety nie znajdzie zrozumienia wśród miłośników psów.
Populacja wszystkich psów w Polsce jest bardzo duża,mamy mnóstwo mieszańców,których nikt nie chce,psie schroniska są przepełnione-uważam,że jeżeli ktoś nie chce kupować psa z hodowli ze względu na cenę,nie zależy mu na psie rasowym,to zamiast wspierać pseudohodowle kolejnych mieszańców lub tzw.szczeniąt w typie rasy,powinien wziąć pieska ze schroniska.
A swoją drogą uważam,że świadome rozmnażanie psów nierasowych powinno być karalne.
Ella

Ostrzeżeń: 0
psy: JOKASTA i BAILA MORENA (DSPP)
Hodowla: Swiss Diamond FCI

Postprzez Szam » 2012-08-21, 13:54

Tak oczywiscie utrzymanie psa z i bez rodowodu jest takie samo, ale pytanie czy Ty sobie zdajesz sprawe na ile wymagajacym i kosztownym domownikiem jest Berneńczyk. To nie jest tylko sliczna puchata i kolorowa kulka, o czym bedziesz sie miala okazje przekonac niedlugo. Jak myslisz dlaczego w necie jest tylko ogloszen pt. sprzedam/oddam bernenczyka i tyle glownie bezpapierowych psow trafia do Fundacji Pasterze?
Szam

psy: Jamajka, Lulu, Hummer, Gina & aussiki

Postprzez Asiulka » 2012-08-21, 14:06

No to zostałam przez Was rozjechana odpowiedziami :( ale na prawdę jest coś w tym złego,że chce mieć tego szczeniaka,wiecie co to jest miłość od pierwszego wejrzenia druga już się nie zdarza.W sumie szukałam tu wsparcia i jakiś porad a czytam same odradzanie abym nie wzięła tego szczeniaka <beczy> .Szam ja nie chce się tu z nikim kłócić a ni wymądrzać bo jestem jeszcze nowicjuszem w tych sprawach,ale orętowałam się już we wszystkich kosztach bo to jest najważniejsze,jeśli by mnie nie było stać na utrzymanie to bym jej nie brała.Jeśli nie chcecie takich forumowiczów bez rodowodu to proszę napiszcie będzie sprawa jasna,na pewno się nie obrażę tylko przyjmę wszystko z pokorą.
Asiulka

psy: Unia (Alpejska Kraina Szczęścia)

Postprzez Ella » 2012-08-21, 14:22

Myślę,że skoro już zdecydowałaś,a szczenię już jest na świecie,to za późno byś zmieniała zdanie i rezygnowała z psiny,ale mam nadzieję,że wyciągnęłaś wnioski z tego, co przeczytałaś na przyszłość,przynajmniej zadbaj o to by nie rozmnażać tej suni .
Jesteś mile widziana na forum,jak trochę tu pobędziesz i poczytasz ,na wiele tematów pewnie zmienisz pogląd <papa>
Ella

psy: JOKASTA i BAILA MORENA (DSPP)
Hodowla: Swiss Diamond FCI

Postprzez Barbel » 2012-08-21, 14:27

Nie zostałaś rozjechana ty, tylko twoja potencjalna decyzja.
Nie ty jedna nie masz wiedzy. Niestety w tym dziwnym kraju nadal dobrze się maja wszelkie stereotypy dotyczące psa/budy/żywienia/dobrostanu zwierząt itp. bo niby skad masz wiedzieć, w szkole tego nie uczą.
Z drugiej strony, jak kupuję mercedesa, to wolałabym, żeby mi go w salonie firmowym sprzedali, a nie nabywała bym go na bazarze. tak jak i pefrumy...
Berny żyją, tak jak żyją - prześledx sobie tęczowy most... skąd np wiadomo jak długo żyli przodkowie owej puchatej kulki... Oby jak najdłużej. Właśnie niedawno odeszła forumowa sunia, niespełna dwuletnia. Papierów nie miała, więc nie prawda, że tylko hodowlane odchodzą.
Pewnie tego szczeniaka darmo nie dostaniesz. Z tego co mi wiadomo, w aktualnych miotach jest niewystawowa sunia ( z niebieskim okiem), pewnie w stosownej cenie, a przynajmniej wiadomo, "z jakiej rodziny". Mogła by być juz twoja.

A tak od strony prawnej - od 1 stycznia zakazane jest rozmnażanie psów niehodowlanych jak i obrót nimi.
Barbel
Moderator

psy: Barnaba (*),

Postprzez Szam » 2012-08-21, 14:33

A tak z ciekawosci, jakie wyniki na dysplazje biodrowa i lokciowa maja rodzice szczeniecia? Pytam o oficjalne wyniki. Poczytaj o dysplazji i o tym, jak sie zyje z psem chorym na dysplazje. Jest dziedziczna.
Skad wiesz czy rodzice nie sa spokrewnieni? Chyba domyslasz sie jakie skutki moze niesc znaczne pokrewienstwo?

Ania, bo pies to tylko pies w mniemaniu wielu ludzi. Samochod potrafia wybierac miesiacami, macac, wozic do mechanika, a psa kupuje sie w 10min, mimo, ze ma byc przyjacielem na dlugie lata :(:( Nawet telewizor wybieraja dluzej :(
Szam

psy: Jamajka, Lulu, Hummer, Gina & aussiki

Postprzez agusia_x » 2012-08-21, 14:33

Ja dzięki temu forum zmieniłam swój pogląd na temat kupna psa. Kiedyś też uważałam tak jak Ty, że rodowód wcale nie jest mi potrzebny. Nie mam zamiaru jeździć z psem na wystawy, bo mnie to nie bawi i nie mam na to czasu. Tak więc co za różnica czy pies z hodowli czy nie? Oprócz ceny oczywiście. I gdy zainteresowałam się berneńćzykiem trafiłam tu. I tu dowiedziałam, że jednak różnica jest, i to ogromna. Tu dowiedziałam się o chorobach nękających tą rasę, o ryzyku wystąpienia danej dolegliwości. O tym, że większość tych chorób jest genetyczna i od wyboru rodziców zależy czy mój psijaciel będzie zdrowy. Tu dowiedziałam się, że kupując psa z hodowli mam jakąś szansę na to aby to ryzyko zminimalizować, oszczędzając psu cierpienia, a sobie trochę gotówki, którą przeznaczyłabym na leczenie. Wiadomo, że nigdy nie można mieć pewności w 100%, że pies nawet z najlepszej hodowli nie zachoruje, ale ja mam czyste sumienie, że zrobiłam co w mojej mocy.
I tak oto kupiłam psa rasowego, mimo że w tym samym czasie w mojej okolicy były do sprzedania psy w typie za 500zł. A ja wydałam 2000 zł i powiem Wam, że to były najlepiej wydane pieniądze w moim życiu.
agusia_x

psy: BPP - Fiona z Breńskiej Fanaberii

Postprzez katty » 2012-08-21, 14:40

Niestety mimo zmiany ustawy , to dalej są pseudohodowle. Skoro już masz ,, zarezerwowanego'' szczeniaka u tego pseudohodowcy to wydaje mi się ,że powinnaś szczeniaka za kilka tygodni odebrać. Dlaczego tak uważam? Ponieważ nigdy nie wiadomo jak zachowa się ten pseudohodowca,gdy odmówisz kupna szczeniaka (może zrobić krzywde szczeniakowi). Mam nadzieje,że nie będziesz rozmnażać tej suni w przyszłości. Berneńczyki stały się bardzo ,,modną '' rasą więc pseudohodowcy bardzo chętnie je rozmnażają ze względu na korzyść materialną. Również przestrzegam przed zakupem psów z różnych nowych stowarzyszeń ,które pojawiły się po zmianie ustawy.
katty

psy: Katty (BPP)

Postprzez NataliaK-G » 2012-08-21, 15:00

Ach Asiu jesteś matka dwójki dzieci, a zachowujesz się mega infantylnie. Twoje argumenty

Asiulka napisał(a): chce mieć tego szczeniaka.

Asiulka napisał(a):wiecie co to jest miłość od pierwszego wejrzenia druga już się nie zdarza

brzmią całkiem jak tłumaczenia rozkapryszonej nastolatki, a nie dojrzałej i rozważnej kobiety.
Zastanów się czy nie warto poważniej podejść do trafnych i mimo wszystko życzliwych porad i opinii forumowiczów?
NataliaK-G

psy: Bono Duży Szwajcarski Pies Pasterski
Hodowla: Lubuski Opiekun

Postprzez Asiulka » 2012-08-21, 15:23

Ella napisał(a):Jesteś mile widziana na forum,jak trochę tu pobędziesz i poczytasz ,na wiele tematów pewnie zmienisz pogląd <papa>

Dziękuje Ci bardzo za to miłe słowo.

katty napisał(a): Ponieważ nigdy nie wiadomo jak zachowa się ten pseudohodowca,gdy odmówisz kupna szczeniaka (może zrobić krzywde szczeniakowi).

Krzywdy na pewno nie zrobi za długo go znam i nie był by do tego zdolny.

Dziękuje Wam za wszystkie słowa te negatywne i pozytywne,i widzę jednak,że nie będę tu mile widziana :(
Asiulka

Postprzez baksak » 2012-08-21, 15:57

Asiulka napisał(a):(...)Dziękuje Wam za wszystkie słowa te negatywne i pozytywne,i widzę jednak,że nie będę tu mile widziana :(

TY będziesz tu zawsze mile widziana <tak>
Za to na pewno nie będzie mile widziane mówienie, że pseudohodowle i pseudochodowcy są OK, oraz, że wzięcie sobie takiego pieska to nic złego <nie>
Mam nadzieję, że z czasem też zmienisz zdanie, pozdrawiam bardzo serdecznie <papa>
baksak

psy: Expert [*] i Gerda (Majowy Skarbiec)

Postprzez agas » 2012-08-23, 08:00

Jeśli kogoś uraziłam to przepraszam, ale ja jestem taką osobą,która musi się sama przekonać.[/quote]

Oczywiście ,że jak się uprzesz to się przekonasz , ale wiesz co, czasami warto skorzystać z doświadczenia innych. Ja niestety najpierw kupiłam niby berneńczyka , a dopiero potem znalazłam forum, gdyby było odwrotnie na pewno nie kupiłabym psa bez rodowodu. Kocham Hektora tak samo jak Bryzę(z rodowodem), dla niego to dobrze trafił do nas, bo może ktoś inny nie mógłby, albo nie chciał wydawać co miesiąc znacznych kwot na jego leczenie. Wrodzona choroba serca, padaczka i skłonnośc do skórnych alergii (pomimo doskonałych karm które jedzą ) do tego badaniakontrolne ekg, echo serca, prześwietlenia, stale podawane leki. Dodam oszczędzający tryb życia, spacery-raczej oddzielnie żeby się zanadto nie zmęczył przy niespożytej energii Bryzy. Przepraszam jeśli nie mam racji, ale pewnie ten piesek będzie tańszy od szczenięcia z metryką? I pewnie to jest element decydujący o twoim wyborze? To zastanów się , policz jeszcze raz , dodaj koszty nieustajacego leczenia i badań i zdecyduj. Nawet jeśli nie widzisz nic złego w nielegalnym rozmnażaniu, to może chociaż rachunek ekonomiczny cię przekona. Możesz poszukać w hodowlach pięknego rasowego i zdrowego szczeniaka niewystawowego , ich cena jest zawsze nizsza. Pozdrawiam i życzę owocnej lektury forum.
agas

psy: Bona, Keanu, Hana , Brizo (*)Hektor(*), Glenda(*)
Hodowla: Jak z Obrazka

Postprzez Fridana » 2012-08-23, 17:50

Witaj Asiulko
Dołączę i ja swoje 3 grosze i napiszę ku przestrodze: ZASTANÓW SIĘ (najlepiej ze 323 razy).
Nikt tu nie napisze tego, co chciałabyś przeczytać. Nikt nie pochwali wspomagania przestępczej (wobec zwierząt) działalności pseudohodowców. Nikt nie pochwali planu zakupu suczki niewiadomego pochodzenia. Ale na pewno też nikt nie chce cię obrazić ani wykurzyć z forum. :]
Uparłaś się na tę trójbarwną kluseczkę od znajomych...Zorientowałaś we wszystkich kosztach...Poczytałaś...
Większość z nas już miała doświadczenie mniejsze lub większe z pieskami z pseudohodowli. Każdy (mam nadzieję) kochał swojego mieszańca nie mniej niż psią arystokrację. I każdy potrafił wyciągnąć wnioski na przyszłość. Nie tylko dla siebie, dla swoich czworonożnych przyjaciół przede wszystkim.
Ja się ni będę tu wymądrzać na temat rodowodów ogólnie. Ale wiem za co ja zapłaciłam kupując bernolki z rodowodami. Zapłaciłam za pewność, ze będę miała psy łagodne, cierpliwe, ufne i kochane. Zapłaciłam więc za bezpieczeństwo własnej rodziny. Zapłaciłam też za trud, jaki włożyli hodowcy w wychowanie zdrowych przodków moich psiaków. Zapłaciłam za ich nieprzespane noce, za koszty związane ze zrobieniem uprawnień hodowlanych. Za szczepienia, za wyposażenie porodówek, za opiekę lekarską, za suplementy diety, za przemyślane krycia...Czyli zapłaciłam za zminimalizowanie zagrożenia licznymi chorobami genetycznymi...Mogłabym tak wyliczać do rana...Ja wiem, za co zapłaciłam. A Ty Asiulko? Wiesz za co zapłacisz??
Co daje ci metryka tatusia, skoro piesek takiej nie posiada? Skąd masz pewność, że mamusi nie pokrył jakiś przystojny dog canario podczas niedzielnego spacerku? Do kogo będziesz mieć pretensje, jeśli twoja 40 kg kulka pogryzie synka, bo akurat mu przerwie drzemke? To nie są "straszaki". To argumenty z doświadczenia. Ty masz tylko słowa pseudohodowcy. Nic więcej. Takim zachowaniem napędzasz koniunkturę - dopóki będą nabywcy tacy rozmnażacze będą uprawiać swój proceder wmawiając każdemu, że to trzecie szczenię z miotu i nie ma rodowodu albo że książeczka to metryka, albo że to tylko wpadka czy dbanie o komfort psychiczny suki...Poźniej, po fakcie gdy piesek nie spełnia oczekiwań coraz więcej jest ogłoszeń "oddam bernenczyka z powodu wyprowadzki do bloku"...
I tak mi przyszło do głowy na koniec ( byś nie czuła się atakowana):
Skoro znajomy tak dbał o komfort suczki i pieski już zostały sprowadzone na ten padół, to porozmawiaj z nim - niech Ci odda szczeniaczka gratis. On kosztów raczej nie poniósł żadnych - tu natura zrobiła swoje . Zaoszczędzisz na przyszłe wizyty u weterynarzy (które tak czy siak będą). I jeśli już u Was będzie to dbaj o swoją suczkę , socjalizuj, kochaj i módl się, by w jej genach nie płynęła krew np.mastifów. ( W końcu nie wiadomo skąd wywodzi się mamusia). Może Ci się uda i wychowasz w miarę zrównoważonego pieska w typie berneńczyka. ;-)
Tym optymistycznym akcentem pozdrawiam Cię serdecznie.
<zmeczony> (się rozpisałam a psy czekają na kolację <haha> )
Fridana

psy: Ares, Jasmine (BPP)

Postprzez Poker » 2012-08-24, 12:51

Szczera prawda Fridana - dobrze to ujęłaś
Forumków zaś proszę o zapamiętanie, że w Warszawie w Białołęce u Joanny z dwójką dzieci rośnie piesek w typie bernuś, a właścicelka lubi się sama o wszystkim przekonywać
Asiulka napisał(a):W sumie szukałam tu wsparcia i jakiś porad a czytam same odradzanie abym nie wzięła tego szczeniaka <beczy> .Szam

wsparcie w błędnej decyzji wyklucza porady

Asiulka napisał(a):Jeśli nie chcecie takich forumowiczów bez rodowodu to proszę napiszcie będzie sprawa jasna,na pewno się nie obrażę tylko przyjmę wszystko z pokorą.

akurat :sciana:
przeze mnie mile i serdecznie widziani na forum są tylko właściciele adopcyjnych piechów w typie szwajcarów, Ci co ratują takie psy bezpapierowe - ponosząc konsekwencje za pseudohodowców, tymi co świadomie (obecnie nawet wbrew prawu) biorą szczeniaka niewiadomego pochodzenia jestem już zmęczona.
w sumie mamy to na co od lat pozwalamy
Poker

psy: Poker (*)Hugo(*)O MójTySmutku, Porto CzarująceOczy

Postprzez Agama » 2012-08-24, 21:37

Witaj masz jeszcze chwilę czasu i poczytaj ile jest osób które tak jak dzisiaj Ty kupiło pieska z przekonaniem że nic takiego i dzisiaj żałują . Szczególnie to że masz dzieci powinno Cię powstrzymać . Kupisz pieska z którego nie wiesz co wyrośnie.To że tyle osób się odezwało to tylko po to żebyś nie musiała w przyszłości przeżywać tragedii .
Bardzo dokładnie na spokojnie przeczytaj co napisały dziewczyny a może dostrzeżesz ze to zwykła życzliwość i chęć uchronienia przed nieszczęściem. Czasami zimny prysznic jest potrzebny. Oburzenie pojawiło się bo nikt z nas nie może się pogodzić z niszczeniem rasy i oszukiwaniem ludzi , którzy mówią takie bzdury ;>
Agama

psy: Philadelphia, Alhambra, Fiona, Kayah i Nemezis
Hodowla: Z CICHEJ GÓRKI

Postprzez Asiulka » 2012-08-25, 11:44

Witam Was z pochyloną głową,taka rzeka jednakowych odpowiedzi muszą o czymś świadczyć.Teraz proszę Was jako fachowców o pomoc w znalezieniu szczeniaka do połowy września z okolic Warszawy lub z samej,może bym się jeszcze powstrzymała ale dzieci cały czas się pytają kiedy będzie pies.Ja nie mam takich "wejść"jak Wy do hodowców,ten szczeniak nie musi być wystawowy i przede wszystkim w rozsądnej cenie. Pomożecie ? :( I jeszcze mam pytanie czy ktoś z Was spotkał się z agresywnością takiego psa bez rodowodu?
Asiulka

Postprzez Daria + Chila i Luna » 2012-08-25, 11:50

Asiukla przedewszystkim chcialam Ci pogratulowac rozsadnej decyzji, ciesze sie bardzo, ze zmienilas zdanie, to bylo najrozsadniejsze co moglas zrobic, co do psiaka to tanszego peta na pewno sie znajdzie.
Daria + Chila i Luna

Postprzez marieanne » 2012-08-25, 13:45

Asiulka napisał(a):Witam Was z pochyloną głową,taka rzeka jednakowych odpowiedzi muszą o czymś świadczyć.Teraz proszę Was jako fachowców o pomoc w znalezieniu szczeniaka do połowy września z okolic Warszawy lub z samej,może bym się jeszcze powstrzymała ale dzieci cały czas się pytają kiedy będzie pies.Ja nie mam takich "wejść"jak Wy do hodowców,ten szczeniak nie musi być wystawowy i przede wszystkim w rozsądnej cenie. Pomożecie ? :( I jeszcze mam pytanie czy ktoś z Was spotkał się z agresywnością takiego psa bez rodowodu?

Ja się spotkałam - aczkolwiek nie chodziło o berneńczyka.

Co do szczeniaka -> wejdź w "aktualne mioty" na forum i popatrz. Nie trzeba mieć żadnych wejść do hodowców ;-)
Z okolicy Warszawy to na pewno wiem, że Aneta Bucholc-Salińska w Alpejskiej Krainie Szczęścia ma jeszcze 3 szczonki dostępne - zadzwon do niej (numer na forum albo na stronie internetowej) - sama mam od niej mojego Bohuna i mogę tylko polecic ;-)

No i dobra decyzja <okok>
marieanne
Moderator Działu

psy: BPP x3: Bohun, Zuzia i Bromba :)
Hodowla: Śledzikujący Bern FCI

Postprzez agas » 2012-08-25, 13:48

Asiu, witaj po jasnej stronie mocy! :-D
Tak jak Ania polecam wątek miotów aktualnych. Wiem,że u pani Alicji w "Spartańskiej Osadzie" jest jedna sunia niewystawowa, ale najlepiej będzie jak sama podzwonisz .
agas

psy: Bona, Keanu, Hana , Brizo (*)Hektor(*), Glenda(*)
Hodowla: Jak z Obrazka

Postprzez marieanne » 2012-08-25, 13:51

Tylko, że Spartańska Osada niestety nie jest w okolicy Warszawy :-(

Chociaż Asiu, uważam, że czasem lepiej po pieska i pojechać dalej ;-)
W końcu to jednorazowa wycieczka :-)
marieanne
Moderator Działu

psy: BPP x3: Bohun, Zuzia i Bromba :)
Hodowla: Śledzikujący Bern FCI

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Przedstawiamy się!