przez belesiu » 2013-02-13, 23:43
Dziękuję za serdeczne przyjęcie.
Paula - mam na imię Leszek - zwracaj się do mnie po imieniu. Tobie będzie łatwiej a mnie przyjemniej :)
Ja (zgodnie z obowiązującą na forum etykietą) już sobie pozwoliłem w ten sposób pisać do Ciebie.
Wolfsblut to dobra marka i jeśli Twojej Salvie służy, to wystarczy za rekomendację. Nie ma karm obiektywnie najlepszych (chociaż są obiektywnie złe) - każda karma, która dobrze służy psu jest dobra - oczywiście trzeba bacznie obserwować wszystko, na co karma może mieć wpływ i reagować na każdą niepokojącą zmianę. Poza tym, dobrze jest co jakiś czas zmieniać karmę. Różne karmy są bilansowane różnie - w zależności od różnych zawartych w nich elementach (których przyswajanie często wzajemnie się wyklucza - na przykład wydzielanie enzymów pozwalających przyswajać żelazo blokuje przyswajanie miedzi). Tak więc nawet gdyby producent zjadł wszystkie mądrości i chciał produkować karmę najlepszą na świecie, to po prostu nie jest w stanie.
Ja specjalizuję się raczej w walce z alergiami i filozofia Wolfsbluta nie do końca do mnie przemawia, ale moje doświadczenia dotyczą przede wszystkim psów z problemami. Psy zdrowe nie reagują tak negatywnie na karmy zawierające mix białek (choć z tego co wiem, Wolfsblut miał też ambicję wprowadzić do oferty karmy jednobiałkowe - może to już się stało, nie wiem).
Pewnie Moderator mnie okrzyczy, że to nie miejsce na takie dyskusje...
Podsumowując - dziękuję pięknie za przyjęcie i wracam do odliczania godzin
(160 zostało - z czego pewnie z 10 spędzę w samochodzie na drugi koniec Polski).
Pozdrawiam - Leszek