duża niedowaga u szczeniaka

Re: duża niedowaga u szczeniaka

Postprzez Ella » 2013-03-24, 23:22

Trzymamy kciuki za psiaka <okok>
Ella

Ostrzeżeń: 0
psy: JOKASTA i BAILA MORENA (DSPP)
Hodowla: Swiss Diamond FCI

Postprzez iwona_k1 » 2013-03-25, 00:04

Może jeszcze hormony tarczycy trzeba byłoby sprawdzić?
iwona_k1

psy: Ursa Puchate Kreple,Zorn(*) Agis Petkowskie Wzg

Postprzez Elmo » 2013-03-25, 00:05

Kciuki mocno zaciśnięte!
Mi też nie wygląda na psa z tak dużą niedowagą, raczej na dobrze zbudowanego i potężnego szczeniaka. Szczerze powiedziawszy, to trudno jest mi go sobie wyobrazić z dodatkowymi 15 kilogramami.
Pozdrawiamy przystojnego mega słodziaka i jego Pancię <buzki>
Elmo

psy: Etap i... :]
Hodowla: Majowy Skarbiec

Postprzez agnes » 2013-03-25, 00:20

pięknie dziękujemy razem z Brunusiem :radocha: (spi wlasnie pod stolem) dam znac co i jak, juz za 2 dni powinnismy wiedziec o wiele wiecej. A tymczasem zyczę wszystkim dobrej nocy:)
agnes

Postprzez Cefreud » 2013-03-25, 08:30

trudno ocenić po zdjeciu, ale czy on ma taką watowatą to sierść czy to tylko kwestia fotki?
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez agnes » 2013-03-25, 10:00

on ma siersc szczenieca, taki puch.Napewno cos w tym okresleniu watowata jest. A czego jest to oznaka? Wiem jedynie ze w tym wieku powinien chyba juz ja zmieniac na ta dorosla a nie zapowiada sie ma taka jaka mial od poczatku
agnes

Postprzez Szam » 2013-03-25, 11:25

Czasem szczenieta dlugo maja taki wlos, nie sugerowalabym sie tym (zwlaszcza ze jest zima). Ale waga faktycznie niewielka. A jaki jest wysoki w klebie?
Szam

psy: Jamajka, Lulu, Hummer, Gina & aussiki

Postprzez agnes » 2013-03-25, 22:02

hormony tarczycy beda zbadane i generalnie musimy zbadac wszystko co tylko sie da i co moze nam pomoc odnalesc przyczyne tego a nie innego stanu rzeczy. Nie mam go jak zmierzyc poki co, moge tylko napisac ze siega mi do kolan a ja mam 173 cm wzrostu. Kupa poszla do badania na krew utajniona i strawnosc. Po tym jak dostaniemy wyniki mamy ustalic dokladny plan diagnostyczny, co po czym bedziemy badac zeby nie bylo to chaotyczne. Wstepnie biochemia profil nerkowy watrobowy,robale, karlowatosc, tarczyca co dalej zobaczymy na biezaco co tam powychodzi po drodze. Problem wizualnie wyglada tak ze nie ma takiego wzrostu jaki powinien miec pies w jego wieku, co do kg ok 15 kg ktorych mu brakuje nie byloby zabardzo gdzie upchac przy obecnym wzroscie, mordka psa jest typowo szczenieca nie dorosla jak jego rowiesnicy, glowa dosc mala, no ale wszystko proporcjonalne. Jest rowniez wnętrem obustronnym, ma problemy z oczami i niedzwiedzią łapę.Zdarza mu sie rowniez dosc czesto sikac pod siebie. Reasumując to moje małe chodzące nieszczęście ktore mialo byc psem wystawowym...ale pomimo jego wszelakich wad jest najukochansza istota na swiecie, licze na to ze bedzie zdrowy bo inaczej sie załamie...
agnes

Postprzez Ella » 2013-03-25, 23:02

Będzie zdrowy <tak> ,to co ,że trochę mniejszy.Jest przecież wesolutki ,je,bawi się jak trzeba.
Trzymam kciuki za malucha,żeby wyniki badań były dobre.
Pozdrawiam :papa:
Ella

psy: JOKASTA i BAILA MORENA (DSPP)
Hodowla: Swiss Diamond FCI

Postprzez kreska » 2013-03-25, 23:56

licze na to ze bedzie zdrowy bo inaczej sie załamie...

musi byc zdrowy i niech inne mysli Wam nie zaprzataja glowy!trzymamy za Was kciuki!trzeba byc dobrej mysli, do poki nie zrobicie diagnostyki nie ma co gdybac :->

pozdr
kreska

psy: Fibi,Bibi,Balu,Lila,Lilawati, Solo i Łatka(*)
Hodowla: SOULBERN

Postprzez iwona_k1 » 2013-03-26, 00:20

agnes napisał(a):on ma siersc szczenieca, taki puch.Napewno cos w tym okresleniu watowata jest. A czego jest to oznaka? Wiem jedynie ze w tym wieku powinien chyba juz ja zmieniac na ta dorosla a nie zapowiada sie ma taka jaka mial od poczatku

to niestety może być oznaka karłowatości przysadkowej :-( ale nie ma co przesądzać-potrzebny jest komplet badań.Trzymamy kciuki!
http://www.psy.pl/archiwum-miesiecznika ... lcowa.html
iwona_k1

psy: Ursa Puchate Kreple,Zorn(*) Agis Petkowskie Wzg

Postprzez dziemionna » 2013-03-26, 09:15

Znam jeden przypadek ONka który nie rósł, wsiowy wet bez badań stwierdził problem z hormonem wzrostu i proponował uspienie, wygnałam własciciela do porządnego weta i okazało się że psiak miał problem z wchłanianiem mikroelementów. Nie pamietam jak przebiegło leczenie ale psiak jest zdrowy choć trochę mniejszy.

Trzymam kciuki za psiaka, wszystko bedzie dobrze
dziemionna

Postprzez agnes » 2013-03-26, 12:55

Tylko my bylismy w klinice doktora Fabisza, kto mieszka na Śląsku, ten wie że jest to bardzo dobra klinika i takie coś nam zasugerowano jako jedną z mozliwości. Ja tez sie nie spotkałam z takim przypadkiem w laboratorium warszawskim rowniez sie nie spotkali nawet nie chcieli wykonac badania u tej rasy bo to nie jest ich dolegliwosc tylko Onkow wlasnie. Wyslemy krew do Wroclawia tam sie zgodzili, razem na zbadanie tarczycy przy okazji. Bede pisala na biezaco o wynikach, dzieki Wam za wsparcie bo nigdy nie spodziewalam sie ze u tak malego psa moze byc tyle rzeczy zle... Bylam swiadoma co to za rasa i ze w przyszlosci moze byc roznie ale nie w wieku szczeniecym spadly na niego wszystkie choroby swiata chyba. Dzisiaj pies o 4 rano zsikał sie pod siebie i zacząl ten mocz wylizywac co nas obudzilo, dodam ze bylna dworze o 22 i o 23 40 jak moj narzeczony wrocil z pracy... dlugo juz w nocy mielismy spokoj wytrzymywal do rana no czasem popuscil o 6 nim ubralismy buty ale teraz jakby wszystko sie cofnęlo. Zamiast sikac mniej w domu sikac coraz wiecej, czesto pod siebie. Nagradzam go na dworze mowie Fe! w domu i nic. Poza tym dzisiaj od 6 rano kiedy byl na dworze, spi sobie w swoim kącie i nie zabardzo chce wyjsc ... Musze chyba wyniesc go sama. Najgorsze jest to ze ja z nim jestem praktycznie 24h na dobe, nie pracuje specjalnie narazie zeby mial opieke czasem wiadomo musze gdzies wyjsc, czy wychodzimy poprostu z narzeczonym ale wiekszosc czasu ja jestem z nim, ucze go sikac na dworze bez rezultatu, i wierzcie mi ja juz czasem nie mam sily kiedy widze go calego mokrego w moczu co przy jego dlugim futrze wymaga albo suszenia albo kapieli, nie mowiac juz o kaluzach wszedzie w domu i jego ogolnych problemach zdrowotnych
agnes

Postprzez Szam » 2013-03-26, 13:33

Moze sprobujcie zlapac mocz do badania? Moze biedak ma dodatkowo chory pecherz (nie takie rzadkie u szczeniat).
Trzymamy za Was kciuki.
Szam

psy: Jamajka, Lulu, Hummer, Gina & aussiki

Postprzez agnes » 2013-03-26, 13:58

Mocz juz zbadany, podwyzszony poziom leukocytow, moge przepisac wyniki tutaj jesli chcecie, bo ja sie zabardzo nie znam wetka mi tam tlumaczyla po kolei co jest za nisko co nie tak ale wybaczcie nie jestem w stanie tego zapamietac i powtorzyc. Bierzemy antybiotyk od niedzieli, bo jest jakis stan zapalny/infekcja.
agnes

Postprzez kreska » 2013-03-26, 15:40

Przyczyna tego sikania moze byc zapalenie :-> jak Ci sie bedzie chcialo i znajdziesz chwilke to wstaw wyniki <tak>
Tylko nie pozwol mlodemu aplikowac sterydow przed zrobieniem pelenej diagnostyki! (niestety weci czesto je ordynuja ) :->

pozdr
kreska

Postprzez agnes » 2013-03-26, 15:51

Sa wyniki z kupy, pies nie trawi prawidłowo, my mieliśmy na początku problemy z Royalem i krwią w kupie, po zmianie karmy i unormowaniu ewentualnych problemow wszystko wrocilo do normy, a moze od poczatku piesek mial jakies problemy zeby przetrawiac prawidlowo dostarczane mu posilki i stad na wysoko bialkowy Royal tak zareagowal. W kazdym razie lecimy z pelna biochemia a moze dzis uda nam sie umowic do kardiolożki, bo wetka również podejrzewa przewód Botala, hodowca również podsunął myśl możliwych problemów z sercem tym bardziej że wczoraj jak leżał z nami na łóżku zaczął dziwnie dyszeć. Jak widzicie powoli zaczyna wychodzic coraz wiecej rzeczy a to taki maly piesek ehhhh moj bidulek kochany:(
agnes

Postprzez kizz » 2013-03-27, 01:26

A czy na pewno ojcem twojego pieska był berneńczyk?
kizz

psy: berneńczyki

Postprzez agnes » 2013-03-27, 16:34

Kochani mam prośbę, ma ktoś dobrego internistę z dobrym sprzętem do USG? Potrzebujemy zrobic USG calej jamy brzusznej i tu musi zrobić to dobry fachowiec więc jakby ktoś coś wiedział dajcie znać to pilna sprawa. Pełna biochemia się robi, póki co próby wątrobowe są podwyższone przy trzustce zaś coś jest poniżej normy ale to napisze jutro jak będzie cały komplet.
agnes

Postprzez kreska » 2013-03-27, 17:02

agnes , napisz gdzie mieszkacie bedzie latwiej podpowiedziec do kogo masz sie skierowac na to USG, domyslam sie ze jestes z poludniwej polski, ślask, Katowice ..?;)
Ja niestety nie jestem z tamtych okolic ale "najblizsze" mnie znane i doswiadczone lecznice z tego rejonu to Bohumin - Novak i Myslenice -Therios
pozdr
kreska

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do - Rozwój psa czyli krok po kroku do dorosłości