duża niedowaga u szczeniaka

Re: duża niedowaga u szczeniaka

Postprzez Szam » 2013-03-27, 17:03

Wrocław na klinice.
Szam

Ostrzeżeń: 0
psy: Jamajka, Lulu, Hummer, Gina & aussiki

Postprzez agnes » 2013-03-27, 17:46

Katowice, Dąbrowa Górnicza , Sosnowiec, natomiast już znaleźliśmy namiar jutro mamy wizytę, ale dziękuję:)
agnes

Postprzez Drixon » 2013-03-27, 19:53

Katowice-Giszowiec - dr Bojarski
Drixon

Postprzez agnes » 2013-03-27, 20:21

Właśnie do Bojarskiego jutro jedziemy , bałam się że dopiero po świetach bedzie mozliwosc ale naszczescie juz jutro bedziemy mądrzejsi. A póki co wklejam wyniki badan moczu i morfologi plus kupa, czytalam wątki na dziale Zdrowie widze ze macie ogromną wiedze, moze cos komus sie nasunie w koncu to Wy jestescie Ci berniozakręceni i niejedno już w zyciu widzieliscie , niejedną przypadlosc przerabialiscie

Morfologia:

MCV: 66 fL
MCH: 23 pg/ za niskie
MCHC: 34,8 g/dL
Erytrocyty: 5,46
Hematokryt: 36,2
Hemoglobina: 12,6
Leukocyty: 14,6
Trombocyty: 297
Bazofile: 28,8 / za niskie
Limfocyty: 53 / podwyzszone
Monocyty: 18,1
MPV: 10,6/ za wysokie
PCT: 0,31/ za wysokie
RDW_SD: 32,5 / za niskie
GRAN: 4,1 / za niskie

Mocz

Gęstość: 1,015
Odczyn(pH) 5
Białko: neg
Urobilinogen:2
Glukoza: norm
Uwagi: Bil 2
Krwinki białe: 75%

Kupa:

Krew utajona: nieobecna
włokna mięsne: OBECNE
skrobia: obecne
tłuszcze: obecne
Resztki roslinne, sluz, kom tk lacznej: nieobecne
agnes

Postprzez annasm » 2013-03-27, 23:14

A biochemia? Parametry nerkowe i watrobowe?
Morfologia zupełnie przyzwoita - własciwie nic do czepiania się.
Co oznacza 75% leukocyty w badaniu moczu? Jesli ropomocz - znaczu dużą liczbe leukocytów w moczu swiadczą o infekcji układu moczowego.
Na badaniach stolca sie nie wyznaje.
A tarczyca?
Co mały je i w jakich ilosciach?
A stolce? Wymioty?
Je chętnie i z apetytem czy nie?
annasm
Administrator

psy: CHUCK Tanais(*), WINNIE(*) I COOPERS CHOICE

Postprzez agnes » 2013-03-28, 22:15

Apetyt ma na mięsko gotowane, twarozek, jabłuszko i takie tam a karma sucha po kilku dniach od nowosci juz przestaje smakowac, a przeslismy przez Royala, Hillsa, Bosha i Acane.Na spacerze dostaje ja w nagrode za siku i , probowalam dosmaczac puszka, raz sie nabral za drugim razem wylizal chrupki po czym je wyplul a kolejnym powachal i od michy odszedl. Stolce normalne, na poczatku jedynie krew w kupce przy przejsciu z Baby dog na Puppy, biegunka zdazyla mu sie jakies 4 razy w ciagu calego okresu jak u nas byl.2 razy na poczatku 2 razy ost w sobote . Wymiotow brak. Biochemia po dzisiejszej konsultacji z dr. Bojarskim okazala sie byc w normie, chociaz moja wetka mowi ze proby watrobowe podwyzszone, co wet to pewnie inna opinia. Badanie USG nerek i wszystkich narzadow wewnetrznych nie wykazalo niczego niepokojacego, wet ocenil psa na zadbanego, ktoremu napewno nie brakuje jedzenia bo tkanka tluszczowa idealna, siersc fajna, pies proporcjonalnie zbudowany, waga proporcjonalna do wzrostu, tyle tylko ze wyglada na szczeniaka 3 miesiecznego. Wet ma skontaktowac sie z jakims specem od endokrynologi poniewaz wg niego mamy problem z hormonem wzrostu,ale nie karlowatoscia przysadkowa, bo tu pies nie odpowiada objawom. Serce wporzadku(nie wystepuja szmery, kondycja psa wysoka)Tarczyca, B12 , Fosfor i jakies specjalistyczne badanie trzustkowe wczoraj zostalo wyslane do laboratorium, moze jutro beda wyniki. Póki co najbardziej prawdopodobna jest diagnoza powaznej wady genetycznej w wyniku ktorej mamy zaburzenia hormonu wzrostu. Taka jest opinia dr. Bojarskiego, moja wetka upiera sie przy zaburzeniu funkcjonowania trzustki i jak przyjda wyniki z Laboklinu to bedziemy wiedziec w ktora strone isc i czy wogole cos da sie z tym zrobic.
agnes

Postprzez Agama » 2013-03-28, 22:20

czyli dalej wiem że nic nie wiem :|
Agama

psy: Philadelphia, Alhambra, Fiona, Kayah i Nemezis
Hodowla: Z CICHEJ GÓRKI

Postprzez agnes » 2013-03-28, 22:53

Dokładnie Agnieszko, wiem, że nic nie wiem...to jest jakiś przypadek specjalny...Mam w związku z tym pytanie, czy karmic go na wiek czy na wage? Sprobujemy podawac jeszcze puszki i jakas inna karme bo nie sposob jest 4 razy dziennie podawac gotowane a maly jesc musi.Wet mowil ze karmic wg wagi, ale to wtedy maly by jadl tyle co 2/3 miesieczny pies? nie kumam trochę...
agnes

Postprzez Anna Rozalska » 2013-04-01, 11:54

Dobrze by było aby jednak jadł chrupki, wtedy nie ma problemu z podzieleniem posiłków na 4 , mały jeszcze do 6 miesięcy powinien jeść 4 razy dziennie. Wtedy rano zjadałby serek lub kaszkę, potem 1/4 dawki chrupek wg. wagi, potem obiad i na kolację znowu chrupki. Może dobierzcie mu jakąś karmę junior dla ras średnich.
Anna Rozalska

psy: Lamia Aninbernus TM Inzaghi
Hodowla: Kamień Milowy

Postprzez agnes » 2013-04-01, 17:27

tak by bylo idealnie tylko jemu chrupki smakuja pare dni potem sa fe! karmy takie jak brit care np dostepne sa w workach 15 kg czyli 2 kg zje a 13 bede jadla ja;-) na Acane czy inne gornopolkowe w mniejszych paczkach nie wydole finansowo i jestem w kropce. Zamowilam mu puszki Evangers poki co gotuje i mam pare puszek Animondy myslisz ze dostarcza mu wszystkiego potrzebnego?
agnes

Postprzez marie » 2013-04-01, 19:53

Puszki Animondy są niezłe, pod warunkiem, że to Gran Carno, bo mają też serię Broconis chyba, która jest nie wiele warta. Do tego część tych puszek to 98% produktów mięsnych, trzeba je wtedy "osłabiać" warzywami i wypełniaczem, bo pies ląduje na monodiecie mięsnej.
A próbowaliście którejś z karm "zalewajkowych"? Gdzie chrupy się zalewa wodą co tworzy smakowicie pachnący sos? Albo płatkowej typu koebersa? Ten system działa na sporo niejadków. Ja z moją przechodziłam okres belcando, tylko nie pamiętam czy mają tę formę dla szczeniaków, ona była niejadkiem do 2-3 roku życia więc lepiej pamiętam dorosłe boje o zjedzenie michy.
marie

psy: Owca biały owczarek szwajcarski

Postprzez Anna Rozalska » 2013-04-01, 20:00

Nie wiem ile jest białka w puszkach, bo znowu moja nigdy puszek jeść nie chciała. Za dużo białka w diecie też nie jest wskazane bo wtedy podwyższa się mocznik. Jeśli mały miałby być tylko na gotowanym i mokrym to musi dostawać witaminy i preparaty na stawy. Ciężko jest też bilansować ilość mięsa spożywaną dziennie, generalnie to 10gr na kg masy ciała.
Anna Rozalska

Postprzez agnes » 2013-04-01, 20:47

o tych zalewajkowych nie slyszalam ale musze poszperac bo moze to jest jakis sposob na niego, jedynie na.chrupkach z Bosha pisalo ze mozna je zalac woda zalalam wywarem miesnym i tylko on zostal wypity rreszta zostala w misce. Animonda gran carno tam jest same miecho ale Evangers np ma juz jakis wypelniacz typu ryz czy kasza. 10 gr na kg czyli przy wadze 12 kg(tak tak przytylo nam sie az 1 kg)powinien dostawac 120 gr?per porcja czy na caly dzien? bo ja mu daje jakies 600 gr na dzien w 4 porcjach(mieso) a czasem 1 taki posilek zamieniany na 1 puszke. Nie wiem czy to nie za duzo bo wiek nie jest wspolmierny do wagi apetyt zas rosnie z kazdym miesiacem.Szkoda ze nie moge tego powiedziec o chrupkach. Do gotowanego dostaje ryz marchewke pietruche korzen tabletke na stawy witaminy i Amylan na wchlanianie.Do tego raz w tyg twarog z zoltkiemjabluszko banana nicpon nie lubi
agnes

Postprzez agnes » 2013-04-01, 20:55

myslalam tez o chrupkach dla niejadkow i upieram sie by mu jakues chrupy dawac ale nie mam juz pomyslu jakie
agnes

Postprzez Cefreud » 2013-04-02, 07:30

zalewne sa karmy josery i koebersa
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez Anna Rozalska » 2013-04-02, 19:38

Moim zdaniem za dużo mięsa dostaje, jeśli piszesz że je 60 dkg dziennie to porcja dla psa o wadze 60 kg.
Przy wadze 12 kg nie powinien jeść więcej niż 15 dkg na dzień. Niech zjada więcej warzyw i wypełniacza.
Taką ilością białka w diecie można obciążyć nerki. Nie wiem co Ci poradzić, najlepiej jakby jadł na przemian z suchą karmą.
Anna Rozalska

Postprzez annasm » 2013-04-02, 20:39

Wg norm zapotrzebowanie dorosłego psa na białko to 4-5g/kg, szczeniaka dwukrotnie więcej. 15kg szczeniak powinien dostawac wobec tego 135g białka na dobę - dotyczy to wszystkich pokarmów.
Gdyby zywic psa wyłącznie czystym mięsem (co nie jest wskazane z uwagi na niedobór jednych składników a nadmiar drugich - głównie chodzi o wapń i fosfór) które zawiera około 20g białka/100g żeby pokryc jego zapotrezbowanie na białko powinien dostać ponad 650g miesa dziennie.
Co oczywiscie nie jest wskazane bo powinien dostać jeszcze tłuszcze, weglowodany itd
annasm
Administrator

psy: CHUCK Tanais(*), WINNIE(*) I COOPERS CHOICE

Postprzez Ella » 2013-04-02, 20:59

Z tą zalecaną ilością mięsa dla zdrowego psa-są różne szkoły.
Moim zdaniem te 60dkg/dzień to u szczeniaka wcale nie za dużo.Psy mają układ pokarmowy mięsożerców,czerpią energię głównie z mięsa i tłuszczu,wypełniaczy(węglowodanów) w diecie psa powinno być raczej niewiele,bo sprzyjają tyciu.
Ja trzymam się zasady,że zdrowy,młody pies powinien dostawać mięso w ilości 1,5-2% wagi ciała/na dzień,a szyb
ko rosnący szczeniak do roku nawet 3% wagi ciała(oczywiście +warzywa i owoce,a jeśli psiak nie ma tendencji do tycia to + wypełniacze typu płatki owsiane, ryż,makaron,kasze)
Sporo osób karmi psy tylko mięsem i mielonymi kośćmi (BARF)z dodatkiem warzyw i owoców z pożytkiem dla zdrowia i wyglądu psów.
Ella

psy: JOKASTA i BAILA MORENA (DSPP)
Hodowla: Swiss Diamond FCI

Postprzez Cefreud » 2013-04-02, 21:21

jak to jest, że kupiłaś niedożywionego szczeniaka z obustronnym wnętrostwem z hodowli ZKwP? Powinnaś to zgłosić. Takie działanie powoduje, że pseudo stowarzyszenia ręce zacierają. Czy możesz podać z jakiej psiak jest hodowli?
"Wnętrostwo jest autosomalną recesywną wadą genetyczną. Jest to zaburzenie dziedziczne, a ponieważ dotyczy chromosomów autosomalnych, geny je warunkujące mogą być przenoszone zarówno przez samce jak i przez samice. Zwierzęta dotknięte tym problemem powinny być eliminowane z hodowli, aby nie powielać wady przenosząc ją na kolejne pokolenia. Z tego samego powodu, leczeniem z wyboru w przypadku wnętrostwa jest kastracja zwierzęcia. Podczas zabiegu chirurgicznego, lekarz weterynarii usuwa psu oba jądra, przez co zwierzę staje się nieodwracalnie bezpłodne. Zabieg taki minimalizuje możliwość wystąpienia nowotworu, a skutki uboczne operacji są minimalne, identyczne jak po każdym zabiegu kastracji"
http://artykuly.animalia.pl/artykuly.php?id=624&page=4

"Za stan patologiczny uważa się niestwierdzenie jąder w mosznie przy omacywaniu w wieku
8 tygodni "

http://www.portalweterynaryjny.pl/artyk ... ow-27.html

Czy jego niedowaga nie ma związku z wnętrostwem? Nie znalazłam co prawda, żadnych opracowań na ten temat ale może jakiś endokrynolog by pomógł?
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez Agama » 2013-04-02, 21:46

Jądra u szczeniaczka mogą zejść też póżniejpo 8 tyg. jak również mogą się cofnąć tyle po rozmowie na temat z weterynarzem i znajomymi hodowcami , ale moim zdaniem to powinno być zaznaczone w umowie ;) i w przeglądzie miotu

Nie miałam nigdy takiego przypadku , ale tak bym zrobiła z zaznaczeniem ze pies jest niewystawowy .

Co do jedzenia to jeszcze wpadłam na taki pomysł
http://www.sklep.miesodlapsow.pl/zoladk ... e-1kg.html

nawet u największych niejadków działa powodzenia Kasiu
Agama

psy: Philadelphia, Alhambra, Fiona, Kayah i Nemezis
Hodowla: Z CICHEJ GÓRKI

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do - Rozwój psa czyli krok po kroku do dorosłości