petycja w sprawie r=r

Tu wstawiamy wątki odnośnie różnych akcji prozwierzęcych

Postprzez bea » 2007-12-04, 22:16

Zgadzam sie ztym,ze edukacja jest konieczna,ale zmiany w prawie zakazujace sprzedazy psów bezpapierowych takze by bardzo dużo dały,ale moze jak zaczniemy edukacje dzieci to uda im sie kiedys wprowadzic takie prawo.Kiedys juz wspominałam,ze warto byłoby właczyc w taka akcję osoby pracujace z bernusiami w szkołach jak nasza Ala Spartkowa.Gdyby miała materialy moze mogłaby przy okazji wtracic pare słów o biednych piesiach z fabryk zwierzat.
bea

Ostrzeżeń: 0

Postprzez Ula » 2007-12-05, 11:13

Wiecie, jeśli mogę coś wtrącić, to r=r może później... Dzieci nie wiedzą tak podstawowych rzeczy, jak np - jest upał, trzeba nalać psu wody, nie chodzić z pieskem bez smyczy w pobliżu ulicy, że piesek ma swój język i swoje potrzeby, które trzeba uszanować.
Rodzice ich tego nie uczą. Najpierw trzeba pokazać, że psiak jest fajnym stworkiem, z którym można się bawić, który mówi do nas przez cały czas i można się z nim dogadać bez krzyków i bicia.
One nie zrozumieją sensu r=r, jeśli pies stoi przy budzie na 1 m łańcuchu i dostaje pomyje. O rodowodach można powiedzieć przy okazji, nadmienić... Tak, by mogły wpłynąć na rodziców i zadbać o zwierzaka, którego już mają w domu.

Przepraszam, jeśli nie na temat ale nie jestem w stanie przeczytać całej dyskusji, więc jeśli moje 3 grosze są ni z gruszki ni z pietruszki, to wybaczcie ;-)
Ula

psy: Abrunia[*], Megi, Sonia, bezdomniaki na DT

Postprzez Tess » 2007-12-05, 11:21

Ula - zgadzam się z Tobą. Tak własnie zawsze wygladały moje zajęcia. Trochę o psach, kotach, o opiece nad nimi, o tym gdzie zadzwonić jak widzi się chore, czy ranne zwierzę, żeby opowiedzieć rodzicom o zajęciach - a do tego zabawa z psem, bo Czoper zawsze mi towarzyszy. O akcji r=r można wspomnieć przy okazji opowiadania o schronisku i niechcianych psach, i o rasach psów - ale nie nachalnie, bo nie chcemy przecież zaszczepić w dzieciach przekonania, że psy bez rodowodu i kundelki są "be". Myślę, że raczej powinniśmy przekazywać, że każde zwierzę zasługuje na miłość i opiekę. Mam nawet hasło " na prywatny użytek" - każdy pies i kot ma niezbywalne prawo do swoich osobistych kolan. ;-)
Tess

psy: Niuniuś i Mila ( Maisa Szumiaca Knieja )

Postprzez saganka » 2007-12-05, 11:26

Super Tess :mrgreen: Haslo bomba!!
Mysle, ze mozemy zaczac pojedynczo opracowywac taki plan zajec, a pozniej zlozymy to do kupy i moze cos z tego wyjdzie.. Chociaz moze najpierw konspekt??
Czy jest tu jakis nauczyciel?? ;-)
saganka

Postprzez Ula » 2007-12-05, 12:29

Tess napisał(a):Ula - zgadzam się z Tobą. Tak własnie zawsze wygladały moje zajęcia. Trochę o psach, kotach, o opiece nad nimi, o tym gdzie zadzwonić jak widzi się chore, czy ranne zwierzę, żeby opowiedzieć rodzicom o zajęciach - a do tego zabawa z psem, bo Czoper zawsze mi towarzyszy. O akcji r=r można wspomnieć przy okazji opowiadania o schronisku i niechcianych psach, i o rasach psów - ale nie nachalnie, bo nie chcemy przecież zaszczepić w dzieciach przekonania, że psy bez rodowodu i kundelki są "be". Myślę, że raczej powinniśmy przekazywać, że każde zwierzę zasługuje na miłość i opiekę. Mam nawet hasło " na prywatny użytek" - każdy pies i kot ma niezbywalne prawo do swoich osobistych kolan. ;-)

Super powiedziane!!!!
Ula

psy: Abrunia[*], Megi, Sonia, bezdomniaki na DT

Postprzez Przemo » 2007-12-05, 15:56

Pani ulo i pani tess
zgadzam sie z paniami :-D
Super powiedziane :-D
Przemo

psy: Bera(*)

Postprzez Alicja i Spartki » 2007-12-05, 16:55

uff przebrnęłam przez wszystkie posty :-) i powiem wam tak -jeżeli moge jako hodowca i stara harcerka nad wyraz kochajaca zwierzęta i ludzi.Czuje po kosciach ze post bedzie długoi wiec wybaczcie rozbiję go na dwa. :-)
Po pierwsze na nic zdadzą sie nasze gadki jeżeli szacowny zwiazek kynologiczny nie weznie sie do pracy-solidnej.Co prze z to rozumiem
po pierwsze kontrola hodowli-uważam ze musi być , nie może tak być że z hodowli wychodzą szczeniaki bez papierów albo pan jedzie sobie w drugi koniec kraju kryje sukę drugi raz w roku płacze w związku i dostaje na szczeniaki papiery.Wiecie zrozumiem jak jest w domu i reproduktor i sunia moze sie zdarzyć -może ale jeżeli robi to rozmyślnie????
Kolejna sprawa sprzedawanie przez hodowców szczeniaków bez umowy-toż to prosta droga do piesków bez papierkowych czy nie tak?Przecież związek wydaje metryczki więc może pomyśleć jak rozwiązać ten problem żeby chociaż troche zabezpieczyć szczeniaki od strony związku który to podobno ma dbac o czystosc rasy???Moze jakaś wspólna dla wszystkich ras umowa podpisana przez kupującego i sprzedajacego o nie rozmnarzaniu bez uprawnień hodowlanych -przecież mozna cos wymyśleć.Zdaję sobie sprawe że do końca to nie zabezpieczy w 100% ale niech chociaż taki bat nad sobą poczują to moze sie ktos zastanowi czy powinien rozmnarzac bez papierów czy nie.
Alicja i Spartki

psy: spartki w ilosci 10 szt
Hodowla: spartanska Osada

Postprzez Busola » 2007-12-05, 17:10

nie mogę czekać na drugą cześć Pani postu (czas do domciu)ale póki co podpisuję się pod tym rękoma i nogami (jako stara harcerka kochająca zwierzaki wszelkie) :-D
Busola

Postprzez Alicja i Spartki » 2007-12-05, 17:52

Jak wiemy edukacja dorosłych w tym temacie to cholernie ciężka sprawa ale próbowacć trzeba na wszelkie możliwe sposoby.
Ja osobiscie wpadłam na genialny prosty nad podziw pomysł żeby dotrzeć do dorosłych przez dzieci. Ponieważ nigdzie nic nie mogłam znależć opracowałam na własny użytek program którym rozpoczynam cykl zajęć w szkole czy przedszkolu. Dopasowałm go tylko odpowiednio do grup wiekowych i maszerowałam z preziem czy Sarunią. Najważniejsze dla mnie w tym było to ze do pracy od razu starałam sie włączać dzieci ,skłaniać je przede wszytkim do dyskusji,myślenia ,wyciagania wniosków na podstawie mojego opowiadania i własnych przykładów zaczerpniętych z obserwacji.
jej reszte rozmyśleń troche później bo prezio mi noge oderwie ze nie ide z nimi na spacer -do wieczorka wstawie wam zdiecia ze szkoły jak pracujemy nad edukacją dzieci :-)
Alicja i Spartki

psy: spartki w ilosci 10 szt
Hodowla: spartanska Osada

Postprzez AT » 2007-12-05, 17:58

alicja napisał(a):......Moze jakaś wspólna dla wszystkich ras umowa podpisana przez kupującego i sprzedajacego o nie rozmnarzaniu bez uprawnień hodowlanych -przecież mozna cos wymyśleć.Zdaję sobie sprawe że do końca to nie zabezpieczy w 100% ale niech chociaż taki bat nad sobą poczują to moze sie ktos zastanowi czy powinien rozmnarzac bez papierów czy nie.

Pani Alu ja od dawna zastanawiałam się dlaczego w umowie nie ma takiego punktu, że dajmy na to rozmnażanie bez uprawnień hodowlanych powoduje odebranie psa.
Gdybym sprzedawała komuś szczeniaka to na pewno bym taki punkt zawarła i jeszcze parę innych- no ale ja jestem zupełnie nienormalna i po przeczytaniu warunków sprzedaży ode mnie pewnie by nikt psa nie kupił ba, nawet za darmo by nie wziął.
AT

psy: Mufka (*)

Postprzez Przemo » 2007-12-05, 18:18

no no no :-D
Ale ruch :)
Nasuwaja sie pewne pytania.
jak edukowac ?? Kogo?? Kiedy??
Jakie argumenty uzywac??
Jak podejsc do rozmowcy??
No i jak podejsc do osoby ktora krytykuje akcje??
Przemo

psy: Bera(*)

Postprzez Gość » 2007-12-05, 19:01

Za rozsyłanie spamu będą bany. Jeżeli ktoś chce uczestniczyć w tej akcji, to się sam do niej przyłączy.
Gość

Postprzez Guard » 2007-12-05, 19:43

To co napisała Pani Alicja, to święte słowa. Myślę, że powinniśmy rozpocząć akcję od edukowania tych, co powinni nas pilnować, kontrolować!! Czemu w Austrii przy porodzie może być obecny przedstawiciel Związku, czy Klubu. Czemu w innych krajach pobiera się próbki krwi i robi badania genetyczne. Myślę, że każdy z nas, uczestników forum, zna choć jeden przypadek nieprawidłowości, oszustw i łamania Regulaminu Hodowli. Ilu członków ZK zostało z niego wykluczonych za łamanie prawa??? Cóż zwykle mięso psuje od głowy, więc chyba należałoby najpierw ją wyleczyć......To co napisałam, to nie znaczy, że jestem przeciwko tej akcji. Jestem jak najbardziej za, tylko wciąż zastanawiam się, dlaczego w innych krajach są Kluby, mają swoje przywileje i obowiązki, a u nas ciągła Targowica.
Guard

psy: Parwuś, Rota, Scarlett, Winter(*), Moris(*)

Postprzez Kasia » 2007-12-05, 20:21

Na cavalierach hodowcy opracowali wspólnie tresc umowy dotyczacej sprzedazy szczeniaka - moze my pokusimy sie o to samo?
Kiedys o tym zapisie dyskutowalismy ale pamietam, ze Kasia Szamowa napisałą ze to jest bez sensu bo ktos kto kupuje psa staje sie jego włascicielem i czy go rozmnaza tak czy siak to jego sprawa (Kasia jesli cos przekręciłam to mnie, prosze, popraw)
Kasia

Postprzez Guard » 2007-12-05, 20:28

Zakupiony przez nowego właścicela pies nosi przydomek hodowlany i to właśnie te nasze szczeniaczki idące w świat wystawiają nam cenzurkę. Myślę , że hodowcy mają prawo zastrzec sobie w umowie różne warunki, a nowy nabywca nie musi się z tym godzić i jej podpisywać. Nie musi od nas kupować!
Guard

Postprzez Kasia » 2007-12-05, 20:30

Tak własnie tak samo dyskutowaliśmy, tylko dotkneło to aspekty prawnego gdzie załózmy ktos sie pokusi o oddanie sprawy do sądu - czy wtedy wygra nabywca czy hodowca
Kasia

Postprzez Guard » 2007-12-05, 20:34

Mam nadzieję, że nie będę musiała się przekonywać i nabywcy moich szczeniaków dotrzymają umowy.
Guard

Postprzez Kasia » 2007-12-05, 20:41

:mrgreen: :mrgreen: i tego Ci mocno zycze!
Kasia

Postprzez Dżiani » 2007-12-05, 23:11

Nie jestem prawnikiem ale wiem od prawników że jeżeli w obojętnie jakiej umowie znajdują się punkty niezgodne z polskim prawem to podpisujący je może totalnie olać. A polskie prawo nie zabrania nikomu pokrycia swojej suki i sprzedawania takich szczeniąt. Umowa jest w tym przypadku aktem przeniesienia własności i pies staje się własnością kupującego i dopóki nie złamie prawa obowiązującego w PL to przed żadnym sądem nie wygrasz.
Dopóki urzędasy na ciepłych państwowych stołkach nie wprowadzą odpowiedniego prawa ograniczającego rozród, obrót i handel psów ( + surowe kary za to) to nic się nie zmieni. Niestety póki co tym urzędasom bardziej zależy na tym żeby dobermany miały uszy jak gończe albo żeby rotki miały ogony jak charty i żeby wprowadzic zakaz wystawiania psów z kopiowanymi uszami/ogonami. To jest dla nich problem nr 1 reszta się nie liczy.
Dżiani

psy: h. ARESIBO FCI

Postprzez Guard » 2007-12-05, 23:23

Dżiani napisał(a):jeżeli w obojętnie jakiej umowie znajdują się punkty niezgodne z polskim prawem to podpisujący je może totalnie olać

Chyba źle coś rozumiem, ale wpisując w umowie paragraf dotyczący zakazu krycia innym psem niż Reproduktorem zarejestrowanym w ZK, to nie jest to zakazane polskim prawem, czyli nie zmuszam do łamania prawa. Podaję równiez paragraf o konieczności zarejestrowania psa/suki w ZK, a to jednocześnie wiąże się z pewnymi obowiązkami (stosowaniem się do regulaminów ZK). Rozumiem, że mozna unieważnić umowę, jeżeli zawiera treści niezgodne z prawem..... chyba że inaczej to pojmuję. Jeżeli jest tak jak piszesz , to czas umierać.
Guard

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Akcje na rzecz zwierząt