Jaga, z całym szacunkiem dla Twoich rozterek duchowych

ale jak ja postanowiłam mieć czworonożnego towarzysza, to najpierw
*miałam przede wszystkim śilną potrzebę jego posiadania ! bez względu na utrudnienia jakie mogą wystąpić po wspólnym zamieszkaniu z czworonogiem
*liczyłam się z utrudnieniami w domu
*prosiłam o rady jak uniknąć szkód
*byłam pogodzona z ewentualnymi konsekwencjami takiej decyzji
* i ... miałam świadomość tych konsekwencji
Dla Ciebie
* malutkie drzewka trzeba ogrodzić plastikową siatką, duży promień coby piesio ew. nie "dosikał" do drzewa
* wypalone placki na trawie możesz mieć, bo pies do 7-8 miesięcy załatwia się jak suczka
* pamiętaj, że ile pracy i czasu na naukę (wychowanie) włożysz w psiura do 1,5 roku jego życia, tyle potem "wyjmiesz"
* od pierwszego dnia pobytu szczonka w domu , zrób mu np. ubikację w ogrodzie (taka duza piaskownica" gdzieś w rogu, i naucz tam załatwiać się
* mój pies jest "miastowy" i na działce stoi przy furtce, żeby go wyprowadzić "na kupę"
* bez względu na rasę i płeć, nasze psy są takie jakie sobie wychowamy (jednym wychodzi to łatwiej innym trudniej, zależy na jaki egzemplarz trafisz, bo to sprawa indywidualna, a szczonek to loteria, wiesz - tak samo jest z dziećmi - każde inne nawet u tych samych rodziców

)
* a trawa i drzewka to i tak "mały" problem, są jeszcze np. kłaki w domu, doły w ogrodzie (znudzone psy kopią), wyjazdy na wakacje ( zaplanowałaś najbliższe . daj Boże, 10 lat wyjazdów z psem

) dorosły bernuś to 40 -55 kg psa, pluszak, ale z charakterem i wszystkimi wadami ( zaletami też) gatunku, nie każdy chce i może (ze wzgledu na jego gabaryty) z nim zostać, berny dodatkowo to towarzyskie psy, długo nie mogą być same (nawet w ogrodzie) bo "głupieją" i cierpią
* przemyśl sobie raz jeszcze wszystkie za i przeciw psom ogólnie
*kup szczonka bernusia

bo to najfajniejsza rasa na świecie
* para Ajra i Nagasaki jest świetna, mamusia ładna i bardzo mądra sunia (PT, PTT), a Naki na światówce 2006 był II w klasie pośredniej

więc dzieci mają po kim dziedziczyć i rozum i urodę
powodzenia Jaga, trzymam kciuki za ... rozterki, niech znajdą czterołapny finał