Moderator: Halina
alicja napisał(a):Dlatego też nigdy nie byłam zwolennikiem indywidualnego szkolenia psów bo uwazam ze jest to w pewnym stponiu wymuszona wiedza a nie zdobyta na zasadzie obserwacji akceptacji i zapamiętania.Nie wiem czy zauważyliscie psy które sa szkolone samodzielnie wykonują wszelkie polecenia tak jakby podkulone ,natomiast szkolone w grupie zachowują sie zupełnie inaczej traktują szkolenie bardziej na zasadzie zabawy z panem i sprawienia panu przyjemnosci jak pzrykrego obowiążku.
maat napisał(a):Ja ci dam prostą odpowiedź: śmiało chłopie !![]()
Masz na tacy podaną pomoc najlepszego szkoleniowca berneńczyków.
Masz namiar na rewelacyjną suczkę.
Czegóż więcej chcieć.
meggy napisał(a):Lekliwy psiak przy dobrym prowadzeniu moze byc calkiem spokojny i latwy w pozyciu, moze nie bedzie super odwazny,ale nie bedzie tez bal sie swojego cienia.Jestem w trakcie kursu PT ,jest tam suczka bernenczyka,ktora drzala na widok obcej osoby (ok 9 m-cy),nie bylo mowy by ktos ja dotknal,nie chciala przejsc przy innych psach obok wlascisiela,szarpala sie na smyczy w histeri,pierwsze trzy zajecia tylko sie przygladala jak inni cwicza!,na nastepnych spacerowala w kolo cwiczacych ,i tak powolutku powolutku ,w tej chwili cwiczy rowno z innymi ,wita mnie machaniem ogonka ,postep jest przeogromny!!!!!!!! nie jest wylewna i zadziorna jak reszta psiakow roznych wielkoscia i wiekiem,ale jest zupelnie normalnym psem !!!!!!!!! bylo ok 15 lekcji po 45 min......,mysle ze spokojnie zda egzamin! wszystko w rekach ludzi!
lekko lekliwy pies ma swoje zalety!!!!!!!!!!
jest duzo lepszym strozem posesji,taki pies jest bardzo czujny ,wychwyci w moment kazda zmiane sytuacji ,sygnalizuje wszystko co jest nowe ,inne ,i stwarza zagrozenie.
Takie zdanie wypowiedziane przez Ciebie DolceVita ja przyjmuje za niekorzystne dla rasy uogólnienie. Piszesz też,ze nie jesteś małą dziewczynką,by kierowac sie emocjami przy wyborze psa. Tia. Dla mnie nie jest równoznaczne kierowanie sie uczuciami z byciem mała dziewczynką( znam trochę dorosłych ,ktorzy kieruja sie emocjami, powiem wiecej w niektórych sprawach sama się nimi kierujeDolceVita napisał(a):Cudowne pod każdym względem dla domowników, ciepłe, kochające miśki. Bardzo szybko uczące się, nadwyraz mądre, rozumiejące więcej niż 20 ludzkich wyrazów ale niestety i to jest "ból" lękliwe..... Być może zdarzają się berny które mogą pracować w dogo - ale tylko się zdarzają.
Powrót do Berneński Pies Pasterski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości