petycja w sprawie r=r

Tu wstawiamy wątki odnośnie różnych akcji prozwierzęcych

Postprzez saganka » 2008-04-12, 18:44

A moze to ma wiekszy sens? http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=2920 To jest petycja do allegro o zmiane opisow sprzedawanych zwierzat, tak ,zeby nie wprowadzac w blad ludzi kupujacych
saganka

Ostrzeżeń: 0

Postprzez Przemo » 2008-04-12, 18:44

saganka napisał(a):MOzecie zawsze wstawic tutaj http://www.petycje.pl/ i tam zbierac podpisy

Bez adrestata??
Przemo

psy: Bera(*)

Postprzez Apcik » 2008-04-12, 18:45

Ja chcę wam pokazać czym kieruja sie osoby ktore nigdy nie miały do czynienia z psami rodowodowymi. Dla wielu z nich rodowód równozaczy sie z tym że trzeba jeżdzić na wystawy.... Wiec jezeli tej osoby nikt nie uświadomi to kupi ona psa bez rodowodu.....Wiekszość osob na forum ma albo hodole albo od dziecka zawsze miało psa z rodowodem i dla nich rodowód jest sprawa oczywista :!:
a ja chce wam pokazac jak to wyglada od drugiej strony :!: uważam że najpierw trzeba zrozumiec dlaczego tak sie dzieje( czyli kupowanie psów bez papierow) aby pózniej móc temu dobrze i skutecznie rpzeciwdziałać :!:
Apcik
Moderator Działu

psy: Cezary

Postprzez Szilkowa » 2008-04-12, 18:49

Tak ja rozumiem Asie całkowicie bo ja jeszcze nie moge przekonać mame i dziewczyne mojego wujka żeby zrozumiały czym naprawde jest rodowód.Dla nich to zwykły świstek papieru :-|
Szilkowa

psy: Szila-bpp Tia-bc

Postprzez saganka » 2008-04-12, 18:50

Tam okreslacie adresata, np sejm, ministra ochrony srodowiska, czy prezydenta
saganka

Postprzez Przemo » 2008-04-12, 18:52

saganka napisał(a):Tam okreslacie adresata, np sejm, ministra ochrony srodowiska, czy prezydenta

wiem tylko kogo dac ??
Przemo

Postprzez Szilkowa » 2008-04-12, 18:53

Przemo napisał(a):
saganka napisał(a):Tam okreslacie adresata, np sejm, ministra ochrony srodowiska, czy prezydenta

wiem tylko kogo dac ??

właśnie ?? do kogo ??
Szilkowa

Postprzez Apcik » 2008-04-12, 18:54

do wszystkich :mrgreen: może ktokolwiek z nich to przeczyta:P żarcik oczywiscie...
Apcik
Moderator Działu

Postprzez saganka » 2008-04-12, 18:56

Tak wlasciwie, to ta akcja mialaby sens tylko wtedy, gdyby zakladala zmiane postaw spolecznych, a nie zmiane prawa. Bo jakie wlasciwie prawo chcecie zmienic? Zeby nie mozna bylo nazywac psow nazwa rasy, jesli nie maja papierow?
Jesli chcecie ogolnnie zmienic prawo w Polsce dotyczace sytuacji psow i kotow, to zapraszam tutaj http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=106639 i tutaj http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=75654 i jeszcze tutaj http://www.sterylizacje.pl/index.php
saganka

Postprzez agapi » 2008-04-12, 18:56

Ja tak czytam te posty i analizuje to co tu mówimy no przychodzi mi jeszcze jedna rzecz do głowy...
Moim zdaniem wiele ludzi kupuje psy z pseudohodowli gdyż zakup psa jest całkowicie nie przemyślany i przeprowadzany w tępię ekspresowym... :-/ podejmują decyzje o zakupie psa a za tydzień już go mają...
nie próbują nawet niczego dowiedzieć się o rasie nie czytają nie pytają...
przecież w każdej książce na temat jakiejkolwiek rasy jest wzmianka o tym jak ważny jest rodowód i czym jest tak naprawdę!
Ciekawa jestem czy chociaż 1/100 z tych osób które mają berna bez rodowodu przeczytała choć jedną książkę na ten temat?!
Osobiście szczerze wątpię...
Niestety nasze wspaniale społeczeństwo poza tym że kocha podróbki to jeszcze jest nieodpowiedzialne i kupuje psy na hurrra :-(
później mamy pełne schroniska i psy poprzywiązywane do drzew w lesie...
agapi

psy: Pirat "Szczęście Ty Moje"& Astra:)

Postprzez Przemo » 2008-04-12, 18:57

tak tez myslalem ze zle pomyslalem
Tu chodzi o zmiane postaw spolecznych
Przemo

Postprzez saganka » 2008-04-12, 18:59

Jesli chcecie ulotke do akcji r=r to prosze, mozna sciagnac tutaj http://www.dogomania.pl/forum/showpost. ... stcount=39 i drukowac
saganka

Postprzez Szilkowa » 2008-04-12, 19:02

Tak większość ludzi nawet nie czyta jednej książki na temat rasy czy zdrowia :(
Szilkowa

Postprzez saganka » 2008-04-12, 19:04

:mrgreen: A ja kupilam na hurra!! psa z rodowodem :mrgreen: Bo jak go zobaczylam, to wiedzialam, ze to moj pies ;-) I jest to moj pierwszy rodowodowy pies, wczesniej byla sunia kundelka za darmo
Ale, ja generalnie wiekszosc rzeczy w zyciu robie na hurra, wiec to chyba nie argument ;-)
saganka

Postprzez Apcik » 2008-04-12, 19:04

jeszce jedno mi sie przypomniało... mówice że mozna kupić psa rodowodowego nie wystawowego.... za nizsza cenę. Zazwyczaj pies ten jest niezgodny ze wzrocem bo ma krzywy zgryz, jest zabardzo wybielony itp. To dla osoby ktora chce kupić psa( mowie o osobach ktore z rodowodem nie mialy nigdy nic wspolnego) pomyśla dlaczego mam mieć psa z wadami jak moge mieć psa idealnego za ta sama cene tyle że bez papierow :-> (pózniej niestety okazuje sie że jednak jego idealny pies ma też wady ktore wychodza w pozniejszym wieku) ale uwieżcie mi takie przypadki sie zdarzaja i wielu takim osobą już tłumaczyłam w czym sie mylą
Apcik
Moderator Działu

Postprzez saganka » 2008-04-12, 19:08

Wedlug mnie jest tak - jak chce miec berna, to kupuje z rodowodem, bo tylko to jest bern i nie wazne, czy ma wady, czy nie (zwlaszcza, jak nie chce go rozmnazac), a jak chce miec kundelka, to ide albo do schroniska, albo przynosze biedaka z ulicy, bo tam ich pelno. Za darmo :-) Nie wspomagam osob, ktore na krzywdzie zwierzaka probuja sie dorabiac. I juz.
saganka

Postprzez Apcik » 2008-04-12, 19:12

no ale takich osob jak Ty Saganko jest niewiele.... Ty to wiesz jak i wiele osob na tym forum... trzeba popatrzeć jak to wyglada na "zewnatrz"... Dla wielu osób bernem(jak i innym psem innej rasy) jest ten osobnik ktory go przypomina i niekoniecznie ma rodowod. jest wiele osob ktore chce miec psa idealnego za mae pieniadze.... i to bedzie trudno zmienic jezeli nie zmieni sie mentalnosc ludzi...
Apcik
Moderator Działu

Postprzez Apcik » 2008-04-12, 19:13

przepraszam może sie myle, ale jeszce rok temu sama kierowałam sie podobnymi kryteriami... :oops: wiec chce sie z wami podzielić moimi spostrzeżeniami... Teraz jestem starsza madrzejsza i wiecej wiem na ten temat.
Apcik
Moderator Działu

Postprzez Szilkowa » 2008-04-12, 19:19

Przed chwilą pisałąm z Przemo i dosziliśmy do wnisku że z petycji jednak zrezygnujemy.Ale ja myśle że nie wrto się podawać i napisać do gazety albo telewizji przecież nic się nie stania jak do nich napiszemy a może akurat ktoś się zainteresuje
Szilkowa

Postprzez AT » 2008-04-12, 19:19

Apcik napisał(a):no można kupić za 1000 zł z rodowodem(wytawowego) tyle czy ta cena nie zasugeruje komuś że coś może być nietak :?: Jeżeli o mnie chodzi to pierwsza moja myśla byloby dlaczego tak tanio jak inne ogłszenia sa po 1500-1600zl albo i wyzej...ze coś pewnie ebdzie nie dokońca tak jak ma być... Po dłuzszym pobycie na forum wiem jak ważne jest odzywianie psiaka w młodym wieku.... to pomysle ze szczeniaczek nie był karmiony dobra karma itp. Ta niska cena też daje do myslenia :-)
Moze ja jestem jakaś inna ale dla mnie tak by to wyglądało :roll:

opowiem cytatem z innego wątku
Dżiani napisał(a):......
Chciałem opisać historyjkę która wydarzyła się ostatnio a miała swój finał dosłownie kilka godzin temu o czym poinformowano mnie własnie telefonicznie i to spowodowało że tu coś skrobe. A w skrócie było to tak:

Na wrześniowej wystawie we Wrocławiu podeszła do nas rodzinka z dziećmi. Podczas gdy rodzice zadawali miliony pytań, dzieci zamiziwały Deby na śmierć. Suma sumarum zapisali się wstępnie na szczeniaka choć nie ukrywali że cena jest dla nich zbyt duża.
Kilka dni temu dostałem od nich majla, że jednak nie wytrzymają do lata bo chcą suczkę na już i kupują taką bezpapierową bo jest tanio. Odwiodłem ich od kupna za te 1000 zł bezpapierowego psa obiecując w zamian pomoc w znalezieniu za te pieniądze suczki niewystawowej ale z papierami. Dodatkowym utrudnieniem było znalezienie tej suczki gdzieś blisko nich bo nie byli w stanie pojechać więcej niż 200-300 km. Po dosłownie kilkunastu godzinach od rozpuszczenia 'wici' (tu podziękowania dla tych forumków co pomogli mi w tym a szczególnie dla AniRysków) ludzie ci dostali namiary na hodowlę gdzie warto pojechać. Zadzwonili, pojechali i kupili piękną suczkę za 850 zł bo utargowali jeszcze na paliwo. Mało tego, suczka jest jak najbardziej wystawowa, pochodzi z dobrego i (jak ja to nazywam) bezpiecznego skojarzenia. Są nią zachwyceni a sunia jest super. Nigdy nie przypuszczali, że tak to się sończy...

Niech ta historia będzie dowodem na to, że na prawdę warto ruszyć dupsko i poszukać bo da się kupić Berneńczyka z papierami za 850 zł (a nawet taniej)
Hodowli w PL jest prawie 400 z czego kilkanaście jest sławnych, kilkadziesiąt jest znanych a te pozostałe 300 trzeba (po)szukać. Wiele z nich nie ma www, nie reklamują się, nie ogłaszają a ich nazwy nawet tu na tym forum były by 'egzotyczne' jednak one też odwalają kawał dobrej hodowlanki. Trzeba tylko do nich dotrzeć a nie dawać zarabiać parszywym dupkom którzy wcickająją kit pod tytułem " po rodowodowych rodzicach " ...

Myślę, że Irek nikomu nie poleciłby szczeniaka co do którego wartości miałby podejrzenia.
Generalenie zawsze trzeba pojechać i zobaczyć hodowlę bez względu na to czy sprzedaje szczeniaki za 1000 zł czy za 2000 bo równie dobrze ktoś kto sprzedaje za 2000 też może okazać się nieuczciwym hodowcą a szczeniaki mogą być chowane w złych warunkach. niestety wysoka cena nie jest gwarancją jakości ;-)
AT

psy: Mufka (*)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Akcje na rzecz zwierząt