Wyniki RTG stawów

Moderator: Anirysova

Re: RTG stawów

Postprzez Natalia i Galwin » 2008-06-04, 20:08

Tak zgadzam się, ale jeżeli coś jest nie tak - psiak ewidentnie kuleje, albo włóczy łapą zdjęcie trzeba zrobić. Natomiast jeżeli nic się nie dzieje, nic nie budzi naszych obaw badanie ortopedyczne u dobrego ortopedy w zupełności starczy ;-) Nawet teraz mimo, że powinnam co pół roku, prześwietlam Galwina tak rzadko jak tylko się da.
Natalia i Galwin

Ostrzeżeń: 0
psy: Galwin (*)

Postprzez Apcik » 2008-06-04, 20:35

a odnośnie tych szaleństw....Ja mieszkam na zboczu i mam dosyć dużą różnicę terenu( mowiąc po naszemu non-stop jest z górki) i niekiedy jak patrze jak Cezary szaleje, biega to sie zastanawiam czy sobei cos nie zrobi :-/ :-/ np. przeskakuje w biegu przez krzaczki a z drugiej strony jest dosyć duży spad.. :-? niekiedy sie wywróci, :-x poślizgnie... czy to może też wpłynąć na rozwój dysplazji czy niekoniecznie :?: :-/ :-x
Apcik
Moderator Działu

psy: Cezary

Postprzez Guard » 2008-06-04, 21:20

Apcik napisał(a):... czy to może też wpłynąć na rozwój dysplazji czy niekoniecznie :?: :-/ :-x

Na rozwój dysplazji, jeżeli jest już stwierdzona, to jak najbardziej może wpłynąć, ale jeżeli jej nie ma , to nie powstanie tylko dla tego, że pies bryka i biega po pagórkach. Profilaktycznie do zakończenia wzrostu i momentu prawidłowego "obudowania" stawów mięśniami zaleca się u naszych ras czyli u berneńczyków czy też dużych szwajcarów ograniczony, zrównoważony ruch. Jeżeli pies urodził się zdrowy, pozbawiony tej wady genetycznej, jest prawidłowo odżywiany to takie zachowanie nie spowoduje dysplazji, aczkolwiek może być powodem kontuzji. Nie ma co panikować, do ukończenia 18 miesięcy starajmy się nie forsować naszych pupili.
Guard

psy: Parwuś, Rota, Scarlett, Winter(*), Moris(*)

Postprzez Hekate » 2008-06-04, 22:10

no właśnie, co d końca znaczy nie forsować, a Altem zaczełam ostatnio chodzic na dłuższe spacery trwające 1-1,5 godz, przynajmniej przez jakiś czas nie wariuje mi w domu, 0.5 godz spacerek to dla niego pryszcz, obecnie ma 8 mies i wydaje mi się że może miec troche dłuższe spacerki niż szczeniak, ale też nie chce przesadzić aby mu nie zaszkodzić :-/
Hekate

Postprzez saganka » 2008-06-04, 22:19

Tylko znowu nie dajmy sie zwariowac w druga strone - dla rozwoju psa ruch jest bardzo wazny! Miesnie podtrzymuja szkielet, a one tworza sie z ruchu!
saganka

Postprzez Apcik » 2008-06-04, 22:22

no właśnie i gdzie jest ta cienka granica miedzy ruchem a forsowaniem :-/ przecież nie zabronie biegniecia psu ok 50 m z górki jak szalonemu jak ktoś stoi przy bramie :-/ :-/ i skakaniu przez wszytsko :-? :-?
Apcik
Moderator Działu

psy: Cezary

Postprzez annasm » 2008-06-04, 22:26

Czak ma obecnie 1 i 3 miesiące, nigdy nie kulał i nie miał żadnych dolegliwości. Od małego biega i skacze jak szalony. Dla niego godzinny spacer szybkim marszem tzn ja idę on biega w kółko dookoła do przodu i w tył to pryszcz. Po powrocie jest gotów iśc jeszcze raz. Oczywiście jak był mniejszy spacery były może trochę krótsze. Po bardziej intensywnym wysiłku - spacerek w towarzystwie innego psa który da się namówic do szaleńczej gonitwy pól godziny odpoczynku, jak banka wstańka. Nie mówiąc już o szaleńczych podskokach z radości powyżej mojej głowy. Jego aktywnośc wynika z jego wielkiej radości życia i bardzo chętnie bym mu ją czasem ograniczyła... tylko jak?
Spokojny i grzeczny był tylko przez kilka dni w swoim życiu...jak miał babeszjozę, wtedy przestał szalec.
annasm
Administrator

psy: CHUCK Tanais(*), WINNIE(*) I COOPERS CHOICE

Postprzez Hekate » 2008-06-04, 22:28

no właśnie nie chce się dac zwariowac, ale tez nie chcę przesadzić w żadną stronę, obecne spacerki to prawie ciągły marsz z przerwami na uzupełnienie płynów, chodze polnymi ścieżkami, pagórkami, przed siebie, nie zawsze wiedząc w którym miejscu się wyląduje :mrgreen: , specjalnie wychodzę wieczorkiem, gdy już jest troche chłodniej, zalezy mi właśnie aby wyrobi sobie mięśnie, ale mam wątpliwości i nie chce sobie później pluć w twarz że niechcący zaszkodziłam swojemu psiakowi, który moze juz tak szybko nie rośnie ale jednak ciągle.
Hekate

Postprzez Natalia i Galwin » 2008-06-04, 22:36

Ja uważam, że pies powinien mieć jak najwięcej ruchu. Powinien chodzić tyle na ile na ochotę, po różnym terenie - pod górke, z górki, po miękkim, po twardym... Żeby wyrabiał sobie mięśnie, żeby ćwiczył stawy - bo inaczej przy pierwszej lepszej okazji pojawiają się zwichnięcia stawów itp.. Dlate go nie daj się zwariować Aniu i pozwól Alto na tyle na ile on sam ma ochotę - niech biega, bawi się, szaleje.. Takie jego psie prawo ;-)
Natalia i Galwin

psy: Galwin (*)

Postprzez AT » 2008-06-05, 01:00

ja jestem tego samego zdania - pies powinien biegać tyle ile ma na to ochotę. Mufoląg skacze i biega jak szalona (też mamy taką działkę z górką ;-) ) nie raz sie przeturlała po skarpie i mnie te jej wyczyny kilka razy o palpitacje przyprawiły jednak jedynym wyjściem na takiego psa jest trzymanie go na uwięzi - ale przecież to jest dopiero nieludzkie. Tylko dostęp do schodów pies miał mocno ograniczony mniej więcej do 18 miesiąca życia no i taras mamy teraz lepiej zabezpieczony bo jak się okazało panienka sobie z niego konkurs skoków robiła a to jakieś 2 m nad ziemią :roll: ) Zresztą nawet w ,,mądrych" książkach stoi napisane, żeby nie tyle ograniczać szczeniakowi ruch co go do niego nie zmuszać jak nie ma na to ochoty.
A Galwin Natalii jest najlepszym przykładem na to, że ruch to zdrowie - zupełnie po nim nie widać, że miał jakiekolwiek problemy ze stawami i jest świetnie umięśnionym psiakiem dzięki temu że Natalia dba o to żeby chłopak miał dużo ruchu (zresztą musi mieć muskulaturę wyrobioną żeby mieć siłę nosić tą swoją piękniastą wielgachną głowę ;-) )
Mufka RTG miała robione dlatego, że nam zaczęła kuleć. pojechaliśmy do ortopedy okazało się, że stawy piękne tylko kość pęknięta (pewnie przez skoki z tarasu) Gdyby nie kulawizna to pewnie bym jej nie prześwietlała, no chyba, że zaczęłybyśmy jakiś sport uprawiać to przed podjęciem takiej decyzji chciałabym mieć pewność że pies jest zdrowy.
AT

psy: Mufka (*)

Postprzez Anna Rozalska » 2008-06-05, 08:41

Oczywiście, że nie powinno sie ograniczać młodemu psu ruchu jeśli nie ma do tego przeciwskazań. Ortopeda mówił o forsowaniu psa np. biegu za rowerem. Szczeniak ma prawo biegać tyle ile chce. Ważne jest w okresie wzrostu prawidłowe żywienie i profilaktyczne preparaty na stawy. Zalecał aby pies dużo pływał. Szkoda, że u nas nie ma specjalnych basenów dla psów. U nas co miesiąc podczas kontroli wet sprawdzał jak rozwijają się stawy biodrowe ale nigdy nie zalecał przeswietlenia RTG.
Anna Rozalska

psy: Lamia Aninbernus TM Inzaghi
Hodowla: Kamień Milowy

Postprzez Halina » 2008-06-09, 12:56

Ja tak na gorąco. Właśnie otrzymałam rodowód Karo z wpisem (oj czekałam na tego listonosza jak rzadko...)
Zdjęcia robione w wieku 2,5 roku
KARO Szumiąca Knieja
Hd - A
ED - 0/0
OCD - 0/0

Strasznie się cieszę
Halina
Moderator

psy: Karo, Sotella,Ofra, Kora[*], Bora[*], Berni[*]
Hodowla: Szumiąca Knieja

Postprzez Anirysova » 2008-06-09, 13:23

Wielkie gratulacje :!:
Anirysova
Moderator

psy: Monia, Wiki, Banu, Sisi i Duma
Hodowla: Anirys Team FCI

Postprzez Busola » 2008-06-09, 13:43

Gratulacje !!! :mrgreen:
Busola

Postprzez Szilkowa » 2008-06-09, 13:46

Super :!: Gratulacje :-D
Szilkowa

psy: Szila-bpp Tia-bc

Postprzez Wydra » 2008-06-09, 13:51

Tylko pozazdrościć takich wyników.Mój szaleniec też raz kuleje na prawą przednią łapę potem przez kilka dni mamy spokój a po niektórych wariacjach kulenie powraca.Podaję mu arthloflex i mam nadzieję,że temu wariatowi niebawem to przejdzie.Martwię się natomiast brakiem apetytu.Od 2 dni nie chce jeść nawet na gotowane się wypina co wcześniej było nie do pomyślenia.Myślę ,że to może pogoda tak na niego działa.Ogólnie jest wesoły i skory do zabaw z małą Margolcią.Ciekawi mnie jak Wasze psy znoszą te upały i jak u nich z apetytem :?:
Wydra

Postprzez Szam » 2008-06-09, 14:00

GRATULACJE !!
Szam

psy: Jamajka, Lulu, Hummer, Gina & aussiki

Postprzez anula » 2008-06-09, 14:17

Gratulacje, na taki wynik warto było czekać! :mrgreen:
anula

Hodowla: Astrolabium

Postprzez marzena » 2008-06-09, 14:54

Roma napisał(a):Ciekawi mnie jak Wasze psy znoszą te upały i jak u nich z apetytem :?:

Horacy w gorące dni poleguje w domu na kafelkach - tam gdzie najchłodniej, czyli w łazience albo w korytarzu na najniższym poziomie domu. Na spacery do lasu wyruszam z plecakiem - mam tam miskę i dużą butlę z wodą. Po drodze parę razy odpoczywamy i polegujemy w cieniu - tzn. Horacy poleguje a ja stoję jak dziwoląg ;-) :mrgreen:
Jeśli chodzi o apetyt, to (trwaj chwilo!!!!) jeszcze nigdy tak świetnie, z apetytem nie jadł - i suche, i gotowane mięsko, i serek, o smakołykach nie wspomnę :mrgreen:

Karo - gratulacje :!:
marzena

Postprzez Cefreud » 2008-06-09, 18:09

gratulacje dla Bucusia!
Cefreud

psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do - Normy badań