Biegunka

Moderator: Anirysova

Re: Biegunka

Postprzez Danka » 2008-06-25, 12:39

No widzis ale my poprzednio własnie jak te biegunki si ezaczęły to był głownie indyk z ryzem a nie kurak, fajne pachnące miesko ale jak sie zaczęło to zrezygnowalismy z drobiu(i tak Royal, którego je ma drób) i tak zostalismy na wołowinie i cielęcinie.
Danka

Ostrzeżeń: 0
psy: Credo Czar Wiosny

Postprzez Danka » 2008-06-26, 15:24

Z naszym Credusiem juz dzis jest lepiej- mam nadzieje, że to nie chwilowy stan, w każdym razie wczoraj była dietka, dostał na wieczór 2 łyzki kleiku ryzowego z marchewką i mieskiem ale poźniej z tej radości że juz nei jest głodny zaczał troche szalec i obgryzac patyki no i....zebrało go na wymioty, zwymiotował całe jedzenie, a pozniej jeszcze go muliło i zwymiotował 2 raz juz sama wodą- wtyedy chyba tylko to miał w żołądku :-( tak wiec sie wystraszyłam i tutaj chce bardzo ale to bardzo podziękowac p. Patrycji z hodowli Czar Wiosny, z której mamy naszego maluszka, za cierpliwość i pomoc w tych chwilach oraz za wszystkie porady, które jak na doświadczonego hodowcę przystało okazały się profesjonalne :-D także Credo nei dostał juz nieststy nic jeść do rana, dostał do picia tylko duze ilosci wody na noc, troche nas to wszytsko niepokoiło wiec spalismy jak przysłowiowe króliki, które budza sie na każdy szmer, zostawilismy mu otwarte drzwi do nas gdyby chciał przyjść, był bardzo osłabiony po tych wymiotach i był strasznie smutny, wogole bez humoru bez podgryzania i radości w oczach :cry: serce mi sie krajało...ale :-> całe szczęscie noc przespał cała i chyba zregenerował isły i wszytsko co złe przetrawił wiec o 5.00 była pobudka i wejscie do sypialni a pozniej juz radość w oczach powróciła i chęc zabawy róznież a i oczywiście WIELKI GŁOD, za porada p. Patrycji dostaje teraz zmniejszone ilosci suchej karmy rozmoczonej wodą (sucha zbyt obciaza organizm) ewentualnie posmyrane naturalnym jogurtem i pije wodę, postaram sie mu dzis kupic Royala w puszce weterynaryjnego dla psów po przejsciach żołądkowych, zeby mu troche urozmaicic. Natomiast cały dzisiejszy dzionek juz jest w porzadku, kupka normalna , wymiotów brak wiec i ja mam pełnie szczęścia! :mrgreen: :mrgreen: Pozdrawiam!
p/s ale sie rozpisałam :shock: (taka szczęsliwa jestem... :oops: )
Danka

Postprzez Tess » 2008-06-26, 16:49

Pisz, pisz - jestesmy szczęśliwi razem z Tobą! Oby już było dobrze. Trzymamy kciuki za małe słoneczko.
Tess

psy: Niuniuś i Mila ( Maisa Szumiaca Knieja )

Postprzez Danka » 2008-06-27, 08:38

:-( nieststy , nad ranem znow była akcja kupa i smecta poszła w ruch zaraz potem, wczoraj rozmawialam z wetem i powiedzial smecta do ustapienia objawów plus ten lakcid i jogurty troche, jesc tylko rozmoczone chrupki royala w niewielkich ilościach a czesciej i trche gotowanych warzyw i mieska moge mu dac, poza tym narazie nic wiecej :-| ale to wszytsko jakies dziwne, bo piesio wesoly i rozbrykany, w ciagu dnia ok i kupa albo normalna albo wogole a wieczorem i w nocy co jakis czas jakies akcje takie :-/ i już nie wiem czy my jestesmy tacy przewrażliwieni i sie za bardzo martwimy? Dzis rano walczył z drzewną owłosioną gasienicą której o mały włos nie udało mu się zjeść :-? juz ie wiem co robic. Mam nadzieje ze smecta mu pomoże, jak nei jade znim dzis popołudniu do weta choc wczoraj stwoerdzilismy ze nie mozna takiego maluszka faszerowac zanadto antybiotykami a mial tylko 2 szczepienia bo to 3 juz 2 az odkładamy :-(
Danka

Postprzez Natalia i Galwin » 2008-06-27, 09:23

Ja też to przechodziłam ;-) Tak jest naprawdę często. I tu problem największy to nie szczepienie, ale to że pies nie ma potrzebnych składników do prawidłowego wzrostu..
Jakiego royala on je :?: Może skuście się na karmę weterynaryjną :?:
Natalia i Galwin

psy: Galwin (*)

Postprzez Danka » 2008-06-27, 10:50

:evil: napisałam juz odp. 3 raz i mnei wywalilo i nic sie nie zapisało nawet jako gość! no ale trudno wiec teraz bedzie wersja skrócona. Boje sie o niego własnie ze wzgledu na wartosci odzywcze choc Royal ktorego je ma noby wszytsko co potrzeba i wet twierdzi ze jest jedna z najlepszych to Royal baby dog Giant ultyra sensible 30 http://www.royal-canin.pl/index.php/psy_produkty/134
chcielismy kupic ta w puszce weterynaryjna na zaburzenia zołądkowo-jelitowe http://www.royal-canin.pl/index.php/wet_produkty/a_1 ale mieli tylko sucha wiec poki co nie bralismy. Szczepenie wiem moze mniej ważne ale on juz ma prawie 4 m-ce i chce wiecej chodzic i wyjeżdzac na wycieczki wiec tez troche boje sie zeby czegos nei złapał.Poradzcie moze powinien jesc ostatni posiłek wczesniej skoro zdarza si e mu to tylko w nocy czy nad ranem?
Danka

Postprzez 3-berny » 2008-06-27, 12:26

Moja Daisy tez miala podobne historie z brzuchem.W dzien dobrze w nocy biegunki.Karmiona byla Eukanuba tak jak u hodowcy oraz ryz z miesem i warzywami.Wetka zaproponowala zmiane karmy na bezzbozowa,bo mogla nie tolerowalac zboz.Zaczelam karmic ORIJENEM-wszystko ustapilo.Oslonowa dawalam kleik z siemienia-przed wlasciwym posilkiem/2-3 lyzki mielonego siemienia zalac niewielka iloscia wrzatku,poczekac az zrobi sie gesta papka /ORIJEN sprowadzany jest przez importera Acany i nie zawiera zadnych zboz.
3-berny

psy: Kler,Daisy i Emir

Postprzez Danka » 2008-06-27, 12:54

3-berny napisał(a):Moja Daisy tez miala podobne historie z brzuchem.W dzien dobrze w nocy biegunki.Karmiona byla Eukanuba tak jak u hodowcy oraz ryz z miesem i warzywami.Wetka zaproponowala zmiane karmy na bezzbozowa,bo mogla nie tolerowalac zboz.Zaczelam karmic ORIJENEM-wszystko ustapilo.Oslonowa dawalam kleik z siemienia-przed wlasciwym posilkiem/2-3 lyzki mielonego siemienia zalac niewielka iloscia wrzatku,poczekac az zrobi sie gesta papka /ORIJEN sprowadzany jest przez importera Acany i nie zawiera zadnych zboz.

dzięki za poradę! siemie dodawalismy po troszku do jedzenia tego ugotowanego, a wczoraj tez myslałam zeby mu siemienia taki kleik zrobic tylko sie bałam ze potem tez moze byc kupa rzadka tak czy siak. No niby ten Royal taki dobry ale moze skoro piszesz o zbozach to kupilibysmy na próbe choc jak czytam skład tego royala baby dog ktorego używamy to tez tam o zbożach nic nei pisze... ale z siemieniem napewno spóbuję.
A prosze napisz o której podawaliscie ostatni posiłek?
Danka

Postprzez Danka » 2008-06-27, 13:37

Sluchajcie a moze on tez ma rzadsze kupy w nocy bo ja mu jeszcze zadnych kosci wołowych nie zaczełam podawac? moze to tez spowoduje ze kupka sie zagęsci?jak myslicie?
Danka

Postprzez 3-berny » 2008-06-27, 13:50

Nie mam zadnego doswiadczenia z Royalem.Starsze psy karmie Acana Najmlodsza dostaje Orijena.Ostatnie karmienie zawsze bylo i jest ok 19-20 potem to najwyzej jakis lakoc.Taki kleik z mielonego siemienia dziala oslonowo na jelita wiec nie powinien powodowac biegunek.Podaje zawsze swoim psom jak sa jakies problemy po zjedzeniu smieci.
3-berny

Postprzez Danka » 2008-06-27, 13:53

oki rozumię a te kosci?
Danka

Postprzez 3-berny » 2008-06-27, 14:05

Ja nie dalabym mu kosci do czasu wyjasnienia przyczyny biegunki.U takich maluchow zmiana karmy tez moze spowodowac biegunke,nowa karme nalezy wprowadzac stopniowo przez kilka dni zwiekszajac dawke nowej a zmniejszajac stara lub odstawiajac stara i podajac w zamian gotowane mielone mieso z marchewka.
3-berny

Postprzez EwaM » 2008-06-27, 14:21

Co do siemienia lnianego to jest świetne na wiele schorzeń,między innymi działa osłonowo na przewód pokarmowy,ale według mojej wiedzy, przy biegunce bym go właśnie nie podawała,bo działa rozlużniająco na stolec ;-) Doskonały przy zaparciach ;-) Moja Nera właśnie biegunki dostała,jak zaczęłam podawać siemie ;-)
EwaM

psy: Nera-prawie BPP i Bora-prawie bokser:))))

Postprzez Danka » 2008-06-27, 14:25

EwaM napisał(a):Co do siemienia lnianego to jest świetne na wiele schorzeń,między innymi działa osłonowo na przewód pokarmowy,ale według mojej wiedzy, przy biegunce bym go właśnie nie podawała,bo działa rozlużniająco na stolec ;-) Doskonały przy zaparciach ;-) Moja Nera właśnie biegunki dostała,jak zaczęłam podawać siemie ;-)

Widzisz Ewo M właśnie o to mi chodziło jak pisałam że myslałam o tym ale nie wiedziałam czy jeszcze bartdziej nie spowoduje rozwolnienia. A czemu to wyglada tak a nie inaczej że pojawia się to raczej w nocy i nad ranem a w ciagu dnia nie to juz normalnei nei wiem :-/ :shock: :evil:
Danka

Postprzez EwaM » 2008-06-27, 14:43

To,to dla mnie też jest zagadką :lol: Z bernami doświadczenie mam malutkie-Nera to mój pierwszy bernuś .Jesteśmy razem ponad rok-duża juz była jak zamieszkała z nami.Wychodzi mi,że bernusie są baaaardzo delikatne ;-) i faktycznie,jak są jakies kłopoty z kupką to głównie w nocy :mrgreen: Wczoraj złapała kawałek wędzonego kurczaka i już miała sensacje żołądkowe :-( Ja karmię royalem,dla urozmaicenia ryż,warzywa,mięsko i jak najmniej eksperymentów z jedzeniem,bo reakcja może być różna ;-)
EwaM

psy: Nera-prawie BPP i Bora-prawie bokser:))))

Postprzez anula » 2008-06-27, 14:51

Wiesz nie miałam tego rodzaju problemów, ale to wygląda na jakąś nietolerancję pokarmową. Sawa biegunkę miała tylko raz i to dlatego, że rano zostawiłam jej gotowaną karmę, której ona nie zjadła od razu tylko po kilku godzinach. Podejrzewam, że poprostu skwaśniała bo było ciepło a Sawa ją zjadła. Od tej pory rzadko gotuję a Sawa musi zadowolić się suchą karmą. Royala nigdy nie próbowaliśmy, jemy teraz Bozitę. Pomyśl jeszcze czy nikt z domowników nie dokarmia jej jakimiś "smakołykami".
Collie mojej koleżanki nie toleruje chyba zbóż, bo jak dostanie jakiś sos z obiadu (zaciągnięty mąką) to biegunka murowana. Jada teraz Orijen. To karma dość droga, ale ponoć rewelacyjna.
Masz zaufanie od weta, do którego chodzicie? Może trzeba pokonsultować z innym?
anula

Hodowla: Astrolabium

Postprzez Danka » 2008-06-27, 14:53

Ewo my też karmimy royalem w dodatku tym delikatnym dla szczeniaczków i tez był ryzyk i miesko i warzywka i nie eksperymentujmy, czasme oczywiscie jakis owoc tez jest i jakies psie ciasteczko na pochwłe albo zachete ale tak to raczej bez innych rzeczy no i nie wiem, bo ja juz wszytsko rozumie i zesie zdarza tez ale jak SIE ZDARZA a nie kilka dni z rzedu tylko w nocy. Własnie dzwoniłam do domu zeby sie dowiedziec co i jak i teraz spi bo burza była a kupy jeszcze oprócz tej porannej jeszcze nie robił wiec biegunka to nie jest (moze powinnam załozyc watek"pseudobiegunki nocne" :oops: ) ;-) mam nadzieje ze po tej smekcie go znów nie zapieczętuje...ehhh
Danka

Postprzez Natalia i Galwin » 2008-06-27, 14:56

My mieliśmy dokładnie to samo - nie wiem czemu akurat w nocy objawiały się te biegunki, ale tak było :-(
Ja bym też myślała o nietolerancji pokarmowej... I jak zwykle - kurczak w karmie mnie odpędza.... Jak my wyeliminowaliśmy kurczaka z diety (tego kurczaka który jest w karmie takze) to nocne biegunki ustąpiły...
Natalia i Galwin

psy: Galwin (*)

Postprzez Danka » 2008-06-27, 15:00

anula napisał(a):Wiesz nie miałam tego rodzaju problemów, ale to wygląda na jakąś nietolerancję pokarmową. Sawa biegunkę miała tylko raz i to dlatego, że rano zostawiłam jej gotowaną karmę, której ona nie zjadła od razu tylko po kilku godzinach. Podejrzewam, że poprostu skwaśniała bo było ciepło a Sawa ją zjadła. Od tej pory rzadko gotuję a Sawa musi zadowolić się suchą karmą. Royala nigdy nie próbowaliśmy, jemy teraz Bozitę. Pomyśl jeszcze czy nikt z domowników nie dokarmia jej jakimiś "smakołykami".
Collie mojej koleżanki nie toleruje chyba zbóż, bo jak dostanie jakiś sos z obiadu (zaciągnięty mąką) to biegunka murowana. Jada teraz Orijen. To karma dość droga, ale ponoć rewelacyjna.
Masz zaufanie od weta, do którego chodzicie? Może trzeba pokonsultować z innym?

Tak zaufanie do weta wielkie, wyciagnał mi juz z przepasci kotke i wogole ta to dobiero miał przejscia, mało nam 2 razy z róznych powodów ze świata nie zesżła, z psem mojego męża jak jeszcze żył tez zawsze tam jezdzili/smy i zawsze pomógł. Codo gotowanego to juz odpadło nam ponad tydzien temu bo stwierdziłam ze moze to jednak cos od tego, gdy gotowałam to jesli nie dojadł zostawało góra godzine nie dłuzej ale najczęsciej wogole nei zostawało, szybko wybadałam ile potrafi zjeść i dawałam mui takie porcje jakie mógł jesc w całosci a nie na raty.
Co do dokarmiania wykluczone bo mieszkamy tylko z babcia i ona tez jest taka wrazliwa na tym unkcie ze nei podaje mu nic oprócz tego co jej pozwolimy, nawet jak maluch bardzo prosi, zawsze pyta ewentualnei czy cos takiego to moze czy nie, a jakiemiesko mu kupuje, sama takiego nei je :-> a jemu podtyka. Moze bład był że ryz był gotowany na rosole i miał to za tłuste w połaczeniu z mieskiem i warzywami, a moze za pożno podawałam mu te wieczorne posiłki których nei zdazył dobrze strawic i wydalic ewentualnie...? sama nie wiem, Poki co wiem ze smecta zadziałała i wogoel kupy juz nie robił dzis, jak wetowi opisuje to nazywając pseudo biegunką to zawsze sie smieje ale cóz to tak chyba wyglada.Jade teraz na samej suchej z woda rozmoczonej zeby mu nie przeciazac i tyle.
Danka

Postprzez Anna Rozalska » 2008-06-27, 15:07

Spróbuj może przez np. 3 dni nie dawać wogóle suchej karmy. Jesli mały karmiony jest 4 razy dziennie bo tak powinien to na sniadanie daj mu np. twarozek wanilinowy, na drugie śniadanie np. banana tartego z jabłkiem na obiad i kolację połowe porcji gotowanego mięska z warzywami i ryżem. Do tych gotowanych posilków dodaj łyżeczkę siemienia lnianego i otrębów zbożowych. Zobaczysz czy biegunka po takim zywieniu sie pojawi czy nie.
Ja np. w tym wieku karmiłam jedzeniem mieszanym ale moja nie miała żadnych sensacji żołądkowych a jako mały 10 tygodniowy szczeniak jadła kostkę cielęcą tylko sparzoną. Pory posiłków to np. 8, 12, 16, 20.
Anna Rozalska

psy: Lamia Aninbernus TM Inzaghi
Hodowla: Kamień Milowy

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do - Choroby układu pokarmowego, zatrucia i alergie pokarmowe