"Niemożliwie burzliwa dyskusja" Długowłosy DSPP

Wszystko na temat hodowli Dużych Szwajcarów, a także dyskusje na temat rasy.

Moderator: annasm

Re: Czy jest szwajcarem?

Postprzez agaciaaa » 2008-07-03, 13:12

Agnieszka napisał(a):A ja powiem tylko tyle ,że Amar to istny tatuś :lol: :lol: :lol:

P.Agnieszko w imieniu Amarka bardzo dziekuje za taka pochwale! Lepszej chyba nie moglibysmy otrzymac :-) :oops: :mrgreen:
agaciaaa

Ostrzeżeń: 0

Postprzez Anna Rozalska » 2008-07-03, 18:55

Jeśli chodzi o rozwój DSPS i BPP oraz innych molosów to nie jest prawdą, że oprócz witamin zawartych w karmie super premium należy podawać dodatkowe witaminy na rozwój kośćca. Przy żywieniu mieszanym tak jak w moim przypadku podawałam połowę dawki Wita-wetu. Natomiast nie wolno szczeniakom podawać wapnia, które powoduje twardnienie kości. Jedynie co należy podawać molosom bez skutków ubocznych to odżywka na stawy np. Arthlloflex lub Caniviton Forte. Nie sądzę aby odżywianie Andre miało wpłynąć na to , że jego wzrost jest poniżej wzorca.
Anna Rozalska

psy: Lamia Aninbernus TM Inzaghi
Hodowla: Kamień Milowy

Postprzez Guard » 2008-07-03, 18:57

agaciaaa napisał(a):Busola a co jest zlego w trymerze? Jesli komus przeszkadza za dluga siersc swojego pupila, to moze ja strymowac. Zreszta slyszalam, ze nawet w Rosji, w hodowlach szajarow, uzywane sa trymery...

O zgrozo! mamy brać przykład z hodowli szwajcarów z Rosji!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Mieliśmy doskonały przykład ich poziomu hodowli na wystawie światowej w Poznaniu!! Ręce opadają, Umówmy się, że rosjanie nie mają pojęcia o hodowaniu tych psów, nia maja żadnej tradycji ani doświadczenia. Jak chcemy brać przykład z innych hodowli, to nie z rosyjskich.
Sorry , wiem że to nie na temat, ale to określenie, że NAWET w Rosji w hodowlach szwajcarów używane są trymery - to mnie przeraziło. Jestem ciekawa czy choś jeden Szwajcar, Austriak czy choćby Słowak słyszał o używaniu trymera dla szwajcara??
Znam kilku hodowców z tych Państw, ale nie będę się ich o to pytała.
Guard

psy: Parwuś, Rota, Scarlett, Winter(*), Moris(*)

Postprzez Guard » 2008-07-03, 19:00

Anna Rozalska napisał(a):Jeśli chodzi o rozwój DSPS i BPP oraz innych molosów to nie jest prawdą, że oprócz witamin zawartych w karmie super premium należy podawać dodatkowe witaminy na rozwój kośćca. Przy żywieniu mieszanym tak jak w moim przypadku podawałam połowę dawki Wita-wetu. Natomiast nie wolno szczeniakom podawać wapnia, które powoduje twardnienie kości. Jedynie co należy podawać molosom bez skutków ubocznych to odżywka na stawy np. Arthlloflex lub Caniviton Forte. Nie sądzę aby odżywianie Andre miało wpłynąć na to , że jego wzrost jest poniżej wzorca.

Oczywiście, że to racja. Mozna bardziej zaszkodzić niż pomóc.
Guard

Postprzez agaciaaa » 2008-07-03, 22:06

Guard, bardzo mi przykro ze tak cie zbulwersowala moja wypowiedz :oops: nie jestem hodowca tylko od prawie roku posiadam szwajcara i nie wiem z ktorych hodowli nalezy brac przyklad a z ktorych nie... :-( chcialam tylko podkreslic, ze skoro właścicielce Andre przeszkadza jego długi włos to nie ma nic złego w tym, że użyje trymera - nigdzie nie jest to zakazane, prawda? Zreszta P.Ola jest swiadoma, ze Andre nie bedzie reproduktorem, to co złego sie stanie jesli tegoz trymera uzyje? Zreszta - jak wynika z zalaczonego przez nia emaila - radzil jej to takze inny hodowca.

Jesli chodzi o zywienie, to mowiac o wspomagaczach mialam na mysli wlasnie Caniviton - wczesniej o tym pisałam. I nie zgodze sie z twierdzeniem, ze niewlasciwe odzywianie nie wplywa na wzrost psa :!: Przepraszam, ale dla mnie to kompletna bzdura, to tak jakby powiedziec ze niewlasciwie odzywiani ludzie maja choroby kregoslupa czy osteoporoze tak po prostu i ze ich odzywianie nie ma na to wplywu...Tak samo pies ktoremu brakuje bialka nie rosnie, a ten ktory jest przebialczony takze nie rosnie. Z wlasnych doswiadczen wiem, ze pies przekarmiony i otyly tez nie rosnie. Podkreslam zeby bylo wszystko jasne, ze mowie o niewlasciwym a nie zlym (kiepska karma, niedozywianiu etc.) odzywianiu! Nie rozumiem jednego - dlaczego o wzrost pupila ma sie pretensje do hodowcy?! Przeciez moglo na to wplynac milion powodow od niego nie zaleznych. I jeszcze raz powtorze -skoro Andre nie rosnie to MOZE oznaczac ze czegos brakuje mu w diecie, co nalezy uzupelnic. Zreszta na zdjeciu wydaje sie ze jest wzrostu mojego Amarka, o on ma juz 67cm...

Ja tylko nie bardzo widze gdzie w tym wszystkim jest Andre, bo P.Olga ma super pieska, jak sama podkresla, o fajnym charakterze, to o co wlasciwie chodzi? Przeciez pies ma byc do kochania, a nie do wystawiania...taka moja mala refleksja :oops: :-?
agaciaaa

Postprzez agaciaaa » 2008-07-03, 22:24

Anna Rozalska napisał(a):Jeśli chodzi o rozwój DSPS i BPP oraz innych molosów to nie jest prawdą, że oprócz witamin zawartych w karmie super premium należy podawać dodatkowe witaminy na rozwój kośćca. Przy żywieniu mieszanym tak jak w moim przypadku podawałam połowę dawki Wita-wetu. Natomiast nie wolno szczeniakom podawać wapnia, które powoduje twardnienie kości. Jedynie co należy podawać molosom bez skutków ubocznych to odżywka na stawy np. Arthlloflex lub Caniviton Forte. Nie sądzę aby odżywianie Andre miało wpłynąć na to , że jego wzrost jest poniżej wzorca.

Chciałam zaznaczyć, ze P.Ola napisała, że oprócz karmy podaje Andre zupki, warzywka i inne rzeczy, czyli jest to zywienie mieszane. W taki razie stosujac sie do Pani słów, powinna także podawac wita-wet lub caniviton by uzupelnic braki, prawda?
Ja takze zywie Amarka pol na pol i dlatego podaje mu caniviton i algolith - by lepiej rosl, a przede wszystkim rosl zdrowo.
agaciaaa

Postprzez Guard » 2008-07-04, 00:02

Sorry poniosło mnie, ale co do hodowli w Rosji to mam swoje zdanie i propozycja brania ich za wzór rozgrzała mnie do bardzo wysokiej temperatury. Jest wiele dobrych hodowli szwajcarów, chętnie podam zainteresowanym adresy ich stron, gdzie można podglądnąć naprawde piękne szwajcary.
Może częściej powinnam ugryź się w język i polać zimną wodą zanim coś napiszę.
Co do dodatków preparatów mineralno-witaminowych to najlepiej poradzić się weta, zrobić badania poziomu minerałów a przede wszystkim ich proporcji, a na własną rękę nie kombinować. Producenci tych mineralnych cudeniek znacznie zwiększają proponowane dawki/na wagę psa, niż jest to potrzebne. Zostawmy przepisanie takich minerałów weterynarzom, to tylko moja propozycja.
Guard

Postprzez anula » 2008-07-04, 08:02

Ja się z nią całkowicie zgadzam. Sawa karmina była i jest dobrą suchą karmą + galaretka z kurzych łapek (czasem gotowałam, ale to raczej rzadko) i nasz wet do którego mam duże zaufanie nie polecał dokładania wspomagaczy. Pies wyrósł do wysokości ok. 60 cm wg wzorca idealnie, nigdy nie miała kulawizn itp. Jedyne co dostaje poza suchą karmą to tran, surowe cielęce kości i kurze łapki.
anula

Hodowla: Astrolabium

Postprzez Anna Rozalska » 2008-07-04, 08:16

Moja była i jest na jedzeniu mieszanym i zgodnie z zaleceniem weta podawałam 1/2 dawki Wita-wetu, Arthloflex na stawy do 18 miesięcy, surowe cielęce kości . Nawet teraz gdy ma 23 miesiące podaję Flawitol dla dorosłych psów przez 2 miesiące, potem przerwa 2 niesiące itd. Do ułomków nie należy bo ma 68cm i wazy 51 kg.
Odnośnie mojej wypowiedzi na tenat żywienia Andre przez P. Olę nie sądzę aby popełniła karygodne błędy w żywieniu psa i na pewno jest pod kontrolą weta. Myślę, że urósł tyle ile miał urosnąć. Ja się np. zastanawiam po kim moja jest taka wysoka bo ani matka ani ojciec do wysokich nie należą.
Anna Rozalska

Postprzez agaciaaa » 2008-07-04, 09:25

Anula a czy galaretka z kurzyl lapek - nota bene bardzo skuteczna :-) - i tran to nie wspomagacze...? Moze wczesniej nie wyrazilam sie jasno, nigdy nie chodzilo mi wylacznie o chemiczne wspomagacze. :-)
Ależ nikt nie mowi o "karygodnych błedach żywieniowych". Przecież na tym forum mamy pomagać...A skoro Andre jest za niski wg tego Pana ze zwiazku kynologicznego, moim zdaniem P.Ola powinna wykonać badania proponowane przez Guard - moze brak mu jakis mineralow i nalezy je uzupelniac. Nie uwazam także by juz nie bylo szans ze urosnie te 4cm i osiagnie wzorzec - mi powiedziano, ze moj Amar bedzie rosl do trzeciego roku zycia - taka jest natura niektorych szwajcarow, bedzie meznial, ale takze przybieral ok 1cm rocznie (po skonczeniu 18miesiecy - wtedy ponoc psy nie rosna juz tak szybko), a Andre ma dopiero niecaly rok, czyli ma jeszcze szanse urosnac. Trzeba tylko upewnic sie czy to wlasnie nie o jakies baraki w organizmie chodzi.
Madrze sie tak, bo Andre jest bratem mojego Amarka i przypuszczam, ze rozwijaja sie podobnie. ;-) Dodatkowo zarowna mama Muza i tata Andus, z tego co wiem od ich wlascicieli, osiagnely swoja ostateczna wysokosc wlasnie w wieku 3lat. Oba psy rozwijly sie powoli - nie bylo naglych wzrostow - a przez to zdrowo. Moj Amarek tez do pewnego momentu rosl 4cm na miesiac, a od pewnego czasu znacznie wolniej. I dlatego daje mu Caniwiton i od czasu do czasu kurze lapki, zeby wspomoc ten wzrost.
Uwazam takze ze hodowczyni miala racje zwracajac uwage na tusze Amdre - jak na swoj wiek jest troszke "za potezny". Moj Amar w wieku 7miesiecy, czyli w wieku najintensywniejszego wzrostu, bardzo przytyl (zwrocil mi na to uwage sedzia na wystawie) i wlasnie w tym okresie urosl tylko 1,5-2cm. Po dwutygodniowej diecie i cwiczeniach, urosl ponownie 4cm. Dla psow duzych konieczne jest utrzymanie wlasciwej wagi. Ciezko jest rosnac malemu tluscioszkowi ;-)
Chcialam takze zaznaczyc ze Andre jest pieknym psem, zwroccie uwage na jego proporcje, wzorcowa klata, tulow nie za dlugi - taki w sam raz, piekna, ksztaltna glowa. I gdyby nie jego za dlugi wlos, bylby doskonalym przedstawicielem DSPP. Dlatego uwazam, ze wlascicielka by poprawic swoje samopoczucie, powinna uzyc trymera. Bo po co jej mozliwe frustracje spowodowane faktem, ze nie posiada "idealnego" wzgledem wzorca psa, mialyby sie przeniesc na Andre. A tak pies bedzie zadowolony (bedzie mu chlodniej w te upaly) i wlascicielka bedzie szczesliwa, bo bedzie mogla z duma mowic, ze to szwajcar. A kto wie, moze ten wlos faktycznie sie zmniejszy...natury nigdy nie da sie przewidziec... :->
agaciaaa

Postprzez asia78 » 2008-07-04, 09:32

W ogóle po co roztrząsać sposób żywienia i trymowanie, skoro Ola napisała,
że kocha swojego psa i jej się podobał i podoba.
A to że nie została doinformowana dobitnie,że pies ma wadę dyskwalifikującą do hodowli, to już inna kwestia.
W tej sytuacji jego wzrost nie ma znaczenia.
Hodowanie psów moim zdaniem powinno mieć na celu udoskonalanie rasy, dążenie do otrzymywania zdrowych szczeniąt jak najbliższych wzorca. Trymowanie psów na wystawę według mnie jest nie dopuszczalne.
Mam nadzieję, że sędziowie potrafią odróżnić trymowanego psa od naturalnie krótkowłosego.
asia78

psy: Appenzellerka Amanda

Postprzez Anna Rozalska » 2008-07-04, 09:47

Caniviton forte jest preparatem poprawiającym działanie chrząstki stawowej. Nie ma nic wspólnego z działaniem na wzrost. Molosy rosną tak naprawdę do roku. Jedynie głowa może jeszcze trochę urosnąc do 2 lat. Po roku pies mężnieje tzn. nabiera tkanki mieśniowej. W przyoadku Waszych psów wzrost niewiele sie już zmieni.
Anna Rozalska

Postprzez agaciaaa » 2008-07-04, 09:59

asia78, to nie jest roztrzasanie tylko radzenie, skoro P.Ola zwrocila sie na forum o rade, uwazam ze nalezy jej pomoc.
Czy ja gdziekolwiek w swoich postach napisalam ze Andre powinien byc trymowany po to zeby byl wystawiany :?: :!:
Oto cytat z mojego postu "Zreszta P.Ola jest swiadoma, ze Andre nie bedzie reproduktorem, to co złego sie stanie jesli tegoz trymera uzyje? "
Poza tym gdyby P.Oli nie przeszkadzal wyglad Andre, to by w ogole nie zamieszczala takiego postu, bylaby szczesliwa z takiego psiaka jakiego ma, i nie wazne byloby dla niej czy jego siersc jest za dluga czy nie - takie jest moje zdanie. :-?
Poza tym jesli czytalas wczesnie maila P.Oli do hodowczyni, napisala ona w nim, ze nie zamierza Andre wystawiac bo i tak nie ma na to czasu - wiec o jakim hodowaniu my mowimy?! Powtarzam - jesli chciala psa do hodowli mogla poczytac o rasie, o tym jaki jest wzorzec - nikt jej tego nie zabronil. A kupujac szczeniaka, ktory juz wtedy odbegal od wzorca, byla jako dorosla i inteligentna osoba swiadoma ryzyka ze ta siersc moze nie wypasc. Chyba kazdy by mial takie obawy...mogla kupic szczenie ktore na pierwszy rzut oka wygladalo jakDSPP. Kupila Andre - wiec najwyrazniej jej nie przeszkadzalo ze ma dluga siersc. Poza tym, gdyby hodowczyni chciala oszukac swoich nabywcow, to by ostrzygla szczeniaki na czas wizytowania, i przyszli wlasciciele szczeniakow nawet nie mieliby pojecia ze ich pupil bedzie mial dluzsza siersc. A tak wszystko bylo jasne, to o jakim niedoinformowaniu i oszustwie jest mowa!!
Czy to ze pies jest, jak to okreslilas, nie do hodowli, oznacza ze P.Ola powinna go juz olac i nie przejmowac sie ze jest za niski? Bo takie stwierdzenie mozna wywnioskowac z twoich slow.
agaciaaa

Postprzez anula » 2008-07-04, 10:58

No cóż zrozumiałam, że chodzi tutaj o chemiczne wspomagacze.
anula

Hodowla: Astrolabium

Postprzez agaciaaa » 2008-07-04, 11:09

Anna Rozalska napisał(a):Caniviton forte jest preparatem poprawiającym działanie chrząstki stawowej. Nie ma nic wspólnego z działaniem na wzrost. Molosy rosną tak naprawdę do roku. Jedynie głowa może jeszcze trochę urosnąc do 2 lat. Po roku pies mężnieje tzn. nabiera tkanki mieśniowej. W przyoadku Waszych psów wzrost niewiele sie już zmieni.

Nie zamierzam sie upierać przy tym Canivitonie - wplywa on na chrzastke ale takze jego glownym skladnikiem jest bialko potrzebne do prawidlowej budowy koscca.

P.Aniu nasowa mi sie pytanie jakiego psa ma Pani oraz jakie hoduje - na zdjeciu wyglada jak bernenczyk...DSPP i BPS - pomimo bardzo duzych podobienstw - roznia sie, chocby wzrostem. Jezeli nie zgadza sie Pani z moja opinia o tym ze pies - DSPP - moze rosnac do 3 roku (nie sa to spektakularne wzrosty ale prawie nie zauwazalne golym okiem) prosze sie popytac innych wlascicieli samocow DSPP. Pies jak meznieje takze przybiera odrobine wysokosci.
agaciaaa

Postprzez asia78 » 2008-07-04, 12:24

Jeżeli jest zdrowy to jakie znaczenie ma jego wzrost?
Zauważ Agaciaaa, że Ola nie chciała podać hodowli z której pochodził Andre, to my ją do tego namówiliśmy.
Gdyby Ola została dobitnie poinformowana, o tym że pies ma sierść która go dyskwalifikuje w hodowli
i hodowca wytłumaczył jej dlaczego tak się zdażyło że Andre ma dłuższą sierść, to w ogóle nie zaczęłaby tego wątku.
Czyż nie jest dużą pokusą sprzedać niehodowlanego psiaka komuś naiwnemu za cenę pełnowartościowego?
NO oczywiście powiedzieć że: "przecież ten piesek jest inny i ma dłuższą sierść, to może lepoiej by pani wybrała innego. Chce pani go zabierać na wystawy? -Nie, chcę go do kochania i mi się podoba. - a no to świetnie..."
Nie można zarzucić nic hodowcy, bo przecież poinformował. To Ola będzie winna, bo powiedziała, że nie chce go wystawiać. Zmieniła zdanie i miała do tego prawo.
Agaciaa napisałaś że w Rosji się trymuje psy, czy nie tak?
A może w Polsce też się trymuje???
Poza tym Ola jest teraz zdaje się nad morzem i nie może zabierać głosu w swoim wątku.
Gratuluję pięknej pogody, bo taka zdaje sie teraz tam jest.
Ostatnio edytowano 2008-07-04, 13:21 przez asia78, łącznie edytowano 1 raz
asia78

Postprzez agaciaaa » 2008-07-04, 13:11

asia78 a skad wiesz ze hodowca nie poinformowal P.Oli ze jej piesek ma za dlugi wlos, ktory jest wada dyskwalifikujaca :!: P.Ola twierdzi, ze nie poinformowal a hodowca twierdzi ze poinformowal. Glos P.Oli przeciwko glosowi hodowcy. Tak zwany impas. A my nie bedac swiadkami ich rozmowy nie powinnismy stawac po niczyjej stronie. I to staram sie tutaj caly czas podkreslac - poniewaz wszyscy staneli przeciwko hodowcy ja czulam sie w obowiazku pokazac, moim zdaniem, jej racje. Powinnismy sie starac zalagodzic spor a nie jeszcze zaostrzac antagonizmy miedzy hodowca a P.Ola. Stalo sie jak stalo, Andre to pelnowartosciowy rodowodowy DSPP, z dluzsza sierscia, ale szwajcarskim wspanialym charakterem i to sie liczy! A jak Pani Ola chce bardzo wystawiac psa to moge jej udostepnic Amara. ;-)
Denerwuje mnie robienie z osoby doroslej naiwniaka! Jezeli hodowca nie poinformowal to nabywca mogl zapytac, prawda? Lub dowiedziec sie z innych zrodel. Zyjemy w XXI wieku, jest internet, ksiazki itp. Ciagle trabione jest na forum, ze kazdy przyszly nabywca rasy (jakiejkolwiek rasy) powinien przed wybraniem i zakupem psa dowiedziec sie o tej konkretnej rasie jak najwiecej, poczytac, poznac i dopiero dokonac zakupu. Moim zdaniem po prostu nabywca nie odrobil lekcji...A blad polega na tym ze hodowca nie zawarl w umowie paragrafu na temat dlugosci siersci.
Jakby P.Ola nie chciala podawac hodowcy to by nie podala i tyle. Czy gdybys Ty nie chciala podawac, to namowy zmienilyby Twoje zdanie?
Piszesz "Jeżeli jest zdrowy to jakie znaczenie ma jego wzrost?" tez tak uwazam, ale to P.Ola miala o to pretensje a nie ja...
Czy w Polsce sie trymuje - nie wiem, ja nie trymuje bo nie musze. Moj Amar ma siersc prawie bez podszerstka, tak jak tatus - champion polski. A siersc bez podszerstka tez moze byc uznana za wade dyskwalifikujaca- czy mam dlatego wysnowac jakies domysly, oskarzac o oszustwo?! Mnie hodowca poinformowal, ze siersc bez podszerstka moze byc przez niektorych sedziow uznana za niezgodna ze wzorcem - wiedzialam o tym, a i tak Amarka wzielam. Na wlasna odpowiedzialnosc oczywiscie. A bylam takim samym "kupcem" jak P.Ola, nie znalam wczesniej hodowcy, przyszlam "z ulicy" Dlatego uwazam, ze hodowca informowal wszystkich tak samo (nie bylo podstaw zeby mnie traktowal inaczej) i P.Ola prawdopodobnie takze byla swiadoma swojego wyboru. Tyle ze w pewnym momencie zapragnela wystawiac psa na wystawach i okazalo sie ze nie jest to mozliwe, i stad ten jej post tutaj i jej zale. A zarzucajac hodowcy oszustwo krzywdzicie nie tylko jego, ale innych wlascicieli szwajcarow, ktorzy zakupili u niego swoje pociechy... Wrecz sugerujecie, ze miot ten byl bardzo nie udany i nie wartosciowy, a z tym sie nie zgodze, bo moj Amarek jest wspanialym, kochanym i bardzo inteligntnym psem. I wiem ze jego rodzenstwo takze - mialam okzaje sie z kilkoma z nich spotkac!
To na tyle :-)
agaciaaa

Postprzez asia78 » 2008-07-04, 13:20

Ja nie mówię , że hodowca jest oszustem. Na pewno wina leży gdzieś po środku.
Ale skoro ty najeżdżasz na Olę, to ja jej bronię, bo sama nie może tego zrobić.
Najlepiej zakończyć ten temat, bo dalsze dyskusje do niczego nie doprowadzą.
asia78

Postprzez agaciaaa » 2008-07-04, 13:38

W zadnym wypadku moim zamiarem nie bylo, jak to zostalo ujete, najezdzanie na P.Ole :!: Chcialam tylko pokazac, ze w tej sytuacji wina nie lezy tylko po stronie hodowcy, a skoro zostalo to uznane za "najezdzanie" to ja juz nie zamierzam wiecej w tej sprawie zabierac glosu. Myslalam ze prowadzimy, jak dorosli ludzie, dyskusje i nie bierzemy wszystkiego tak personalnie.... :-? :-(
Pragne tylko zauwazyc, ze nigdzie nie powiedzialam, ze P.Ola jest oszustka, nie kocha swojego psa czy o niego nie dba :!: Wrecz przeciwnie :!: A ile razy na lamach tego postu hodowca zostal nazwany oszustem i kretaczem?? Radze sie nad tym zastanowic...
Pozdrawiam,
Agata i Amar z hodowli Garanus.
agaciaaa

Postprzez Anna Rozalska » 2008-07-04, 14:00

Zaden z molosów nie rośnie do 3 lat . To jakiś absurd.Może pomyliłaś z dojrzłościa psychiczną. Tu się zgdzę. Nie hoduję psów. Lamia jest moją drugą sunią po rottce i przy obu zapisywałam wagę i wzrost odpowiednią do wieku.Wszystkie tabele wzrostowe molosów są podawane do 13 miesiąca życia.
Anna Rozalska

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Duży Szwajcarski Pies Pasterski