"Niemożliwie burzliwa dyskusja" Długowłosy DSPP

Wszystko na temat hodowli Dużych Szwajcarów, a także dyskusje na temat rasy.

Moderator: annasm

Re: Niemożliwie burzliwa dyskusja

Postprzez Cefreud » 2008-09-15, 14:47

o to ci dopiero numer.Na taki finał nie wpadłam.
Super,że sędzia rozwiał wątpliwości ale pomysł z rozmnażaniem-dramat.
Szkoda słów.......... :-(
Cefreud

Ostrzeżeń: 0
psy: CeFreud (*),Wall-e i Kubuś-sz koty,Pimki(*)

Postprzez Wanda » 2008-09-15, 15:00

Włąsnym oczom nie wierzę :shock: :evil: za grosz odpowiedzialności!!
Wanda

psy: Beta(*),Dracoh(*),Basma,Ginnger,Hocus,Denzel,Lara
Hodowla: Szczęście Ty Moje

Postprzez Ola » 2008-09-15, 15:15

Ola napisał(a):
Ania Gd napisał(a):IQ poniżej 90
tylko metoda "walić pięścią między oczy" :evil: :evil: :evil:

Na podstawie czego, twierdzi Pani, że moje IQ poniżej 90? To są chyba testy zawierające pytania na wiele tematów?

Nie otrzymałam odpowiedzi, bardzo proszę o sprecyzowanie, na podstawie czego, wypowiada się Pani o moim poziomie inteligencji?
Ola

psy: Andre Niebieski

Postprzez Ania Gd » 2008-09-15, 15:18

Na podstawie Pani wypowiedzi.
Ania Gd

Postprzez Ola » 2008-09-15, 15:25

Ania Gd napisał(a):Na podstawie Pani wypowiedzi.

Droga Pani, to zbyt mało, aby wypowiadać się na temat czyjegoś poziomu inteligencji. Proponuję Pani trochę umiaru przy dobieraniu słów. Poziom inteligencji a wiedza na temat krycia, to dwie różne sprawy. Ale takie wypowiedzi mnie mobilizuję, oczywiście poczytam, aby mieć większą wiedzę na temat świadomego krycia. Chętnie wtedy podyskutuję o tym z Panią. Mogę również porównać swoje IQ z Pani. Z poważaniem.
Ola

Postprzez Agnieszka » 2008-09-15, 15:25

Chwilami miałam wątpliwosci jak to rzeczywiscie było przy zakupie Andre .Która ze stron ma racje , która co nie co ukrywa albo nie do końca mówi całą prawde , ale teraz już nie mam żadnych watpliwości .......*Świadome*powiekszanie populacji piesków bezrodowodowych :evil: rozwiało wszystkie znaki zapytania :-/
Agnieszka

psy: www.czandoria.pl

Postprzez Ola » 2008-09-15, 15:36

Aga-2 napisał(a):Przyznam, że takiego zakończenia tej historii się nie spodziewałam zupełnie. :shock:
Olu, właśnie takie postępowanie właścicieli psów rodowodowych, które nie uzyskują uprawnień hodowlanych, prowadzi do powstania pseudohodowli. Na tym forum pseudohodowle, ani ludzie je propagujący nie znajdą uznania. Przykro mi.
W jaki sposób zapewnisz dobrych właścicieli przyszłym dzieciom swojego Andre?? Przecież chyba nie myślisz, że tacy będą "się zapisywać" na pieski jeszcze przed dokonaniem krycia.
Mam nadzieję, że to jakaś przekora przez Ciebie przemawia i że Ci to minie po jakimś czasie. Oby w porę.

Ale dyskusja mogłaby być ciekawa, tylko nie w dotychczasowym tonie. Nie wiedziałam, że ten temat był już opisywany na tym forum. Jest tego wszystkiego bardzo dużo, sporo takich bardziej prywatnych wymian-zdjęcia, pochwały itp. Ale skoro jest dużo, na temat pseudohodowli, to chętnie poczytam.
Ola

Postprzez Ola » 2008-09-15, 15:38

Aga-2 napisał(a):Przyznam, że takiego zakończenia tej historii się nie spodziewałam zupełnie. :shock:
Olu, właśnie takie postępowanie właścicieli psów rodowodowych, które nie uzyskują uprawnień hodowlanych, prowadzi do powstania pseudohodowli. Na tym forum pseudohodowle, ani ludzie je propagujący nie znajdą uznania. Przykro mi.
W jaki sposób zapewnisz dobrych właścicieli przyszłym dzieciom swojego Andre?? Przecież chyba nie myślisz, że tacy będą "się zapisywać" na pieski jeszcze przed dokonaniem krycia.
Mam nadzieję, że to jakaś przekora przez Ciebie przemawia i że Ci to minie po jakimś czasie. Oby w porę.

Zawsze byłam przekorna.
Ola

Postprzez magat » 2008-09-15, 15:47

:-( SZOK, I TYLKO Z PRZEKORY MA SIE ROZPOCZAC "PRODUKCJA", SZWJCARÓW "NIERODOWODOWYCH"---- :evil: SCHRONISKA SA PEŁNE NIERODOWODOWYCH ALE PIEKNYCH ROTTWELERÓW I AMSTAFÓW
magat

Postprzez Ania Gd » 2008-09-15, 15:49

Ola napisał(a):Droga Pani, to zbyt mało, aby wypowiadać się na temat czyjegoś poziomu inteligencji.
Wystarczy by ów poziom oszacować. Ja i tak byłam bardzo miła pisząc "90". :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ola napisał(a):Mogę również porównać swoje IQ z Pani.
Z Pani wypowiedzi wynika, że nie wie Pani na czym polegają testy inteligencji, więc na razie nie mamy z czym prównywać mojego IQ. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Staram się być naprawdę miła i niech tak zostanie.
Nie dam się Pani sprowokować. :evil: :evil: :evil:
Ania Gd

Postprzez AT » 2008-09-15, 15:53

Olu na stronie głównej portalu są jasno i wyraźnie napisane zasady jakie wyznajemy i popieramy. Zacytuję:
Społeczność Portalu i Forum Wielbicieli Szwajcarskich Psów Pasterskich wyznaje zasadę szacunku do życia i naszych braci mniejszych, czyli zwierząt. W związku z tym, nie traktujemy ich jako przedmioty, ale naszych Przyjaciół, którym winniśmy pomoc, miłość i szacunek! Świadomie i z wyboru popieramy akcję Rasowy=Rodowodowy, jesteśmy przeciwni pseudo hodowlom i masowemu rozmnażaniu zwierząt. Czynnie uczestniczymy w pomocy bezdomnym psom, którym staramy się zapewnić lepszy byt. "Jest tam też bardzo widoczny banerek do akcji stop pseudohodowcom http://www.stoppseudohodowcom.org/
Zanim przyłączy się do jakiejś społeczności (w tym wypadku zaloguje się na portalu) warto te zasady poznać.
Niestety wiele zwierząt które znajdują się w schroniskach jest tam właśnie przez takie myślenie ,,mam takiego fajnego pieska, tyle ludzi chce po nim szczeniaczki to czemu go nie rozmnożyć. Potem przy odrobinie szczęście szczeniaczkom znajduje się domki, gdzie te pieski są kochane dopóki są ślicznymi szczeniaczkami a jak wyrosną na duże psy które nie zawsze spełniają oczekiwania - wiadomo gdzie lądują. I w przeciwieństwie do zwierzaków rasowych nie wiadomo komu tego psa odesłać - bo przecież ,,rozmnażacze" nie znakują zwierząt przez siebie powołanych na ten świat.
AT

psy: Mufka (*)

Postprzez asia78 » 2008-09-15, 15:56

Spokojnie, myślę, że Ola przeczyta o pseudohodowlach i zmieni zdanie.
Tak jak ja zmieniłam (wielu rzeczy byłam wcześniej nieświadoma).
Olu, na forum dogomania jest dział "Do Adopcji", tam wątki aktualizują się tak szybko, że na jednej stronie masz wątki z aktualizowane w ciągu 5 minut. Tyle ludzi usilnie stara się znaleźć dom dla swoich podopiecznych ze schroniska, czy z domu tymczasowego. Wiele z tych psiaków ma świetne charaktery, wiele jest kundelków, ale są też "rasowe" bez rodowodu. Nie pozwól aby dzieci twojego cudownego Andre trafiły do schroniska, to jest potencjalnie możliwe.
asia78

psy: Appenzellerka Amanda

Postprzez Ola » 2008-09-15, 16:16

magat napisał(a)::-( SZOK, I TYLKO Z PRZEKORY MA SIE ROZPOCZAC "PRODUKCJA", SZWJCARÓW "NIERODOWODOWYCH"---- :evil: SCHRONISKA SA PEŁNE NIERODOWODOWYCH ALE PIEKNYCH ROTTWELERÓW I AMSTAFÓW

dyskusja na ten temat na tym forum-ale już była
Ola

Postprzez Ola » 2008-09-15, 16:25

Szanowni Państwo SPOKOJNIE Jeszcze żadnego krycia nie było, jeszcze nie jestem żadnym hodowcą, ani tym pseudo, ani tym zarejestrowanym. Proszę też o bardziej wyważone wypowiedzi, a szczególnie na temat mojego poziomu inteligencji. Nikogo nie chcę prowokować do jakiś bijatyk słownych, ale też nie pozwolę sobie, aby nie znając mnie, Pani na tym forum oceniała moje IQ.
Ola

Postprzez Busola » 2008-09-15, 16:29

Olu, bardzo sie na tobie zawiodłam, pewnie inni też.
:cry:
Busola

Postprzez Ola » 2008-09-15, 16:30

Ania Gd napisał(a):
Ola napisał(a):Droga Pani, to zbyt mało, aby wypowiadać się na temat czyjegoś poziomu inteligencji.
Wystarczy by ów poziom oszacować. Ja i tak byłam bardzo miła pisząc "90". :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ola napisał(a):Mogę również porównać swoje IQ z Pani.
Z Pani wypowiedzi wynika, że nie wie Pani na czym polegają testy inteligencji, więc na razie nie mamy z czym prównywać mojego IQ. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Staram się być naprawdę miła i niech tak zostanie.
Nie dam się Pani sprowokować. :evil: :evil: :evil:

Będzie Pani miła, jeśli nie będzie Pani oceniała mojego IQ, nie temu służy to forum. Uważam, że ta Pani uwaga była nie na miejscu.
Ola

Postprzez magat » 2008-09-15, 16:39

Ola napisał(a):
magat napisał(a)::-( SZOK, I TYLKO Z PRZEKORY MA SIE ROZPOCZAC "PRODUKCJA", SZWJCARÓW "NIERODOWODOWYCH"---- :evil: SCHRONISKA SA PEŁNE NIERODOWODOWYCH ALE PIEKNYCH ROTTWELERÓW I AMSTAFÓW

dyskusja na ten temat na tym forum-ale już była

I JAKIE WNIOSKI Z TEJ DYSKUSJI ?
Ps. miałam po kolei 3 rottweilerki z rodowodem -nigdy nie zdecydowałam sie na ich krycie w obawie o ich przyszłe losy. mam wrazenie , ze specjalnie sprowokowałas uczestników forum i wcale nie jesteś przekonana co do krycia Andrem 8-)
magat

Postprzez maat » 2008-09-15, 16:54

Ludzie, spokojnie, proszę.
Takie myślenie, jak Oli , jest absolutnie typowe. :-(
To my jesteśmy " nakręceni dziwną ideą" takie określenie usłyszałam od młodej przyjaciółki mojej córki, której rasową suczkę weterynarz polecił rozmnożyć bez uprawnień. Mało tego, dokonał inseminacji, bo suczka nie dawała się pokryć.
Właścicieli suczki, bez trudu dało by się przekonać do zrobienia uprawnień hodowlanych, ale nie widzą celu. Usłyszałam, że nie chcą mieć jakiejś tam hodowli, tylko żeby suka raz miała potomstwo :roll:
Usłyszałam - czy tylko psy z rodowodem mają rację bytu?
Myślę, że Oli należą się wskazówki a nie ogólna dezaprobata. Na taką przyjdzie czas, jak nie da się przekonać, ale myślę, że jak poczytasz Olu o co chodzi, jak pomyślisz o potomstwie Andre nie tylko w pierwszym pokoleniu, to zdecydujesz się na kolejne wystawy albo...na zaniehanie planów .
maat

psy: Souri
Hodowla: Hała-Bała

Postprzez vendetta » 2008-09-15, 17:01

Moze Pannom Migotką juz podziękujemy??
Pani sama nakreca reszte forumowiczow bezsensownie!!! Szkoda ze sie Pani nie pojawila na klubowej wystawie:):) To co Pani wyrabia jest załosne... skoro szuka pani awantury to niech pani szuka ofiar zupelnie gdzie indziej... bo osoba ktora nie ma pojecia kompletnie o rasach szwajcarskich powinna sie w tym temacie nie udzielac... Szuka Pani zadymy?? to niech Pani wytoczy komus proces w sądzie!! To jest przerazające co sie dzieje na tym forum. Istny burdel i tyle!!! A ten burdel tworza wlasnie takie Panny Migotki!!! moze bedzie to jakas przestroga dla moderatorow tego forum!!!
vendetta

Postprzez qbav » 2008-09-15, 17:02

ja tez mam wrazenie, ze stwierdzenie o kryciu padlo poprzez nieznajomosci tematu, innego poziomu swiadomosci zagadnienia rasowy=rodowodowy itd itd...
Z mojej strony, jesli Olu rzeczywiscie jest tak jak mowilas, ze urzekl cie charakter tej rasy, jej wzorzec, to dla jej dobra, nie rob w przyszlosci krzywdy szwajcarom ....
qbav

psy: Kuba + Betel & Birma

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Duży Szwajcarski Pies Pasterski